Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, nu poate sa-si mai "ocupe" timpul liber cu una dintre pasiunile sale preferate - vanatoarea. Situatia nefericita pentru Molot se datoreaza unui conflict existent intre el si conducerea Asociatiei Judeteane a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS), care a ajuns sa fie disputat in instanta.

Astfel, Molot si AJVPS se judeca de doi ani la instantele din Deva si Alba Iulia in legatura cu anularea permisului de vanatoare al presedintelui CJ. Desi a castigat procesul la Judecatoria Deva, Molot a pierdut apelul si recursul care s-au judecat la Curtea de Apel Alba Iulia.

AJVPS a anulat permisul de vanatoare al presedintelui CJ si a altor 29 de vanatori la inceputul anului 2002, pe motiv ca nu si-au platit cotizatia anuala, decizia asociatiei fiind publicata in Monitorul Oficial, in februarie 2002.

Conflictul dintre cele doua parti din proces se datoreaza faptului ca Molot si-a infiintat, in 1999, o asociatie proprie - AVPS "Capriorul Martinesti" care administreaza un fond de vanatoare de 710 hectare in localitatea Strei-Sangeorgiu. La vremea respectiva, toti membrii asociatiei isi desfasurau activitatea pe baza carnetelor de membru si permise de vanatoare eliberate de AJVPS.

In lipsa unei legislatii care sa reglemeteze eliberarea carnetelor si permiselor pentru membrii asociatiilor private, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului a decis ca vanatorii sa poata folosi vechile documente.

In cazul lui Molot si a celorlalti 29 de colegi de vanatoare, vechile carnete au fost anulate de AJVPS Hunedoara. Mai mult decat atat, asociatia presedintelui CJ nu a fost afiliata la Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi pe motiv ca aceasta avea in evidente vanatori exclusi din alte organizatii.

Mai mult, asociatia privata nefiind afiliata la AGVPS, nu putea elibera permise de vanatoare. Legislatia actuala prevede ca pentru a primi permisul de vanatoare, o persoana trebuie sa faca parte dintr-o asociatie afiliata la AGVPS.

La sfarsitul anului 2004, intre presedintele CJ si directorul AJVPS Hunedoara, Dorin Calciu, a izbucnit un scandal public in legatura cu anularea permisului de vanatoare, in care a fost implicat si presedintele AGVPS, Niculae Selaru. La Judecatoria Deva, Molot a introdus o actiune in constatarea nulitatii absolute a masurii de a comunica in Monitorul Oficial anularea permisului de vanatoare.

El a mentionat ca decizia respectiva este ilegala, in conditiile in care nu a avut nici o abatere de la dispozitiile legale.

Totodata, Molot si-a motivat decizia prin faptul ca IPJ Hunedoara a refuzat sa acorde viza periodica de port-arma pentru ca permisul a fost anulat de AJVPS. "Parata nu putea dispune in mod unilateral anularea permisului de vanatoare in conditiile in care intre mine si aceasta nu mai exista nici un raport juridic din 1999", sustinea Molot in plangerea depusa la instanta din Deva.

"Reclamantul a incalcat prevederile statutare savarsind abateri disciplinare pentru care statutul prevede excluderea si anularea carnetului de vanatoare", au afirmat reprezentantii AJVPS. Acestia au cerut respingerea actiunii pentru ca a fost contestat un act formal care nu produce consecinte juridice.

Judecatoria Deva i-a dat castig de cauza lui Molot in aprilie 2004, inlaturand masura anularii permisului de vanatoare eliberat la 17 februarie 1998. Conducerea AJVPS a inaintat apel la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanta a admis aceasta actiune si a respins actiunea civila formulata de presedintele CJ, hotararea fiind luata in decembrie 2004.

Judecatorii au considerat ca actiunea lui Molot este inadmisibila pe motiv ca el a atacat un act juridic inexistent. El nu s-a lasat, insa, batut si a formulat recurs, care a fost judecat tot de Curtea de Apel Alba Iulia.

Decizia acestei instante a fost luata in 14 octombrie 2005 si a fost, de asemenea, nefavorabila lui Mircea Molot.