Dupa ce au sprijinit tot ce le-au cerut partenerii din Alianta, ungurii cer satisfactie in privinta Legii minoritatilor. Dezbaterea proiectului in Senat a fost pe cale sa rupa Coalitia lui Basescu. Solutia imorala, conservatorii, au votat luni, impreuna cu PSD. Liderii s-au impacat, dar problemele din interiorul arcului guvernamental ies la iveala tot mai pregnant.

Respins de Senat, proiectul a plecat la Camera Deputatilor, cu promisiunea ca nu vor interveni alte accidente.

Dupa ce Coalitia s-a defectat in plenul Senatului, unde proiectul Legii minoritatilor a fost respins, cu concursul unor reprezentanti ai PNL si PC, luni seara, in urma negocierilor din cadrul Consiliului National de Coordonare, partenerii din Coalitie au decis sa sprijine legea in forma propusa de Guvern.

Politicienii mureseni sunt impartiti, in ceea ce priveste proiectul legislativ care a starnit atatea pasiuni in Parlament, insa consecventi cu punctele de vedere ale formatiunilor pe care le reprezinta.

Potrivit vicepremierului Marko Bela, presedinte al UDMR, ceea ce s-a intamplat luni in Senat este un lucru foarte grav, care ridica semne de intrebare in legatura cu functionarea Coalitiei. Totusi, liderul maghiar a apreciat ca vointa politica de care au dat dovada partenerii in cadrul Consiliului de Coordonare va duce la deblocarea situatiei.

In acelasi timp, Marko a avertizat ca UDMR nu este dispusa sa devina un element de vitrina in Coalitie.

Senatorul liberal Mihail Antonie ne-a declarat ca nu este foarte incantat de forma actuala a proiectului, dar ca l-a sprijinit, pentru ca adoptarea legii este necesara pentru buna functionare a Coalitiei. Potrivit lui Antonie, legea are parti bune, care se regasesc deja in legislatia romaneasca, dar are si puncte care ar putea genera tensiuni si discriminari.

Totul tine, in opinia lui Antonie, de modul in care sunt interpretate prevederile legii.

Presedintele UDMR Mures, Kelemen Attila, se afla ieri la Strasbourg, in calitate de reprezentant al Romaniei, asteptand publicarea Raportului de tara. Potrivit lui Kelemen, este de asteptat ca legea, desi a fost respinsa in Senat, sa fie adoptata in Camera Deputatilor, pentru ca este o chestiune prevazuta in protocolul de functionare a Coalitiei.

Ministrul liberal Eugen Nicolescu, in acelasi timp si purtator de cuvant al PNL, spune ca situatia s-a deblocat in urma discutiilor de luni seara, intre presedintii celor patru partide din arcul guvernamental, care au cazut de acord ca legea sa fie adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, in forma propusa de Guvern.

Totodata, amendamentul conservatorilor privind reprezentarea populatiei romane, in zonele in care aceasta este minoritara, in cadrul consiliilor locale sa fie inclus in viitoarea Lege a alegerilor.