Desi vecinii imobilului al carui beneficiar este Deantus sustin ca acesta depaseste inaltimea legal admisa, functionarii Primariei spun ca legea este respectata.

Pe de alta parte, inspectorii Directiei de Control au amendat societatea. Deantus CEP este SRL-ul de acoperire pentru o afacere imobiliara, care se desfasoara pe strada Traian Grozavescu nr.2, unde societatea construieste un bloc cu sase apartamente. Primaria a eliberat actele necesare pentru ridicarea imobilului tinand cont de regimul de inaltime permis in zona.

Strada Traian Grozavescu se afla in cartierul Grigorescu, intr-o zona de imobile cu unul sau doua etaje. Astfel regimul de inaltime al cladire nu poate depasi 10 metri. Imobilul al carui beneficiar este Deantus CEP se plaseaza langa o clarire mai veche, cu doua etaje.

Locatarii imobilului au sesizat Primaria, deoarece inaltimea noii cladiri depaseste cota admisa. "La inceput am discutat cu reprezentantii Deantus si ei ne-au asigurat ca nu va depasi 10 metri de la cota 0, luta de la demisol. Dar in acest moment cladirea are peste 10 metri, fara acoperis", a declarat Horatiu Savu, locatar al blocului vecin.

In urma sesizarilor, angajatii Directie de Control au efectuat verificari la adresa de pe strada Traian Grozavescu. "S-au facut controale de catre inspectorii Primariei si s-a constatat ca nu s-a respectat autorizatia de construire, in sensul ca in pod s-a facut o compartimentare in vederea mansardarii (pod locuibil).

S-a aplicat o amenda contraventionala de 20 de milioane lei vechi", au declarat reprezentantii biroului mass-media al Primariei. Locatarii blocului vecin spun ca nu a fost respectata nici distanta legala dintre noul imobil si casele din jur. "Cei de la Primarie au incercat sa ne convinga de faptul ca nu este depasit regimul de inaltime masurat la cota 0.

Dar cota 0 a fost luata de la demisol, asa cum scrie in proiect, dar in realitate nu este demisol", mai spune Horatiu Savu.

Teapa irlandeza

In proiectul initial, cladirea urma sa contina opt apartamente si sase garaje. Deoarece in aceste conditii proiectul nu putea fi avizat, cifrele au fost inversate. Deantus a obtinut din partea Primariei o derogare pentru coeficientul de utilizare al terenului de la 20 la suta la 38 la suta. Pentru a obtine derogarea a fost necesara consultarea locatarilor din blocul vecin.

"Noi am semnat pentru ca ne-au spus ca nu va trece de garajul din curte. Dar acum cladirea este numai la cativa metri de strada, departe de garaj", a declarat Balog Istvan. El si alti locatari ai blocului vecin au semnat un document prin care sunt de acord cu planul constructiei. "Am respectat proiectul, avem toate avizele necesare", a declarat reprezentantul Deantus, Mircea Pop.

El a mentionat ca sesizarile vecinilor nu sunt fondate. "Cred ca e vorba de rautate", spune Pop.

Inspectorii Directiei de Control din cadrul Primariei au amendat societatea cu 2.000 de lei noi, pentru construirea unei mansarde. "Dupa ce am primit amenda, am daramat peretii intr-o jumatate de ora, nu mai e nici o problema", spune Pop. In arhiva electronica a Oficiului Registrului Cometului, Deantus CEP apare ca inregistrata in 2004.

Domeniul de activitate sub care functioneaza societatea este cel de consiliere economica si management. Adresa Deantus CEP inregistrata in scripitele Ministerului Finantelor era, in urma cu o luna, pe strada Gheorghe Dima. In acest moment, adresa pe care este inregistrata societatea este Traian Grozavescu nr. 2, adica imobilul aflat in constructie.

La vechea adresa apare o alta societate: Deantus Proiectare. Societatea este patronata de cetateni irlandezi. "Deantus apartine unor irlandezi", a declarat Pop. Intrebat despre cladirea din Grigorescu, acest nu a oferit un raspuns clar. "Eu nu stiu daca va fi sediul societatii. Patroni m-au contactat ca sa ii ajut sa construiasca", spune Pop.

Clarificari asupra destinatiei cladirii apar intr-o Hotarare de Consiliul Local, unde imobilul este trecut ca bloc de locuinte cu doua etaje. Patronii irlandezi nu au putu fi contactati la sediul din Dublin. ZIUA de Cluj va instiinta patronii societatii despre "intamplarile" de la Cluj.

Cine e Deantus?

Reprezentantul Deantus CEP din Cluj nu stie cui apartine societatea. Singurele referinte legate de Deantus CEP plaseaza firma cu sediul central in Londra. Deantus Projects Ltd. este o societate de consultanta in arhitectura, infiintata in 2001. Fondatorul Deantus Projects Ltd. este Patrick Daly, licentiat in arhitectura. Societatea are 22 sucursale in Anglia, Irlanda, Ungaria si Romania.

Clientela societati este reprezentata de birourile de proiectare arhitecturala. Numai in Anglia si Irlanda, Deantus Projects Ltd. are peste 25 de clienti din domeniul imobiliarelor. Societatea ofera consultanta si in domeniul IT, mai exact cu privire la design-ul paginilor web. Activele Deantus CEP, societatea din Cluj, se ridica la peste 50 de miliarde de lei vechi.

Pentru 2004 societatea a inregistrat venituri de 290 de milioane de lei vechi si pierderi de 57 de milioane.