Potrivit raportului, regimul Saddam Hussein ar fi obtinut aproape doua miliarde de dolari mita de la companiile care doreau sa achizitioneze petrol din Irak, in cadrul programului ONU „Petrol contra hrana". Pe lista se afla si compania Rompetrol al carui actionar majoritar este liberalul Dinu Patriciu.

Este de notorietate relatia tensionata dintre Patriciu si Basescu, iar raportul ONU nu face altceva decat sa dea apa la moara sefului statului. Daca a scapat relativ usor din scandalul privind actiunile Rompetrol, cu care magnatul liberal a jonglat ilegal pe piata de capital, Patriciu este din nou in colimatorul justitiei.

De aceasta data sansele lui Patriciu, de a uza de prietenia cu Tariceanu scad simtitor pentru ca scandalul este de proportii internationale. Romania va trebui sa se alinieze masurilor luate in celelalte tari cu firme implicate in scandalul "petrol contra hrana".

Deja SUA si cateva tari europene au anuntat ca-i vor trage la raspundere pe cei care au incalcat embargoul contra Irakului si au alimentat conturile lui Sadam cu zeci de milioane de dolari. In aceasta situatie Rominia nu va putea sta cu mainile incrucitate si Patriciu nu va putea sa se ascunda in spatele lui Tariceanu, asa cum a facut-o in cazul ilegalitatilor comise pe teritoriul rominesc.

Raportul Comisiei de ancheta acuza Rompetrol ca ar fi platit „suprataxe" ilegale de 739.887 de dolari pentru un contract, M/09/29, ce avea o valoare de 70 de milioane de dolari, importand aproape 3 milioane de barili. Presedintele Rompetrol Dinu Patriciu a declarat aseara la Realitatea TV ca este „convins ca nu s-a intimplat asa ceva", de parca cineva se astepta sa recunosaca ilegalitatea comisa.

Faptul ca ONU a inceput sa ancheteze ilegalitatile comise de firmele care au derulat afaceri cu regimul lui Sadam Husein reprezinta o provocare uriasa pentru Romania si pentru sistemul juridic romanesc. Guvernul Tariceanu are ocazia sa demonstreze comunitatii internationale ca este in masura sa faca curatenie, si mai ales ca vrea acest lucru.

Daca cumva prietenia lui Tariceanu cu Patriciu nu cantareste mai mult decat interesul Romaniei in lume.