Somes SA Dej este unul dintre cei mai mari poluatori ai Clujului. Din cauza nivelului extrem de ridicat al poluarii produse de acest combinat, dejenii care locuiesc in zona sustin ca aerul a devenit practic irespirabil. Asta in ciuda investitiilor in meniu asumate de conducerea combinatului, la preluarea societatii in 2001.

Mai mult, Somes Dej isi poate dovedi oricand si "calitatile" de bomba sociala, cu atat mai mult cu cat, in ultima perioada, angajatii societatii sunt extrem de nemultumiti de deciziile "micului dictator" moldovean, Stefan Vuza.

Patronul societatii din Dej este considerat de angajati nici pe departe un manager atat de bun pecat se reclama a fi, daca luam in considerare numarul mare de sefi de sectii (cu experienta) care au pararsit institutia de la preluarea SCR.

Mai mult, "baronul industriei romanesti" ar putea fi acuzat de evaziune fiscala din moment ce, potrivit unor informatii, declara in scripte investitii in utilaje la preturi ce nu concorda cu realitatea.

La preluarea societatii, Stefan Vuza si-a asumat ca, pana in anul 2014, sa faca investitii in proiectul de mediu, in valoare de 16,6 milioane de USD, printre care un electrofiltru de aer (3 milioane USD) si un filtru impotriva poluarii apei.

In ciuda angajamentelor luate de Vuza, situatia societatii se prezinta, in momentul de fata deplorabil, in timp ce angajatii sunt la un pas de a declansa greve, din cauza nemultumirilor salariale. Combinatul Somes este, dupa clasificarea Garzii Nationale de Mediu, o unitate de categoria A, adica, unul dintre marii poluatori ai judetului Cluj.

Zona de impact a efectelor dezastruoase asupra mediului inconjurator este extinsa pe intregul curs al Somesului, insa cei mai afectati de toxinele provenite din combinat sunt locuitorii Dejului. Calitatea apei si a aerului din Dej este alterata in permanenta de elementele poluante evacuate.

Astfel, apa din fantanile orasului a devenit nepotabila iar peisajul din zona combinatului este lugubru.

Seful Garzii de Mediu, Mihaela Beu, a recunoscut pentru "Buna ziua, ARDEAL" ca societatea intampina mari probleme sub aspectul protectiei mediului, intrucat societatea reprezinta, in continuare unul dintre cei mai mari poluatori ai judetului. "Atmosfera in jurul fabricii nu e ceea ce ar trebui sa fie din cauza emisiilor de mercaptan, dar si a evacuarilor rezidurilor.

Ei si-au negociat direct cu Uniunea Europeana valoarea investitiilor pana in 2005. Aceasta valoare e astronomica, se ridica la cateva zeci de milioane de dolari. In continuare au mari probleme, de exemplu cu cazanul de ardere, cu cazanul de regenerare si cu cuptorul de vapori", ne-a declarat seful Garzii de Mediu.

Pe de alta parte, o alta nemultumire a sefului Garzii de Mediu Cluj, privind Combinatul de la Dej, vizeaza scurgerile din statia de epurare a societatii (invechita) si scurgerea apei reziduale in raul Somes. Una peste alta, situatia de la Dej este mult mai grava decat la Copsa Mica, localitate unde functioneaza fabrica de negru de fum Sometra.

Doar investitiile serioase si nu pe hartie (modalitate la care recurge fara probleme Vuza) in instalatii eficiente de retinere a noxelor ar salva sanatatea populatiei din zona. Insa, asa cum am aratat in repetate randuri, printre obiectivele lui Vuza nu se inscriu nicidecum sanatatea populatiei din zona si proprii-i angajati.

Demn de subliniat ar fi ca, potrivit unor informatii obtinute din interiorul societatii, deciziile manageriale ale "stapanului" combinatului nu sunt tocmai dintre cele mai apreciate de subalterni. "A scapat din fabrica de specialistii care au condus-o inainte, pe acea vreme am dus-o mai bine.

"Specialistii" care au plecat de la venirea lui (Vuza, n.r.) sunt fostul director general, fostul director tehnic, seful sectie hartie, tehnolog sectie hartie, sef mecano-energetic, sef contabilitate, sef sectie atelier mecanic, sef birou epert – si lista ar mai putea continua", ne-a declarat, sub rezerva anonimatului, un angajat al

societatii. Totodata, angajatii societatii sunt nemultumiti si sub aspectul salarizarii. "Ne-au taiat salariile si am plecat acasa in timpul zilei, am fost in prag de greva", a mai sustinut unul dintre angajatii (cu functie de conducr"re) ai Somes.

Cu "ciora vopsita" in fata Garzii de Mediu

Sub aspectul investitiilor in tehnologie trambitate de Vuza lucrurile sunt si mai alarmante. si asta pentru ca, de cele mai multe ori, investitiile apar mai mult pe hartie, in actele contabile, pentru a "pusca" cu obiectivele asumate in momentul preluarii combinatului.

Astfel, cu titlu de exemplu, un utilaj prezentat de catretmagnatul cartonului drept "modernizat", prin inlocuirea unor piese cu altele noi, e de fapt este de fapt o dezinformare a autoritatilor.

si asta pentru ca, asa cum ne-a marturisit un alt angajat al societatii, Vuza a cumparat din Portugalia un utilaj vechi pentru sectia de Hartie, l-a dus in Italia unde a beneficiat de o cosmetizare sau altfel spus o operatie estetica, pentru a putea fi prezentat reprezentantilor Garzii de Mediu drept un utilaj nou.

Ceea ce ne-a declarat sursa noastra e mai mult decat alarmant si ar trebui sa faca obiectul unei autosesizari a Garzii Financiare. "Au luat bani de la banca si au facut «investitii». Adica au cumparat utilaje pentru Sectia de Hartie, toate la mana a doua, din Portugalia, le-au dus direct in Italia, la firma Fereira, le-au vopsit si le-au pus alt pret.

Noi le-am montat si merg mai rau decat cele din 1963, pe care le-am dat jos. Dar nu este nimic, ca totul pare fruumos, este vopsit, arata ca nou. S-au scos prin acest procedeu bani negri pentru Vuza. Si se rapoarteaza la mediu realizari marete.

Ba mai mult, in data de 20 octombrie a fost in fabrica o delegatie formata din reprezentanti ai Garzii de Mediu, din tara si strainatate si au vazut fabrica si «investitia» de la Sectia Hartie.

Vizita s-a terminat intr-un cadru cat se poate de balcanic, cu o masa din a carei mancare au mancat inginerii fabricii tot restul saptamanii", ne-a mai povestit sub rezerva anonimatului sursa noastra.

Vizita "delegatiei de la Mediu" ne-a fost confirmata de insusi seful Garzii de Mediu, Mihaela Beu. "Noi nu am facut un control acolo. De fapt scopul vizitei a fost tocami masina de hartie care ni s-a spus ca a fost modernizata. I s-a schimbat partea de automatizari. Cred ca orice investitie este binevenita. Rezultatele le vom vedea peste cateva luni.

Iar in ce priveste declaratia ca utilajele sunt noi, in timp ce sunt cumparate la mana a doua, noi nu avem nici o autoritate sa verificam. E de competenta Garzii Financiare", a mai spus Mihaela Beu, comisar-sef al Garzii de Mediu.

Intrebat fiind in legatura cu "investitiile" realizate la Sectia de Hartie, presedintele SCR si patronul Somes-Dej, Stefan Vuza, a "raportat" noile sale achizitii& "masina 1 de hartie care a costat aproximativ 100 de miliarde de lei si o cutie de hartie, in total o investitie de 4 milioane de euro".

"Evident ca sunt noi toate, le-am cumparat din Italia, iar piesele sunt din Franta parca". Pe de alta parte, Vuza si-a iesit din minti cand i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile din partea angajatilor sai, conform carora aceste utilaje ar fi fost cumparate la mana a doua, sustinand ca nu sunt adevarate.

"Puteti latra cat vreti la mine, eu nu ma intorc sa latru la voi!", a explodat Vuza.

Un studiu realizat de societate, inainte de preluarea acesteia de Vuza prin Serviciile Comerciale Romane, arata faptul ca retehnologizarea completa a combinatului ar costa 30 de milioane de USD. Insa, pe lista prioritatilor lui Stefan Vuza sunt achizitiile de combinate si fabrici.

Multimilionarul in dolari are ca prioritate extinderea tentaculelor pe alte doua societati – Oltchim si Nitramonia- in vederea obtinerii unei felii din ceea ce inseamna productia autohtona de armament si derivate (subiect asupra caruia vom reveni in editiile urmatoare).

Problemele de mediu cu care se confrunta combinatul de la Dej sunt semnificative iar rezolvarea acestora necesita, de asemenea, sume considerabile, pe care, asa cum am aratat Vuza vrea sa le redirectioneze.