Daca ministrul Blaga considera ca, in acest fel, ii va indeparta pe baronii locali care s-au obisnuit sa-si insuseasca banul public, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, il contrazice, sustinand ca, astfel, proiectele de devoltare vor fi puse in pericol.

Astazi, Marius Nicoara se afla la Bucuresti, pentru a propune amendamente noi la aceasta lege, astfel incat prerogativele financiare ale Consiliilor Judetene sa nu fie restranse. Prefectul Mihail Hardau sustine, in schimb, ca nu e nimic rau ca primarii sa preia si sarcina de a impartii banii de la centru.

In cazul in care, la inceputul anului viitor, parlamentarii vor vota noua lege a administratiei, in actuala formula propusa de catre ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, consiliile judetene isi vor pierde dreptul de a mai gestiona fondurile de la bugetul central.

Aceasta idee este cum nu se poate mai proasta, apreciaza presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, sustinand ca o astfel de lege nu ar avea cum sa avantajeze pe cineva.

"Eu nu sunt vreun baron local, care sa urmaresc alte interese decat cele ale comunitatii, si nu cred ca la Cluj este nevoie de vreun alt for, decat cel judetean, pentru a imparti banii", a spus Nicoara, precizand ca un presedinte CJ trebuie sa stie cel mai bine care sunt problemele majore ale judetului.

Nicoara nu s-a ferit sa sustina ca initiativa lui Blaga de a restrange atributiile financiare ale Consiliului Judetean este o prevedere extrem de neliberala si de ineficienta. De altfel, Marius Nicoara va fi prezent astazi la Bucuresti tocmai pentru a propune noi amendamente pentru aceasta lege.

"Am incredere ca voi fi ascultat si ca prerogativele financiare ale Consiliului Judetean nu vor fi reduse", a spus Nicoara.

"Nu-i o idee rea…"

Strategia de Dezvoltare a Clujului, pe termen lung si mediu, elaborata de aportul administrativ al judetului, va deveni o simpla schita, in cazul in care initiativa legislativa a ministrului Blaga se va concretiza.

Chestiuni precum centurile ocolitoare, alimentarea cu apa in zonele rurale, retelele rutiere, racordarea la gaze, dezvoltarea unor zone industriale si nu numai, au fost incluse in acest plan de dezvoltare, iar forul judetean si-a luat angajamentul ca, pana in 2013, aceste probleme sa fie solutionate.

Daca presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, se arata ingrijorat de faptul ca abrogarea noii legi a administratiei, in forma actuala, ar afecta implementarea strategiei de dezvoltare, prefectul Mihail Hardau sustine ca legea lui Blaga este bine gandita.

"Primarul stie cel mai bine care sunt nevoile comunitatii clujene", a spus prefectul Hardau. Acesta a mai afirmat ca nu a ajuns sa studieze tot pachetul de prevederi, dar ca s-a intalnit cu Primarul Emil Boc si cu Ministrul Vasile Blaga, iar din ceea ce a discutat cu acestia a inteles ca functia sa va pastra acelasi rol legislativ.

"Eu voi veghea ca banii sa fie cheltuiti pentru programele pentru care au fost destinati. In rest, sunt de acord ca primarul cunoaste cel mai bine necesitatile comunitatii pe care o pastoreste, iar ca atare este firesc ca acesta sa gestioneze banii", a declarat Mihail Hardau.

Totusi, acesta a mai spus ca, desi nu stie foarte clar ce contine legea, nu crede ca forului judetean i se va lua cu totul dreptul de a mai imparti bani pentru anumite programe.

"Sunt proiecte la nivel global pe care numai Consiliul Judetean le poate gestiona", a spus Hardau, apreciind ca se va pastra totusi un grad de normalitate in acest sens, mai ales ca legea nu prevede ca CJ sa-si piarda prerogativele.