Banii nu conteaza intotdeauna, dupa cum acestia sunt dispusi ca, pentru un loc bun in centru, sa ofere la schimb case noi, plus sume de bani. O locuinta situata in imediata apropiere a Tribunalului Cluj a ajuns sa fie vanduta cu 300.000 de euro.

Unul dintre cele mai vanate amplasamente pare sa ramana in continuare cea din centrul Clujului. Cu toate ca putine case au supravietuit ultimilor ani de dupa ’89, si chiar mai putine spatii pe care se poate construi, acele cateva enclave care mai exista sunt acum asaltate, in special de cumparatori straini. Cei mai multi interesati sunt italieni si germani.

Foarte multi dintre ei locuiesc cateva luni pe an in oras si au neovie de o locuinta, pe care o inchiriaza in timpul in care lipsesc. Insa cel mai adesea, ei urmaresc locatiile pentru a ridica viitoare blocuri de apartamente. Cu cat locul se afla mai aproape de centru, sau intr-o zona rezidentiala, cu atat mai bine.

Vanatoarea de case vechi

Strazile Aurel Suciu si Traian Mosoiu sunt doar doua dintre multele exemple de strazi din centru care ascund adevarate comori pentru investitorii imobiliari. Doar in ultimul an, strada Traian Mosoiu a fost schimbata radical ca infatisare, prin constructiile care s-au ridicat.

Doua blocuri nou-noute, dintre care unul de dimensiunile unui complex de apartamente de lux, si un mic centru rezidential situat in imediata vecinatate a Spitalului Militar, fac obiectul transformarii centrului. Ofertele nu sunt putine. "Am dat anunt la ziar ca vand casa. Sunt pensionara si sunt singura si nu mai pot avea grija de casa. In mai putin de o saptamana am avut cumparatorul.

Un italian. Mi-a dat cat am cerut fara sa obiecteze nimic, macar ca n-am cerut putini bani, ca sa am de unde lasa la pret", spune Maria Popescu, proprietarul unui imobil pe Traian Mosoiu. Casa de alaturi a fost vanduta de statul roman pe legea 112. "Am primit si eu o oferta de la acelasi italian care a cumparat casa vecinei.

Pentru ca are front la strada cativa zeci de metri, mi-a oferit trei apartamente in vila si bani, cam 250.000 de euro, din cate am inteles eu. Vecina mea a primit 300.000 de euro in mana pentru casa ei, de la acelasi italian", spune Mihaela Roseanu, o alta proprietara.

Batalie si pe terenuri

Agentii imobiliari spun ca, intr-adevar, casele din zona centrala, terenurile din imediata apropiere a orasului, la limitele cu trafic mare, sunt extrem de bine cotate la vanzare. Agentia Ancuta construieste, inca de la inceputul anului, in parteneriat cu un investitor german, un cartier rezidential in Cluj.

In aceeasi situatie se afla si alte agentii imobiliare, care au simtit pulsul pietei, si, in functie de ofertele primite, au decis sa construiasca mici enclave rezidentiale chiar in inima orasului. Apartamentele centrale au fost vandute primele, inca inainte de a fi construite.

Astfel, in zona Mosoiu, Nasaud, un apartament nou de acest tip poate ajunge sa coste 30-90.000 de euro, in functie de dotari, priveliste si, in primul rand, de spatiul locuibil. "Cei mai multi interesati sa investeasca in spatii pentru birouri si in apartamente sunt italienii, urmati de nemti", spune Adrian Muntean, unul dintre specialistii pietei imobiliare clujene.

El spune ca acestia sunt foarte interesati de terenurile pe care nu exista nici o constructie, aflate in imediata apropiere a orasului. "Vor sa ridice hale pe terenurile aflate mai departe de oras. Insa pe cele aflate in apropierea orasului vor sa ridice case, vile, dar mai ales blocuri, pentru ca din asta ies bani adevarati", spune Muntean.

El mai adauga ca sunt destule cazuri in care investitiile imobiliare sunt facute pentru o scurta durata de timp, in scopul revanzarii acestora cu un mic profit.