Romania ar putea deveni centrul financiar al regiunii. Aceasta este ipoteza lansata ieri la Bucuresti de o serie de bancheri de pe piata de capital din Romania, prezenti la Forumul Financiar Sud-Est European. Ipoteza este sustinuta chiar daca Romania este sub media regiunii sud-est europene la aproape toate capitolele financiare. "Eu zic ca reusim.

La baza acestei concluzii e nevoie de o strategie adecvata pentru atragerea investitorilor straini, investitii in infrastructura, pentru ca nivelul de impozitare e atractivsi legislatia este adecvata", a declarat, ieri, pentru "Buna ziua, Ardeal" presedintele Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, cel care a avansat ieri posibilitatea dezvoltarii Romaniei pe aceste criterii.

Cu toate acestea, la procentul de active raportate la produsul intern brut Romania ocupa abia loculsapte in regiune, iar in ceea ce priveste ponderea creditelor la PIB locul este mai jos cu un nivel. De asemenea, creditul retail in Romania este de doar cinci procente din PIB, comparativ cu media europeana de 50 la suta.

Totodata, depozitele retail in tara sunt de doar 15 la suta, comparativ cu cele 55 de procente din Uniunea Europeana. Foarte important este ca nivelul de intermediere bancara este foarte redusa, acest indicator fiind cel asupra caruia s-au lansat ieri cele mai importante semnale de alarma.

Spre comparatie, in Bulgaria procentele din PIB detinute de operatiunile de intermediere financiara sunt de 37,1%, comparativ cu cele 21 de procente ale Romaniei. La monetizarea economica, raportul dintre masa monetara nationala si PIB, Bulgaria este de o datasi jumatate mai eficienta, cu 53 la suta comparativ cu procentul de 30 detinut de Romania.

"Bulgaria ne-a luat-o demult inainte. Pe toate grupurile de indicatori situatia Romaniei este de departe cea mai slaba" din regiune, a apreciat si directorul general al CEC, Eugen Radulescu. In ceea ce proveste raportarea creditului pentru populatie la PIB, in Romania procentul e de doar cinci la suta, in vreme ce in Bulgaria este mai mult decat dublu.

"Mergem si noi tropaind in urma lor", a apreciat Radulescu. Cu toate acestea, atat Radulescu cat si Danila sunt de acord ca potentialul de expansiune al pietei de capital din Romania este foarte bun, insa Danila avertizeaza ca daca Romania nu va valorifica posibilitatea de a deveni un centru regional "vom avea probleme".

La aceasta data numarul de carduri active dintara este de peste sase milioane si continua sa creasca, mai ales dupa ce in iunie numarul de carduri emise pentru valuta a depasit cel emis pentru moneda nationala. In schimb, productivitatea muncii in Romania este foarte joasa, a avertizat presedintele Raiffesisen Bank, Steven von Goeringen.

"Daca vrem salarii ca in Europa, trebuie sa avem si productivitate ca in Europa, si aici avem mult de imbunatatit", a declarat Goeringen, care a subliniat la randul sau gradul redus de intermediere financiara inregistrat intara. "Nu se poate spune ca suntem nemaipomeniti din punct de vedere al profitabilitatii bancare", a mai spus presedintele Raiffeisen Bank.

Cu toate acestea, "Romania este singuratara din regiune care a re o masa critica (peste 20 de milioane de potentiali clienti financiari-n.red.) si se poate transforma intr-un centru regional. Acest potential nu poate fi atins de tarile din jur", a fost de acord Groeningen.

CEC vrea pe podium

Conducerea Casei de Economiisi Consemnatiuni si-a propus atingerea unuia dintre primele trei locuri in ceea ce priveste cota de piata in Romania in urmatorii trei ani. Anuntul a fost facut ieri la Bucuresti de presedintele CEC, Eugen Radulescu, la Forumul FInanciar Sud-Est European.

La aceasta data cota de piata a CEC este de doar 2,7 la suta, mult sub nivelul celor mai importanti jucatori de pe piata, BCR, BRD-SG si Raiffeisen, insa Radulescu este increzator ca obiectivul este realizabil, aceastasi din cauza retelei foarte extinse de agentii CEC intara, mai mare decat a tuturor competitorilor luati impreuna.

Orasul Cluj Napoca este singurul din tara unde CEC este surclasat in ceea ce priveste numarul de agentii, cu o singura unitate in plus detinuta de Banca Transilvania.

O parte considerabila dintre agentiile CEC dintara s-a inchis insa in urma adoptarii politicii de rentabilizare, o parte dintre angajati au fost disponibilizasi in acest an din acelasi motiv. Dupa o campanie de reducere a numarului de agentii, prima care se va deschide va fi o agentie care a fost deja inchisa o data, in Timisoara.