Alesii locali clujeni au stabilit un nou record de viteza la sedinta de Consiliu Local de saptamana trecuta * Daca la penultima sedinta consilierii au dezbatut 31 de proiecte de hotarare in mai putin de o ora, saptamana trecuta s-au votat 39 de proiecte de hotarare intr-o jumatate de ora

Consilierii locali clujeni manifesta un deosebit interes pentru problemele celor care i-au ales. Intreaga sedinta de saptamana trecuta a durat putin peste o ora, dar mai bine de jumatate din acest timp consilierii au formulat intrebari si interpelari mai mult sau mai putin de interes public.

Primele 12 puncte de pe ordinea de zi, proiecte de hotarare ce vizau prelungirea contractelor de asociere pentru spatii cu alta destinatie situate in municipiul Cluj-Napoca, au fost votate in unanimitate de consilierii locali in mai putin de 5 minute.

9 miliarde din apa

Proiectul de la punctul 13 de pe ordinea de zi viza prelungirea contractului de inchiriere pentru un spatiu cu alta destinatie din Piata Unirii nr. 19-20, proiect votat in unanimitate de consilieri.

In continuare, tot in unanimitate, s-a votat vanzarea unor spatii cu alta destinatie si modificarea listei obiectivelor de investitii finantate din taxa speciala pentru apa in anul 2005.

Cuantumul taxei speciale pentru serviciile de distribuire a apei potabile, de colectare si epurare a apelor uzate este stabilit la 400 lei vechi /mc pentru persoanele fizice si institutiile publice, iar pentru agentii economici, 700 lei/mc.

Principalele lucrari finantate din taxa speciala de apa reprezinta extinderea canalizarii, reprofilarea sistemului rutier si refacerea unor drumuri. Astfel, prin proiectul de hotarare s-a aprobat lista obiectivelor finantate din taxa speciala pentru apa pe anul 2005, obiective a caror valoare se ridica la 9 miliarde lei vechi.

Din suma de 1,5 miliarde lei vechi se vor extinde retelele de canalizare pe strada Timisului, iar cu 1,95 miliarde se vor inlocui retelele de apa potabila de pe strada Cometei.

Reteaua de apa potabila de pe strada Republicii va fi inlocuita, suma alocata pentru acest obiectiv fiind de 1,55 miliarde, iar inlocuirea retelei de apa potabila de pe strada Oltului va beneficia de 450 milioane lei. Sistemul de scurgere a apelor de suprafata in cartierul Dambu Rotund beneficiaza de suma de 3,55 miliarde.

"Procesele se si pierd"

Proiectul de la punctul 16 de pe ordinea de zi viza modificarea regulamentului de functionare a cimitirelor.

Potrivit noului regulament, persoanele trecute de 80 de ani care nu mai au urmasi si care doresc sa achite taxa de reconcesionare a locurilor de veci pana sunt in viata, dar concesiunea este in curs de derulare, o pot face incepand de saptamana trecuta.

Urmatoarele doua proiect votate de consilierii locali, tot in unanimitate, prevedeau suportarea din bugetul local a sumei de 130 milioane lei vechi, respectiv 303 milioane lei vechi reprezentand cheltuieli de judecata.

De-abia dupa ce primul proiect de hotarare a fost aprobat si se daduse deja citire celui de-al doilea, consilierul PSD Gheorghe Vuscan si-a intrebat colegii de sedinta "din cauza cui trebuiesc platite procesele pierdute".

Replica a venit din partea presedintelui de sedinta, Alin Tise, care i-a explicat lui Vuscan ca "procesele nu doar se castiga, se mai si pierd", astfel ca ambii "castigatori" isi vor primi banii. Doar e banul public, nu-i asa?

Cartierul "Oser"

Consilierii locali au votat, bineinteles in unanimitate, proiectul de hotarare ce viza modificarea regulamentului pentru Planul Urbanistic General (PUG) in vederea realizarii de investitii de interes general. Mai exact, este vorba de constructii de parking-uri supraterane in Piata Lucian Blaga, pe strada Motilor si pe strada Avram Iancu.

La punctul 20 de pe ordinea de zi consilierii au votat completarea articolului 3 al UTR (Unitati teritoriale mici si mijlocii productive si de servicii dispersate), pentru a face posibila amplasarea de locuinte pe zona fostului Oser.

La urmatoarele 10 puncte de pe ordinea de zi consilierii au facut intrecere in a vota Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD) pentru locuinte familiale si colective.

Carul inaintea boilor

Proiectul de hotarare privind aprobarea avizelor Comisiei Tehnice de amenajare a teritoriului si de urbanism a trecut de votul consilierilor, consilierul PRM Eugen Pop fiind singurul care a votat la categoria "abtineri".

In continuare, primarul Emil Boc a fost mandatat sa aprobe acordarea pentru luna decembrie a gratuitatii transportului urban pe mijloacele de tansport in comun pentru persoanele cu handicap accentuat si grav, precum si pentru asistentii personali ai acestora, s-a stabilit prioritatea de subventionare in domeniul asistentei sociale si s-au extins programul de transport si traseele pentru cele doua microbuze special adaptate pentru transportul persoanelor cu handicap. Proiectul de hotarare privind concesionarea terenului din Piata Flora f.n. a beneficiat de un amendament din partea Directiei domeniului public si privat, si anume acela ca taxa de concesiune sa fie de 60 de euro/mp.

Consilierul PSD Gheorghe Vuscan si-a sesizat colegii de sedinta ca nu e pentru prima data cand un spatiu sau un teren concesionat este inregistrat in cartea funciara, iar apoi Primaria este pusa in fata faptului implinit.

Parking in loc de liceu

Penultimele doua puncte de pe ordinea de zi aveau in vedere incheierea unui act aditional de prelungire a termenului de realizare a constructiilor pe terenuri concesionate, iar la diverse s-a aprobat repartizarea consilierilor locali in consiliile de administratie ale gradinitelor din municipiul Cluj-Napoca.

La finalul sedintei, un grup de parinti si profesori de la Liceul de Coregrafie au tinut sa-si manifeste nemultumirea cu privire la posibilitatea desfiintarii liceului, pentru ca pe acel amplasament ar urma sa se construiasca un parking.

"Daca ne mutam din centru, inseamna ca ne semnam autodesfiintarea", a spus Georgeta Puiu, profesoara la liceul de coregrafie.

Primarul Emil Boc a incercat sa linisteasca atat profesorii, cat si parintii elevilor de la Liceul de coregrafie, explicandu-le ca proiectul nu va incepe intr-o luna sau doua, ci abia la inceputul anului scolar viitor, dar se va gasi o solutie pentru liceu, astfel incat sa fie toata lumea multumita.

Cum nu se putea rezolva oricum nimic in sala de sedinta, primarul a acceptat sa primeasca in audienta reprezentantii liceului.

Nedumeriri

Odata rezolvata si aceasta problema, s-a trecut la intrebari si interpelari, pe teme dintre cele mai diverse, de la nemultumirea consilierului PSD Maria Dulca care nu intelege de ce s-a reamenajat parcul Detunata, la intrebarea consilierului UDMR Molnos Lajos catre primar daca a "vazut garajul de acolo care are in fata un autobuz" - intrebare care a primit ca raspuns o privire nedumerita - si pana la nemultumirea consilierului PSD Gheorghe Vuscan care sugereaza suplimentarea personalului de la Romtelecom ca sa nu mai fie nevoie sa stea la coada.