GAZETA a intrat in posesia documentatiei privitoare la licitatia de la Parcul Est Gheorgheni. Dosarul este aberant, fara fisa tehnica a investitiei. Radu Spanu, arhitectul-sef minune, da un nou tun. Client va fi Jullius Mall. Presedintele CJ, Marius Nicoara, nu se implica in licitatie, dar este seful lui Spanu.

Asa cum GAZETA v-a informat, la finele acestei luni se vor deschide plicurile ce contin ofertele pentru licitatia de valorificare prin asociere cu Consiliul Local (CJ) Cluj a terenului situat in perimetrul parcului de est din cartierul Gheorgheni - langa Univers T - cu o suprafata de 68.430 mp.

Asa cum GAZETA v-a informat, jocurile pentru aceasta licitatie sunt deja facute. Dovada este documentatia de 17,85 milioane lei vechi pe care specialistii o considera maculatura.

Cine da mai mult

Documentatia de aproape 18 milioane lei consta in 38 de foi listate la imprimanta si indosariate si are patru capitole: instructiuni pentru ofertanti, documentele pentru ofertare, caietul de sarcini si un model de contract de asociere.

Consiliul Judetean, actionar unic la SC Univers T - proprietarul terenului "cu o suprafata estimata la 68.430 mp" intentioneaza sa se asocieze in vederea realizarii in Parcul Est a unui "complex multifunctional de tip Mall compus din: spatii comerciale, complex cultural-sportiv, alimentatie publica, spatii verzi, garaje, drumuri, alei, parcaje, utilitati, servicii etc.", perioada propusa pentru asociere fiind de 49 de ani. Criteriile de calificare pentru licitatie sunt cele obisnuite si tin de domeniul economico-financiar. In ceea ce priveste punctajul, numarul maxim de puncte este de 200.

Aspectele economice ale ofertei se puncteaza cu maxim 120 puncte (din care exactitatea si detailarea planului de finantare, punere in functiune, dezvoltare si exploatare a investitiei - 10 puncte, iar valoarea cotei de participare oferita CJ - 110 puncte), Aspecte tehnice ale ofertei - 15p (programul de constructie, data inceperii, etapizarea si finalizarea investitiei conform caietului de sarcini 10p, procedura de previziune a necesarului de servicii si procedura de incasare a tarifelor 5p), Conditii generale ale ofertei - 40p (experienta in domeniu 10p, conditiile, nivelul costurilor si procedurile privind protectia mediului, a valorilor culturale si a siturilor arheologice 10p, angajarea de antreprenori romani si a fortei de munca locale din judetul Cluj 20p), Aspecte juridice ale ofertei - 15p si Alte facilitati suplimentare caietului de sarcini - 10p.

Conditii aspre

In ceea ce priveste cota de participare si garantiile financiare, CJ este prevazator. In primul rand, obligatia de plata catre CJ revine in termen de 26 de luni de la data obtinerii autorizatiei de constructie, termen in care si trebuie finalizata investitia.

Apoi, se percep penalizari de 0,1% pe zi la orice fel de plati, neplata sumelor datorate timp de trei luni duce la desfiintarea contractului fara nici un fel de alta formalitate, investitorul este obligat ca in termen de 90 de zile de la data semnarii contractului sa depuna cu titlu de garantie o cota parte din suma datorata CJ aferenta primului an, in situatia nerealizarii de profit investitorul este obligat sa plateasca 35.000 de euro / luna plus TVA (in a patra luna fara profit suma ajunge la 70.000 euro, ambele sume suportand modificari in fiecare an), cuantumul minim al participarii la beneficii nu poate fi mai mic decat valoarea pe care o are terenul din totalul investitiilor (terenul este estimat prin Hotarare de Consiliu Judetean la 10,264 milioane euro), Consiliul Judetean va percepe lunar, dupa expirarea termenului de executie a lucrarilor (26 de luni de la data obtinerii autorizatiei de constructie), indiferent de situatia beneficiilor o taxa lunara de 35.000 euro pentru folosinta terenului de catre investitor si, in fine, daca pe o perioada de 60 de zile se inregistreaza un volum al pierderilor mai mare decat profitul, contractul se reziliaza.

Poate si cu parca

CJ are insa si lacunele sale. Sau poate este doar prevazator.

Astfel, in termenii contractului exista o serie de "poate": "In cazul depasirii cu 30 de zile a scadentei, CJ poate incasa sumele respective din garantia constituita" si "In cazul nerespectarii graficului de executie a lucrarilor, CJ poate percepe penalitati de 0,3% pe zi din valoarea actualizata a lucrarilor intarziate din garantia constituita".

Abureli de la CJ

Nicaieri insa nici macar un cuvintel, nici macar un desen referitor la fisa tehnica a zonei.

Insa "ofertantului i se recomanda sa viziteze si sa examineze amplasamentul si imprejurimile acestuia si sa obtina pentru el insusi, pe proprie raspundere, toate informatiile necesare pentru elaborarea ofertei si incheierea contractului. Costul acestei vizite va fi suportat de ofertant.

Vizitarea amplasamentului se poate face la o data stabilita de comun acord cu Consiliul Judetean in primele 10 zile lucratoare dupa anuntarea datei licitatiei". De ce eu ca investitor nu am voie sa vizitez amplasamentul la 15 zile lucratoare dupa anuntarea datei licitatiei doar CJ stie.

"Este incredibil ca o documentatie sa nu aiba un desen al zonei. Un dosar de acest gen trebuie neaparat sa aiba schita detaliata a terenului in cauza. Pe mine, ca investor, cu ce ma ajuta sa stiu delimitarile zonei? Eu trebuie sa stiu, unde, pe ce si cum voi construi.

Aaaa… sa-mi aduc eu topograf care sa imi realizeze schita terenului? Asta costa mult. Cine imi deconteaza? Trec in oferta? Sau sa ma duc sa vizitez terenul si apoi, asa, dupa ochi sa realizez planul unui complex mall de 50 de milioane euro?! Sa fim seriosi. Acea schita trebuie sa existe undeva.

Ea este absolut necesara pentru investitor. Probabil ca ea exista undeva. In acest caz, cine o are poate decide cine va investi.

Fie va cere pe documentatie un pret enorm in cazul unora si un pret rezonabil in cazul altora, fie o pastreaza pentru un anume investitor, ceilalti neavand nici o sansa", a declarat pentru GAZETA inginerul sef al unei companii multinationale care a realizat deja in Romania o serie de complexe comerciale si cultural - sportive.

Spanu si Julius Mall

Potrivit surselor GAZETEI, jocurile pentru aceasta licitatie, asa cum de altfel banuiesc si specialistii, sunt deja facute.

Astfel, arhitectul sef al Clujului, Radu Spanu - director Serviciul Urbanism din cadrul Consiliului Judetean Cluj - este persoana care se afla in posesia schitei detaliate a terenului, iar acest document va fi predat concernului Julius Mall, investitorul care, mai mult ca sigur, isi va adjudeca licitatia si va construi in Parcul Est Gheorgheni.

Julius Mall mai are doua complexe de tip mall in Iasi, respectiv Timisoara. Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, afirma ca nu are nimic de-a face cu licitatia. "Pentru a evita orice fel de speculatii nu m-am implicat deloc in licitatie.

Vorbiti cu consilierii judeteni, ei au intocmit toate dosarele", a spus Nicoara. Totusi, este putin probabil ca Spanu sa actioneze fara acceptul, fie el si tacit, al presedintelui CJ Nicoara.

Spanu, tunarul sef

Arhitectul sef al Clujului, Radu Spanu - director Serviciul Urbanism din cadrul Consiliului Judetean Cluj, este printre cei mai vechi functionari publici din judet. Spanu, direct sau indirect, si-a bagat adanc mana in banul public realizand o serie de proiecte, documentatii sau studii de fezabilitate platite fie din banul public, fie din fonduri europene.

Marile tunuri ale lui Spanu au fost date in perioada in care fondurile Sapard si Phare au curs la Consiliul Judetean (1999-2003). Spanu, din pozitia de arhitect sef, comanda proiecte pe care apoi el sau firmele sale le executau. Mai mult, Radu Spanu si-a luat doctoratul pe bani publici.

El a obtinut titlul de doctor la Facultatea de Geografie cu o lucrare inspirata dintr-un proiect la care au muncit zeci de specialisti, platiti din banii contribuabilului cu 1,7 miliarde lei, in 1999. Lucrarea de doctorat in geografie a arhitectului-sef se numeste "Sinergisme teritoriale in zona Muntilor Apuseni".

Unii dintre colegii sai de la Geografie sustin ca si celelalte lucrari publicate de acesta nu constituie altceva decat reproduceri din studiile realizate in colaborare cu facultatea amintita. Teapa Power Pack, ale carei sfori au fost trase, se pare, tot de Radu Spanu a fost un alt tun al megaarhitectului.

Despre toate acestea GAZETA v-a informat pe larg in numerele sale. Acum, iata ca Spanu loveste din nou. Banii nu sunt nici albastri, nici portocalii.

Viata de bugetar

Discutie GAZETA - Servicul Urbanism Consiliul Judetean Cluj (telefon: 503.375)

Vineri, ora 12.50

- Alo, sarutmana, de la GAZETA de Cluj va deranjam. Domul arhitect Radu Spanu este?

- Este, dar nu este. Nu este in birou. Este iesit.

- Multumesc, vom reveni. La revedere!

Vineri, ora 13.10

- Alo, sarutmana, domul arhitect Radu Spanu este?

- Prea tarziu. Nu mai este! A plecat!

- Se mai intoarce azi?

- Nu!

- Pai cum asa?! Gata cu programul de lucru?!

- Da, azi e zi scurta!

- Pana la cat este program astazi?

- Pana la 13.30.

- Pai e de abia 13.10…

- Asta e, domnul Spanu a plecat, imediat plecam si noi!

- Multumesc, la revedere!