Revista "Capital" a dat publicitatii topul celor mai bogati romani. Printre acestia, o multime de ardeleni si banateni care au facut afaceri de zeci de milioane de dolari mai ales pe piata de capital, in domeniul comunicatiilor, imobiliarelor si productiei alimentare.

Unii dintre ei au facut tranzactii curate si au strans bani albi, iar altii s-au strecurat in top imbogatindu-se din invarteli cu "umbrela" politica.

- Ioan si Viorel Micula (Bihor) au o avere estimata la 700-750 milioane de dolari. Cei doi frati sunt proprietarii grupului "European Drinks and Foods", cu sediul in municipiul Oradea. Ei au mai investit in turism, detinand hoteluri ce insumeaza peste 6.000 de locuri de cazare, si in mass-media: posturi TV, radio, ziare.

- Iosif Armas (Caras-Severin) este proprietarul unei averi de aproximativ 200 milioane de dolari. Detine grupul de firme "Argirom", respectiv statiunea din Baile Herculane si porturile Orsova si Moldova Noua. In plus, afaceristul a cumparat, in 2004, aeroportul din Caransebes.

- Zoltan Teszari (Bihor) se poate lauda, la 35 de ani, cu o avere de 190 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a banilor i-a obtinut din afaceri in domeniul comunicatiilor, investitia principala fiind grupul "RCS-RDS", care are 900.000 de abonati.

- Ovidiu Tender (Timis) are afaceri estimate la 170 milioane de dolari, in domenii cum ar fi agricultura, energie, imobiliare si asigurari. Grupul Energetic Tender cuprinde companiile "Nuclearmontaj" Vulcan, "FECNE", "FEBA" Barlad si "UPRUC" Fagaras. Grupul de Asigurari "Tender", care cuprinde compania "Ardaf", este evaluat la 40 milioane dolari.

- Marius si Emil Cristescu (Timis) sunt proprietarii unor afaceri care valoreaza 150-170 milioane de dolari. Detin Grupul "Bega" cu activitati in domenii ca industria chimica, foraj petrolier, industria constructoare de masini, transporturi, turism etc.

- Stefan Vuza (Cluj) are afaceri de 120-130 milioane de dolari. Grupul "Serviciile Comerciale Romane" detine fabricile "Somes" Dej, "Caromet" Caransebes si "NovaTextile" Pitesti. Afaceristul mai este actionar majoritar si la "Sinterom" Cluj Napoca.

- Iulian Dascalu (Timis) administreaza, la 36 de ani, afaceri de 120 milioane de dolari, fiind unul dintre cei mai importanti "actori" in domeniul imobiliar in vestul tarii. Recent, el a inaugurat o mega-investitie la Timisoara: Complexul "Iulius Mall".

- Horia Ciorcila (Cluj) are investitii de 100 milioane de dolari in telecomunicatii si domeniul bancar. Este presedintele Consiliului de Administratie al Bancii "Transilvania" si a fost unul dintre actionarii companiei "Astral Telecom", preluata de o companie straina pentru 404 milioane de dolari.

- Ioan Mihaila (Maramures) detine actiuni evaluate la 60 milioane de dolari in turism, industrie si imobiliare. Afacerile acestuia se intind si in SUA, unde are investitii in domeniul imobiliar.

- Alexandru Mudura (Bihor) are o avere de 55 milioane de dolari in afaceri imobiliare si in productie. El a infiintat primul complex comercial "Lotus Market" din Oradea. Si-a inceput afacerile in anii '90 cu distributia de oua "Kinder" si "Tic-Tac".

- Ilie Stoichescu (Caras-Severin) este al treila actionar de la "RCS-RDS", avand o avere de 55 milioane de dolari.

- Ilie Carabulea (Sibiu) are, si el, o avere de 55 milioane dolari. Detine 60% din "Holding Atlassib": transport persoane, marfuri, asigurari, turism, agricultura. Tot el a infiintat si Banca "Carpatica", cu sediul central la Sibiu.

- Vasile Dan (Negresti Oas - Satu Mare) are o avere cifrata la 55 milioane de dolari, avand participatii la "Promet" Beclean, "Rapid" Bistrita, "Helios" etc.

- Sorin Ghite (Cluj) se lauda cu o avere de 50 de milioane de dolari, obtinuta din afaceri in telecomunicatii. El este un alt beneficiar al afacerii "Astral Telecom", al carui presedinte a fost in momentul vanzarii. Are un apartament de doua milioane euro in centrul Vienei.

- Dorel Goia (Cluj) a obtinut 50 de milioane de dolari din afaceri in domenii cum ar fi telecomunicatii si industria alimentara. A fost actionar la "Astral Telecom". Construiesie trei blocuri in centrul municipiului Cluj-Napoca. Mai este actionar si la fabrica de mezeluri "Maestro" si la compania "Metalochimice", fiind, de asemenea, co-proprietar la clubul "Kios".

- Ioan Ciolan (Sibiu) se mandreste, la 36 de ani, cu o avere de 40 milioane de dolari. Este patronul retelei de firme "Ambient", care are magazine in Sibiu, Bistrita si Alba Iulia.

- Ioan Popa (Alba) este patronul firmei "Transavia" SA Oiejdea, afacere evaluata la 35 milioane de dolari. A facut avere din cresterea pasarilor si industrializarea carnii de pasare.

- Daniela si Ilie Vonica (Sibiu) au impreuna firma "Polisano" (35 milioane de dolari), cu obiect de activitate in domeniul farmaceutic.

- Claudiu Silaghi (Cluj) administreaza 35 milioane de dolari in domeniul bancar. Este unul dintre membrii Consiliului de Administratie al Bancii "Transilvania".

- Nicolae Dan Pop Baldi (Cluj) este si el unul dintre fondatorii "Astral Telecom". Are o avere cifrata la 33-35 milioane de dolari.

- Valentin Nicola (Cluj) a obti-nut, la randul sau, beneficii importante de pe urma vanzarii "Astral Tele-com", averea lui ajungand la 33-35 milioane de dolari.

- Bela Urasi (Cluj) a intrat in afacerea "Astral" cu 5.000 de dolari si are acum 33-35 milioane de dolari si o casa evaluata la 3 milioane de euro, situata in zona gradinii botanice din Cluj-Napoca. Are actiuni la Banca "Transilvania" si la doua firme de constructii.

- Jabri Tabrizi Ahmad (Timis) este unul dintre cei mai importanti afaceristi in domeniul imobilar. Are o avere de 30-35 milioane de dolari, compusa din spatii ultracentrale, terenuri intravilane, magazine duty-free si case de schimb valutar.

- Claudiu Necsulescu (Alba) este proprietarul companiei de producere a vinurilor "Jidvei" din care fac parte doua crame, o vinoteca si peste 1.000 de hectare de vita-de-vie. Averea acestuia este evaluata la aproximativ 30 de milioane de dolari. De asemenea, Necsulescu a cumparat din Germania un brevet pentru construirea unor case de locuit cu un consum de energie aproape nul.

- Familia Benta (Mures) are actiuni de 30 de milioane de dolari in constructii. Grupul apartinand familiei Benta construieste cartiere de locuinte in mai multe orase din tara, printre care si Bucuresti.

- Dorin Mateiu (Alba) este nou intrat in top direct cu o avere de 30 de milioane de dolari. El este patronul a doua firme de procesare a carnii, "Mercado" si "Elit".

- Arpad Paszkany (Cluj) are, la 34 de ani, aproximativ 30 milioane de dolari. Este patronul "Opel Ecomax", dealer de autoturisme Opel si Chevrolet, si mai detine participatii si in "Polus Grup". Totodata, afaceristul este principalul finantator al clubului de fotbal "CFR" Cluj.

- Milena si Nicolae Bota (Sibiu) sunt proprietarii fabricii de stofe "Libertatea" si a fabricii de dulciuri "Victoria" si au investitii in mass-media locala. Valoarea averii acestora se ridica la 26-27 milioane de dolari.

- Gheorghe Grec (Mures) a facut avere (25 milioane de dolari) din productia si vanzarea de bere, fiind implicat in SC "Bere Mures" SA.

- Virgil Mailat (Mures) este presedintele Patronatului Producatorilor Independenti de Bere din Romania si si-a legat numele de fabrica "Bere Mures". Averea sa este estimata de redactorii de la "Capital" la suma de 25-27 de milioane de dolari.

- Florin Panea (Bihor) detine Compania "Leonardo" si are afaceri estimate la 23-25 milioane de dolari.

- Silvia si Szolt Fodor (Cluj) detin reteaua "Euro GSM" si "Mobile Distribution". Acestia au o avere estimata la 22-24 milioane de dolari.

- Teodor Tuducan (Timis) se bazeaza pe o avere de 22 de milioane de dolari, din care face parte un cartier rezidential din centrul municipiului Timisoara.

- Gabriel Carlig (Cluj) are o afaceri ce valoreaza 20-21 de milioane de dolari, proprietarul companiei "Jolidon".

- Gheorghe Aldea (Sibiu) este presedintele Camerei de Comert din judet si detine lantul de magazine "Alcomsib" (20 de milioane de dolari).

- Gheorghe Calburean este un alt sibian bogat (20 de milioane de dolari). Acesta detine grupul de firme "Dafora" desprins din Societatea Nationala de Gaz.

- Gheorghe Mois (Negresti Oas) are o avere de 20 de milioane de dolari, fiind patronul Companiei "Castrum", cu activitate in domeniul constructiilor.

- Adrian si Floare Cuc (Arad) sunt proprietarii companiei "Astral Impex" si detin o avere de 18-20 de milioane de dolari.

- Liviu Florian (Cluj) detine afaceri in agricultura (ferma de porci la Bontida) si au o avere de 18-20 de milioane de dolari.

- Ovidiu Turcu (Cluj) detine "Dacia Service" Cluj Feleac, una dintre cele mai importante firme de profil din Transilvania si fabrica "Mucart". Averea sa este estimata la 18-20 de milioane de dolari.

- Darius Jumanca (Timis) este actionar la companii specializate in consultanta si tranzactii imobiliare, averea sa ridicandu-se la 17-18 milioane de dolari

- Daniel si Eugen Moraru (Bistrita) au afaceri imobiliare in SUA, iar in Romania au o fabrica de obiecte din sticla si firma "IRIS Portelan", avand o avere de 16-17 milioane de dolari.

- Familia Stanca (Zalau), care administreaza Grupul de firme "Vidalis" si fabrica "Izomat", au o avere cifrata la 16-17 milioane dolari.

- Nicolae Mann (Timis), actiona-rul majoritar al companiei romano-germane "Vital & Heyl", a intrat in "Top 300" cu o avere de 15 milioane dolari.

- Mircea Oltean (Mures), care are o avere tot de 15 milioane de dolari, desfasoara afaceri in domeniul industriei (motoare pentru utilajele Cater-pillar).

- Alin Alexandru Popa (Hunedoara) detine firma "Edy Pedition International", cu o avere de 5 milioane dolari.

- Ioan Hoban (Baia Mare) are un hotel de 3 stele, iar numele sau se leaga de grupul de firme "Bilardi". Hoban este parlamentar PNL si a reusit sa stranga o avere de 12-13 milioane de dolari.

- Beniamin Rus (Bihor) detine grupul "Selina" si Societatea Drumuri Judetene, ambele firme desfasurandu-si activitatea in domeniul constructiilor. Averea sa este estimata la 12-13 milioane de dolari.

- Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj-Napoca, are si el o avere estimata la 11- 12 milioane de euro. Este asociat la "Compexit Trading", "Top Car", "Seul Auto" si "Proton Auto".

- Marius Ciurchea (Cluj), directorul de logistica al Bancii "Transilvania", figureaza si el in "Top 300" cu o avere de 10-11 milioane de dolari.