Una dintre cele mai importante afaceri cu bani publici pornita in Cluj in ultimii ani este pe cale sa se extinda.

Dupa ce a reusit sa concesioneze intreaga suprafata a parcului industrial "Tetarom I", cu noua ani inainte termenului-limita fixat de Uniunea Europeana, Consiliul Judetean a inceput, ieri, negocierile cu concernul american "Emerson", care este interesat sa concesioneze 11 din cele 12 hectare de teren din parcul "Tetarom II".

Restul suprafetei parcului va fi folosit de catre societatea "Tetarom", al carei actionar majoritar este CJ, in scopuri administrative. Deja, conducerea institutiei se gandeste sa mai cumpere circa 50 de hectare de teren in apropierea municipiului Cluj-Napoca pentru deschiderea celui de-al treilea parc industrial din oras.

Locul acestuia este, insa, tinut secret pentru a fi evitata situatia in care in zona parcului "Tetarom II" au explodat preturile de pe piata imobiliara dupa ce agentiile imobiliare au aflat despre iminenta semnare a contractului cu "Emerson", unul dintre cei mai importanti producatori americani de echipamente electrice.

Directorul general al companiei "Tetarom", Viorel Gavrea, a spus ca doar in parcul "Tetarom I", investitia totala contractata este de 115 milioane de euro. Cele 24 de firme care au concesionat teren in zona vor crea 2.280 de noi locuri de munca in industria electronica si de software. Contractele de concesiune au fost incheiate pentru 49 de ani.

De asemenea, halele ridicate de "Tetarom" in parcul industrial au fost inchiriate pentru o perioada minima de doi ani. Compania si-a terminat lucrarile in zona, iar acum vor incepe concesionarii sa isi ridice cladirile proprii.

Deoarece numarul de cereri de concesiune este mult mai mare decat oferta de teren, parcul "Tetarom I" va fi extins dupa ce Consiliul Judetean va face un schimb de terenuri cu Universitatea Tehnica, ce detine o importanta parcela de pamant in spatele actualului parc industrial. In "Tetarom I", cel mai important investitor este concernul german "Ruwell".

Grupul american "Emerson" care vrea sa investeasca in oras 75 de milioane de euro. Societatea "Tetarom" va primi cate 2 euro pe fiecare metru patrat, iar apoi va incasa cate 10 centi pe metru patrat in fiecare an, cu titlul de taxa de administrare. Compania straina va concesiona 11,5 hectare de teren.

Terenul pe care se va construi centrul "Emerson" a facut obiectul unui imens scandal de presa. Acolo ar fi urmat sa fie construita o fabrica a companiei franceze "Montupet", unul dintre furnizorii concernului "Renault", care ar fi urmat sa lucreze cu Uzinele "Dacia-Renault" din Pitesti.

Investitorii au fost nemultumiti de pretul prea mare cerut pentru teren de catre CJ si au decis in cele din urma sa isi construiasca fabrica in Bulgaria, unde administratia locala a oferit terenul gratis.

Construirea primului parc "Tetarom" a fost finantata de Uniunea Europeana prin programul Phare. Valoarea proiectului a fost de 6,4 milioane de euro.