STS realizeaza in Targu Mures o retea proprie de telefonie, in lungime de 15 kilometri l De la fostul sediu al Securitatii pana la statia de inalta tensiune de la Ungheni, Teleconstructia SA ingroapa fibra optica in valoare de miliarde de lei l Oamenii de pe santier spun ca lucrarea este pentru SRI l Simion Cecan, seful SRI Mures, neaga.

Nici seful IPJ, Nicolae Cabulea, din poarta caruia pleaca reteaua, nu stie nimic l Directorul Teleconstructia spune ca documentele sunt clasificate si nu poate da detalii l Cine se pregateste sa ne asculte?

De doua saptamani, pe strazile Stefan cel Mare si Budai Nagy Antal nu se poate circula decat pe un singur trotuar, prentru ca sub celalat este in curs de realizare o retea de telefonie speciala. Lucrarea este realizata de SC Teleconstructia SA, prin sucursala Cluj. Cine este beneficiarul acesteia, nu este foarte clar.

Oamenii de pe santier spun ca reteaua este a Serviciului Roman de Informatii, ceea ce este confirmat si de surse din interiorul serviciului, in timp ce Simion Cecan, seful SRI Mures, neaga informatia si ne asigura ca suntem "pe o pista falsa".

Potrivit lui Nicolae Stef, directorul sucursalei Cluj a Teleconstructia, reteaua este realizata pentru Serviciul de Telecomunicatii Speciale, insa regimul documentelor il impiedica sa dea detalii tehnice sau despre costul lucrarii.

Reteaua din curtea Politiei

Reteaua speciala porneste din curtea IPJ Mures si se intinde pana la statia de inalta tensiune de la Ungheni. Lucrarile au inceput in urma cu doua saptamani, finalizandu-se pana acum ingroparea cablurilor pe o distanta de mai bine de un kilometru, de pe strada Zefirului pana la intersectia dintre strada Stefan cel Mare si Bulevardul 1 Decembrie 1918.

In prezent se sapa pe strada Budai Nagy Antal, lucrarile urmand sa continue de-a lungul soselei de centura si apoi al E60, pana la Ungheni. In total, aproximativ 15 kilometri.

Cu toate acestea, seful IPJ nu stie despre ce e vorba. Chestorul sef Nicolae Cabulea ne-a spus ca a remarcat sapaturile, dar nu stie cine este beneficiarul lucrarii si nici in ce consta, chiar daca este vorba de sapaturi, asa cum precizam, inclusiv in curtea institutiei pe care o conduce.

Totusi, si-a adus aminte ca primarul Florea ar fi pomenit, in urma cu o luna, despre faptul ca strazile respective nu vor fi reablilitate, pentru ca trebuie realizate niste lucrari la reteaua de gaz.

Cecan neaga, oamenii confirma

Chiar daca seful SRI Mures, Simion Cecan, neaga orice legatura cu lucrarea, atat lucratorii de pe santier cat si surse din interiorul serviciului ne-au confirmat ca beneficiarul retelei este SRI.

De ce ar avea nevoie serviciul de o asemenea retea, cand nu are in atributiile sale administrarea unei infrastructuri pentru ascultarea telefoanelor? Singurul serviciu cu asemenea competente, prin intermediul caruia isi realizeaza si SRI activitatea de ascultare, este Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Reprezentantii acestuia nu au fost ieri de gasit.

Preturi

Este greu de estimat costul unei asemenea lucrari, tinand cont de faptul ca in deviz, pe langa pretul fibrei optice, intra cele legate de sapaturi si acoperirea lor, conexiunile si jonctiunile din retea, precum si alte costuri, care difera in functie de proiect.

Totusi, potrivit unor surse de pe piata distribuitorilor de fibra optica, Teleconstructia foloseste la lucrarile realizate pentru STS cabluri Fujikura, produse in Japonia. Pe piata romaneasca, pretul mediu al acestui tip de cablu este de 3 euro pe metru.

In cazul retelei din Mures, de aproximativ 12 kilometri, numai pretul cablului ajunge, tinand cont de faptul ca este vorba de un manunchi de 7-8 fire, la aproximativ 300.000 de euro, adica peste 11 milarde de lei vechi. De asemenea, pretul unei jonctiuni este de 9 euro/sudura.

Daca informatiile noastre sunt corecte, reteaua va fi finalizata in primavara.

Nicolae Stef, directorul Teleconstructia Cluj, ne-a precizat ca autorizatia a fost emisa pe un an, termen in care lucrarile trebuie finalizate, insa potrivit lucratorilor de pe santier, termenul real, in cazul in care conditiile meteo nu vor fi defavorabile, este sfarsitul anului. La ritmul in care s-a lucrat pana acum, aceasta este o estimare pertinenta.

Vom reveni.

PNA a ascultat, vreme de mai bine de un an, intre 24 aprilie 2003 si 25 mai 2004, telefoanele mai multor ziaristi din Targu Mures, inclusiv cele ale ZIARULUI de Mures. Motivul invocat - activitatea de hacker a judecatoarei Andreea Ciuca - este cel putin absurd. Listingurile pentru mai mult de 70 de telefoane au fost incluse in dosarul Andreei Ciuca.

"Este o lucrare pentru Serviciul de Telecomunicatii Speciale, iar regimul documentelor nu ne da voie sa oferim nici un fel de date. Exista un regim, pe care trebuie sa-l respectam. Daca era o lucrare pentru Romtelecom va dadeam orice informatie, dar asa nu se poate". - Nicolae Stef, director Teleconstructia SA, sucursala Cluj

"Nu stiu ce se sapa. Am vazut si eu, dar nu stiu despre ce e vorba, nu tine de IPJ. E adevarat ca primarul Florea a spus acum o luna ca strada nu se repara pentru ca trebuie efectuate niste lucrari, dar nu a precizat despre ce tip de lucrari este vorba". - Nicolae Cabulea, sef IPJ Mures

"Nu exista asa ceva". - Simion Cecan, director SRI Mures

"Este o lucrare pentru Serviciul de Telecomunicatii Speciale, iar regimul documentelor nu ne da voie sa oferim nici un fel de date. Exista un regim, pe care trebuie sa-l respectam. Daca era o lucrare pentru Romtelecom va dadeam orice informatie, dar asa nu se poate". - Nicolae Stef, director Teleconstructia SA, sucursala Cluj