Cind se plimba prin fata Primariei, hotii si tilharii Iasului au in mod subit procese de constiinta si renunta sa mai fure. Aceasta este una dintre concluziile la care ajungi daca ii asculti pe cei care se ocupa de monitorizarea imaginilor preluate prin cele 24 de camere video instalate chiar in buricul tirgului. Nici un tilhar prins, nu tu picior de hot.

„Hotii au aflat pe unde au fost montate camere video. Este posibil sa fi invatat lectia si nu risca sa mai opereze in zona", apreciaza personalul angajat la dispeceratul de linga Cub, locul unde in permanenta doua persoane ar trebui sa stea cu ochii in monitoare, urmarind imaginile culese de sistemul de supraveghere.

Camerele video, antidot pentru cersetori

De cind s-a infiintat si pina in prezent, politistii au apelat la informatiile culese prin sistemul de supraveghere doar o singura data, dar si atunci fara folos. „Ne-au fost solicitate capturi video intr-un singur caz. A fost un accident rutier pe strada Anastasie Panu.

Noi avem instalate camere video in zona, insa puterea lor este prea mica si nu au batut pina la locul accidentului", spune Lucian Cupceanco, instructor-sef in cadrul Corpului Gardienilor Publici. Totusi, instructorul-sef nu este sigur de vorbele sale.

Grijuliu ca reporterul sa nu intre in incinta dispeceratului, Cupceanco isi cheama afara una dintre subordonate si o intreaba daca ea a auzit sa fi fost prins vreun hot de cind s-a infiintat dispeceratul. „De cind sint eu aici n-am auzit de asa ceva. Nu cred", isi titiie buzele un capsor ivit brusc in cadrul usii. In fine, Cupceanco e grabit, are niste hirtii de dus la semnat.

Nu vrea sa se inteleaga ca sistemul nu e bun. „Sa stiti ca instalarea camerelor are si o parte buna. Cu ajutorul lor am diminuat numarul cersetorilor si al vagabontilor din centru. Exista o dirijare permanenta. Cind vedem ca cersetorii isi fac aparitia in zona, intervenim imediat si ii trimitem de aici", subliniaza acesta, dind semne clare ca are altceva mai bun de facut decit sa dea declaratii.

Reporterul reuseste sa mai smulga un „nu", adica din partea Politiei. Nici aici nu au venit solicitari pentru vizualizarea unor eventuale infractiuni reclamate in zona.

Zona cu risc minim

Teoretic, sistemul este binevenit si extrem de util. „Consider ca acest sistem este foarte bun. Prea multe declaratii nu pot fi facute, in conditiile in care proiectul se afla abia la inceput", ne-a declarat ieri comisarul-sef Gheorghi Plai, comandantul IPJ Iasi.

Lipsa eventualelor solicitari venite din partea politistilor nu se datoreaza comoditatii vreuneia dintre parti, ci, potrivit statisticilor, gradului extrem de redus al infractionalitatii din zona supravegheata. Mai exact, in ultimele luni nu au mai fost inregistrate sesizari cu privire la comiterea furturilor sau tilhariilor.

Sistemul a fost amplasat intr-o zona cu risc scazut de infractionalitate. Mai mult, in zona centrala a orasului se plimba politisti si gardieni, care nu fac decit sa-i descurajeze pe cei certati cu legea. Asta in conditiile in care, in cartiere precum Tatarasi, Alexandru, Bularga, Dacia sau Cantemir sint reclamate, lunar, sute de furturi si tilharii.

„Speram ca acest sistem sa fie extins cit mai repede in zonele cu infractionalitate ridicata", a mai spus seful Politiei iesene.

Municipalitatea vede in „Big Brother" un succes

Mihai Chirica, seful Directiei Tehnice din cadrul Primariei Iasi, considera ca implementarea sistemului de supraveghere video a avut succes. „Atit timp cit nu au fost semnalate furturi, inseamna ca proiectul nostru da roade. Oricum, de la anul vom fi nevoiti sa infiintam Politia Comunitara.

Cu aceasta ocazie vom crea un departament special care va analiza in amanunt tot ceea ce surprind camerele de luat vederi", a opinat acesta.

Proiect lansat cu tam-tam

In urma cu o luna si jumatate, primarul Gheorghe Nichita, Adrian Chifu, seful Corpului Gardienilor Publici, si comisarul-sef Gheorghe Plai, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie, au inaugurat cu mare tam-tam sistemul de supraveghere video.

Acesta cuprinde un numar de 24 de camere de luat vederi, dintre care 21 fixe si 3 mobile, scopul fiind monitorizarea circulatiei si a eventualelor infractiuni de pe Bulevardul Stefan cel mare si Sfant, strada Anastasie Panu, precum si din zona Piata Unirii. Pentru a implementa proiectul, municipalitatea a fost nevoita sa cheltuiasca aproximativ 45.000 de euro.