Liderii filialei clujene a PPCD, fostul PNTCD, au decis sa anuleze toate sanctiunile date unor membri de partid, pe care incearca sa ii reactiveze. In perioada in care organizatia era condusa de fostul prefect Bogdan Cerghizan, judetul ocupa un loc fruntas la capitolul "excluderi".

Decizia conducerii crestin-democratilor deschide calea unor reveniri spectaculoase.

Deja, se vorbeste ca o serie de intelectuali strang semnaturi pentru o scrisoare deschisa prin care ii vor solicita fostului presedinte al PNTCD, Andrei Marga, in prezent presedinte al Consiliului Academic al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB), sa faca parte din echipa condusa de primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu.

Marga este liberal, insa a devenit membru al acestui partid ca urmare a prieteniei sale cu fostul premier Teodor Stolojan, care este in prezent consilier prezidential. In perioada in care Stolojan era la carma PNL, profesorul universitar clujean era varianta acestui partid pentru postul de ministru al Educatiei.

Dupa retragerea lui Stolojan, relatiile lui Marga cu noua conducere liberala s-au racit. In toamna anului trecut, el a declinat oferta Aliantei "D.A." de a candida pe primul loc pe lista candidatilor pentru Senat depusa in judetul Bistrita-Nasaud.

Apoi, relatiile au devenit de-a dreptul glaciale, dupa ce la formarea noului Guvern, Alianta a decis sa acorde portofoliul de ministru al Educatiei Partidului Democrat, care l-a nominalizat pe unul dintre adversarii lui Marga, profesorul Mircea Miclea, fost cancelar al UBB.

In perioada in care se discuta despre remanierea Guvernului, presedintele PNL Cluj si al Consiliului Ju-detean, Marius Nicoara, declara ca in eventualitatea unui schimb de portofolii cu PD, Marga ar fi solutia liberalilor pentru postul de ministru al Educatiei si Cercetarii.

Presedintele Consiliului Academic al UBB a reactionat, insa, cu duritate, spunand ca nu va face parte in nici un fel din Guvernul Tariceanu, pe care l-a calificat drept cel mai "diletant" din istoria recenta a Romaniei.

Un alt fost taranist care este curtat de fostii sai colegi de partid este primarul din comuna Chiuiesti, Gavrila Mihut. El a fost ales, in 2000, pe lista PNTCD, dar patru ani mai tarziu a intrat in PSD. Dupa ce a fost reales, Mihut a declarat ca va demisiona din randul social-democratilor si ca va activa ca primar independent.

Pe lista fostilor taranisti rechemati in partid se afla si profesorul Ioan Vida-Simiti, de la Universitatea Tehnica, fost deputat in perioada 1996-2000.