Scenariul sindicatelor folosite in scopuri politice a fost experimentat de Iliescu in perioada 1996 - 2000. Primul sindicalist subordonat politic a fost Miron Cozma, care a organizat ultima mineriada cu scopul de a da jos regimul CDR. In schimbul devotamentului sau fata de PSD Cozma a fost lasat sa desfasoare diverse activitati economice, in mare parte ilegale.

Luceafarul Huilei a fost unul dintre oamenii de legatura dintre mafia araba si lideri importati ai PSD. Arestarea lui Omar Haisam si al liderului mineriadelor a pus pe jar grupurile de interese din fostul partid de guvernamant.

Tot mai multe voci acuza implicarea lui Vacaroiu, Hrebenciuc, Pinzaru, a fostului general Vasile Ionel si a altor oameni ai regimului Iiescu in sustinerea activitatilor ilegale desfasurate de Miron Cozma si de cativa cetateni de origina araba Infractiunile economice sunt o pista pe care anchetatorii lui Cosma nu au explorat-o suficient.

„Luceafaul huilei" a fost unul dintre protejatii regimului Iliescu. Averea pe care acesta o are in Timisoara si care este formata dintr-o o vila intr-unul dintre cartierele rezidentiale ale orasuliu de pe Bega si din mai multe conturi „grase" in banci, a fost facuta in urma unor afaceri dubioase.

Principalul partener de afaceri al lui Cozma a fost Zaher Iskandarani pe care liderul minierilor l-a introdus pana in cele mai inalte „cabinete" ale regimului Iliescu. Este de notorietate ca Miron Cozma intra fara nici o retinere atat la Guvern, pe vremea cand acesta era condus de Nicolae Vacaroiu cat si la palatul Cotroceni si reprezenta interesele gruprilor de afaceristi arabi.

Prietenia dintre Cozma si Zaher a culminat cu ascunderea acestuia, in perioada in care era dat in urmarire generala. Zaher a fost adapostit in Valea Jiului si in vila inchiriata de liderul minierilor in Bucuresti, fapta care in Codul Penal este definita ca „favorizarea infractorului.

Fostul sef al politiei romane, generalul Ion Pitulescu, cel care s-a ocupat intens de demascarea activitatilor infractionale ale mafiei arabe povesteste: „In perioada in care desfasuram activitati pentru prinderea lui Zaher, in citeva rinduri Miron Cozma a intervenit telefonic, dar si personal, facindu-mi propuneri tentante, din parte arabului".

Prin intermediul lui Zaher, Miron Cozma a desfasurat afaceri cu societati comerciale din Timisoara pe care le-a luat sub aripa ocrotitoare a ligii sindicale „Sfinta Varvara", Sub masca unor magazine alimentare, Cozma, Zaher si alti oameni de afaceri de origine araba se ocupau in principal de trafic de alcool si tutun.

Activitatea comerciala a lui Miron Cozma nu s-a limitat numai la zona de vest a tarii. Acesta avea legaturi dubioase cu firma „Adisani din Bucuresti prin care a aprovizionat minele din Valea Jiului cu diverse marfuri, de la calculatoare la alimente, supraevaluate.

Pentru aceste fapte, politia din Hunedoara a efectuat cercetari si a dovedit foarte clar vinovatia unor persoane din cadrul conducerii Regiei Nationale a Huilei si a lui Miron Cozma. Nici una dintre persoanele implicate nu a fost condamnata.

„In aceea perioada am avut convingerea ca in Valea Jiului s-a constituit prima forma de mafie sindicala, liderul acesteia fiind Miron Cozma", sustine Ion Pitulescu.

Arabii, Minerul si PSD-ul

In perioada 1992 - 1996 cu complicitatea guvernului Vacaroiu, a inflorit contrabanda cu tigari, cafea si alcool, desfasurata de mafia araba din Romania.

Sub presiunea unor grupuri de interese din care facea parte si Miron Cozma, au fost emise de puterea pedeserista din acea vreme acte normative care au facilitat atit introducerea in tara a produselor de contrabanda cit si scoaterea din Romania, de catre cetateni arabi, a importante sume in valuta, menite probabil sa finanteze grupari teroriste.

In 4 august 1992 a fost emis un ordin al Directiei Generale a Vamilor prin care se stabileau preturi minime pentru care se calcula vama produselor importate. Astfel se incerca eludarea practicii unor firme conduse de arabi, care prezentau in vama facturi cu preturi mai mici pentru a plati taxe vamale diminuate. Acest mod de determinare a valorii importurilor, in vama a tinut o luna.

„Marii contrabndisti au reusit sa puna in miscare rotitele coruptiei si au determinat conducerea vamii sa inlocuiasca normele care ingradeau posibilitatile de devalizare a bugetului de stat, cu altele care dadeau friu liber arbitrarului si sub obladuirea carora marii contrabandisti ca Zaher, Omar, Kader si altii au reusit sa adune averi imense", povesteste Ion Pitulescu.

Jaf sub protectia guvernului

Un control al Curtii de Conturi arata ca in iunie 1993 valoare in vama pntru un pachet de tigari era de 0.125 USD ceea ce insemna 131 lei. Dupa aceasta data valoarea de vamuire a unui pachet de tigari a scazut sistematic ajungind pina la 12 lei, in conditiile in care pretul tigarilor pe piata interna a crescut in tot acest timp datorita accizarii si inflatiei.

„In toata perioada in care a fost sef al vamilor, Mihai Pinzaru, nu a facut altceva decit sa incerce sa gaseasca solutii pentru eludarea legilor vamale si favorizarea contrabandistilor", declara generalul Pitulescu.

Dovada cea mai clara a neinterventiei, voite a guvernului este faptul ca rapoartele Inspectoratului General al Politiei referitoare la infractionalitatea din vami, mergind pina la colonelul Mihai Pinzaru, au fost ignorate de Hrebenciuc si secretariatul general.

Acestea sint, deci, imprejurarile de care au beneficiat marile retele mafiote de contrabandisti formate din cetateni de origine araba, precum Zaher, Maher, Jabri Tabrizi, Kamel Kader, Omar Hayssam si multi altii carora li se adauga cei autohtoni de genul lui Cozma", concluzioneaza fostul sef al Politiei Romane, Ion Pitulescu.

Urmarit general in vizita la Cotroceni

„In perioada in care Zaher Iskandarani era dat in urmarire generala, am fost sunat de la Cotroceni de fostul consilier prezidential, generalul Vasile Ionel care mi-a spus ca are la el, un om de afaceri din Timisoara, terorizat de grupari de infractori arabi pe care trebuie sa-l protejam. Mi-a spus ca-l chiama Zaher Iskandarani.

Am spus atunci ca trimit citiva politisti sa-l ridice si ca nu poate fi nicaieri mai bine protejat decit in arest. Cind a auzit asa ceva, consilierul prezidential a intors-o spunind ca Zaher nu mai e acolo, ca fusese dar a plecat si nu ne-a ajutat in arestarea lui, cu toate ca era dat in urmarire generala", povesteste fostul sef al politiei romane.

Zaher Iskandarani, a fost implicat in multe infractiuni de contrabanda si mai multe conflicte intre bandele arabe rivale din Timisoara. Intr-una dintre ciocnirile care au avut loc intre aceste grupari, chiar acasa la Zaher a fost omorita o persoana. Cazul a fost musamalizat, asa cum au fost si multe alte infractiuni comise de oamenii lui Zaher.