Societatea Comerciala Piscicola SA Cluj ar fi trebuit sa fie privatizata de mai bine de doi ani * Transferul cu titlu gratuit a activelor societatii si incercarea de scindare a acesteia au impiedicat privatizarea societatii * Firma care administreaza acum lacurile de la Martinesti si Turda este SC Euro Hunter SRL 4 Chimu Capusan face afaceri cu pesti

In anul 2003, fermele piscicole de la Turda si Martinesti au trecut din patrimoniul Piscicola in patrimoniul Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP). Astfel, CNAFP s-a ales, prin preluarea cu titlu gratuit, cu mai bine de 176 ha de teren cu luciu de apa.

Tranzactia s-a facut intre directorul general al Piscicola de atunci, Mircea Tripon si directorul general al CNAFP, Valentin Buksz. Mai apoi, Buksz a dat cele doua ferme spre administrare firmei SC Euro Hunter SRL.

Cum a ajuns "celebrul" constructor de blocuri ilegale in regie proprie Chimu Capusan si la afacerile cu pesti, precum si pentru cine a realizat el firma Euro Hunter si cui a predat-o apoi ramane, deocamdata, un mister. GAZETA insa a "mirosit" firul intregii afaceri si vom reveni.

Vanatori lefteri

Firma SC Euro Hunter SRL, conform declaratiilor de pe site-ul Ministerului Finantelor, de patru ani incoace lucreaza in pierdere, iar cifra de afaceri a societatii lipseste de pe ultimul bilant. In plus, ceea ce este interesant, societatea figura pana anul trecut cu obiectul de activitate "Cafenele-baruri", fara a avea nici un angajat.

De anul trecut, profilul firmei s-a schimbat radical, astfel ca acum obiectul de activitate al Euro Hunter este piscicultura.

Erori fiscale

In perioada 200-2005 Administratia Fiscala Cluj-Napoca a emis pe numele societatii Piscicola SA opt ordine de executare silita pentru datoriile pe care firma le avea atat la stat, cat si la asigurarile de sanatate, fiind pus sechestru pe intreg patrimoniul societatii clujene - doua magazine, sediul firmei si "Piscicola hala" din Piata Mihai Viteazu. Conform unei fise fiscale emise catre Piscicola in data de 26 septembrie anul acesta debitul societatii se ridica la 10,5 miliarde lei, pentru ca la nici o luna dupa, acelasi debit, dar intr-o alta fisa fiscala pe care Piscicola a primit-o, sa se ridice la 11,4 miliarde lei vechi. Si nu e vorba de dobanzi, ci pur si simplu de sume diferite.

In plus, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor de Stat (AVAS) a trecut la poprirea conturilor societatii Piscicola.

Dubluri la plata

Din cele opt ordine de executare aflate pe rol, valoarea totala a acestora fiind de 27,07 miliarde lei, trei au fost achitate integral. Totusi, desi achitate, Administratia Financiara continua sa execute societatea pentru sumele respective.

Astfel, din cele opt titluri executorii emise de Administratia Finantelor Publice Cluj, Piscicola a achitat trei dintre sume integral, in valoare totala de 11,5 milioane si inca 801 milioane lei vechi din celelalte sume, adica un total de mai bine de 800 de milioane de lei vechi.

Directorul Piscicola SA Cluj-Napoca, Dorin Marginean, spune ca multe din cele opt titluri executorii contin acelasi debit cu dobanzi si penalizari aferente.

Debitul total nu ar putea in mod normal sa depaseasca cuantumul de 12 miliarde lei, din care ar trebuie sa se scada platile efectuate, in valoare de peste 800 milioane, precum si debitul catre AVAS de 1,17 miliarde, din care s-au achitat 178,4 milioane.

Dovada achitarii catre AVAS a sumei restante o reprezinta faptul ca in data de 11 noiembrie, printr-un ordin, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat ordinul de poprire, de la acea data Piscicola putand dispune liber de conturi.

Acest lucru nu s-a intamplat insa, conturile Piscicola fiind inca blocate de catre Administratia Financiara.

Evaluare la jumatate

In primavara acestui an, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a scos la licitatie bunurile imobiliare ale societatii Piscicola.

Evaluarea acestor bunuri, realizata de David Sturdza, ar fi atras pe oricine sa le cumpere, tinand cont ca "Piscicola Hala" din Piata Mihai Viteazu a fost evaluata pentru licitatie la numai 3,15 miliarde lei vechi, din care 850 milioane reprezentau terenul aferent.

In realitate, obiectivul valoreaza aproape 12 miliarde lei. Nici magazinele, evaluate la 8,5 miliarde lei vechi, respectiv 1,8 miliarde, si nici sediul Piscicola, evaluat la 1,1 miliarde, nu au fost "calculate" la adevaratele lor valori.

Calculele au fost efectuate pentru un client anume, SC Euro Hunter, insa licitatia nu a mai avut loc.

Ca o dovada a preturilor de dumping, la patru luni dupa marea evaluare MFP a trimis o instiintare catre SC Piscicola, prin care societatea era informata ca, pentru o licitatie ce fusese anuntata in acea perioada pentru aceleasi patru bunuri imobiliare, preturile de pornire fusesera dublate.

Datorii inexistente

Acum, prin ordinul ministrului Agriculturii numarul 817 din 19 august 2005, s-a suspendat executarea silita.

Totusi, Piscicola continua sa fie executata, desi au trecut trei luni de la ordin. Bunurile Piscicola se afla si la aceasta ora sub sechestru, conform spuselor directorului societatii, Dorin Marginean.

"Normal ar fi sa se ridice sechestrul de pe bunuri si sa se pastreze pe unul care sa acopere intreaga suma. Hala din Mihai Viteazu ar fi ideala pentru ca valoreaza in jur de 12 miliarde, iar noi mai avem de achitat, real vorbesc, in jur de 8 miliarde lei" ne-a declarat Margineanu.

"Am primit doua fise fiscale, una de 10,5 miliarde, iar cealalta de 11,4 miliarde, apoi, cand s-au emis tilurile executorii, suma era de 27,4 miliarde. Nici ei nu mai stiu care e suma reala pentru care ne executa.

In plus, noi ne-am achitat datoria fata de AVAS, dovada fiind ordinul de desfiintare a popririi conturilor si o parte din sumele reprezentate in titlurile executorii", a continuat Marginean.

Chimu liciteaza

In iulie anul acesta, SC Euro Hunter a publicat un anunt de participare la licitatie deschisa, pentru atribuirea contractului de prestari servicii constand in evaluarea activelor apartinand Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol situate in Amenajarile Piscicole de la Turda si Martinesti, probabil pentru a le afla valoarea reala in vederea cumpararii.

Problema care se pune acum este restabilirea cadrului legal, atat din punct de vedere a situatiei financiare, cat si in ceea ce priveste cele doua ferme piscicole de la Martinesti si Turda. E destul de greu de inteles de ce nu a fost privatizata societatea si de ce se incearca atat de mult divizarea acesteia.

Sechestrul este mentinut, desi exista un ordin de la ministrul Agriculturii care cere ridicarea sechestrului, poprirea conturilor este mentinuta, desi AVAS si-a primit sumele restante si a cerut ridicarea popririi conturilor, iar activele societatii sunt intai transferate cu titlu gratuit catre CNAFP, de unde apoi au fost date spre administrare unei firme care, culmea, il are printre asociati pe capul mafiei imobiliare din Cluj-Napoca, Chimu Capusan.