Parlamentul Romaniei, dezbate in aceste zile, in sedinta comuna, Legea bugetului de Stat pe anul 2006.

Discutiile au inceput marti si, deocamdata, dupa o saptamana de lucru, alesii nostri se afla la punctul opt din cele cateva mii ale Legii Bugetului si ale celor 50 de ordonatori de credite si la amendamentul 33 din cele peste 1.000. Lucrurile nu sunt deloc roz, in acest ritm, Romania urmand sa aiba buget de-abia peste 5-6 luni.

Sedinta de joia trecuta a fost intrerupta de mai multe ori din cauza lipsei de cvorum. Astfel, in sala de sedinte, din cei 468 de senatori si deputati erau prezenti sub 200, pentru vot fiind nevoie de 235.

Sedinta de vineri a fost si ea intrerupta de mai multe ori, ba din cauza lipsei cvorumului, ba datorita faptului ca Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, nu era prezent in sala, fiind nevoit sa plece la o sedinta a Consiliului Superior de Aparare a Tarii.

Potrivit unor parlamentari, nu a fost insa vorba de lipsa de cvorum ci de "viciu de procedura": la orice sedinta comuna in sala trebuie sa fie prezenti doi secretari, unul din partea Puterii si unul de la Opozitie, fara acestia neputand avea loc sedinta.

Joi, secretarul Opozitiei, Victor Ponta, lipsea si se pare ca Opozitia a atras de timp, acesta fiind motivul pentru care presedintele de sedinta Nicolae Vacaroiu a cerut apelul nominal.

Dar sa vedem ce spun alesii Clujului despre situatia din Parlament.

Daniel Buda (deputat PD): "Am fost la sedinta respectiva. Intr-adevar nu a fost cvorum. Oricum, nu europarlamentarii au fost vinovati de aceasta situatie. Sper ca saptamana viitoare toti parlamentarii sa fie mai responsabili si sa nu mai avem probleme de acest gen.

Din pacate nu exista sanctiune majora pentru absenteism, singura penalizare fiind taierea diurnei care este de numai 100.000 de lei vechi. Oricum, joi a fost si o problema cu secretarii".

Horea Uioreanu (deputat PNL) : "A fost cvorum, dar problema a fost alta si anume lipsa secretarului din partea Opozitiei. Atunci presedintele Vacaroiu a cerut apel nominal pentru a trage de timp. Spre seara zilei de joi intr-adevar nu a fost cvorum. Absenteismul este o problema.

In momentul de fata votarea unei legi tine de 10-15 voturi si avem nevoie de toti oamenii nostri prezenti.

Oricum, eu am facut deja o serie de propuneri in sensul ca de luni (de saptamana aceasta, n.r.) toti europarlamentarii sa fie rechemati si sa participe la sedinte, intrucat se dezbate o lege extrem de importanta. De asemenea, am propus ca absentilor sa le trimitem instiintari la organizatiile locale.

Sa vedem atunci cum vor mai merge acasa si cum isi vor privi parlamentarii in ochi colegii de la filiale. Oricum, eu am fost si joi si vineri la sedinte".

Kanya Hamar Sandor (deputat UDMR): "Pentru moment, abonatul Connex nu poate fi contactat. Va rugam reveniti!".

Mate Andras Levente (deputat UDMR) : "Am fost la sedintele de joi si vineri.

La un moment dat unii dintre colegi au iesit. A fost cvorum, dar s-a dorit tragerea de timp de catre Opozitie si s-a facut apelul nominal, care dureaza minim o ora si jumatate".

Vasile Dancu (senator PSD): "Pentru moment, abonatul Connex nu poate fi contactat. Va rugam reveniti!".

Petru Calian (deputat PRM) : "Se mai intampla sa nu fie cvorum. Joi nu am fost la sedinta, dar vineri am fost.

Joi am fost absent motivat, intrucat am avut niste probleme la Cluj.

M-ati prins oricum, e prima oara cand lipsesc din Parlament.

Eu sunt disciplinat si am cerut invoire de la Biroul Permanent. Vineri am fost la sedinta, dar nu s-a putut vota pentru ca ministrul de Finante a trebuit sa plece".

Peter Eckstein Kovacs (senator UDMR) : "Nu stiu nimic despre cele intamplate. Eu sunt la Como, in Italia, la o conferinta cu inalti functionari ai Consiliului Europei in care se dezbate Raportul de Monitorizare si concluziile sale".

Mircea Pusca (deputat PNL): "Nu a fost vorba de lipsa de cvorum, ci pur si simplu de un sabotaj din partea Opozitiei. Aceasta nu avea secretar si sedinta nu putea incepe".

Vasile Puscas (deputat PSD) : "Nu a fost cvorum pentru ca mare parte din senatori lipseau. Bineinteles ca eu am fost prezent la sedinta".

Vasile Soporan (deputat PSD): "Esti in reteaua Orange. Bine ai venit. Momentan, abonatul pe care l-ai apelat nu poate fi contactat. Te rugam sa incerci mai tarziu".

Gratiela Iordache (deputat PC): "Eu sunt la Strassbourg cu misiunea parlamentara la UE. Sunt de acord ca toti europarlamentarii sa se intoarca si sa participe la sedinte. Avand in vedere importanta legii ar fi normal acest lucru. Numai de-am avea discutii constructive".

Mircia Giurgiu (deputat independent) : "Am fost la sedinta si joi si vineri. Joi Opozitia nu a avut secretar de sedinta si in aceste conditii sedinta nu a putut sa aiba loc. Din cate stiu eu este prima oara cand se intampla asa ceva in Parlament.

Opozitia cand a vazut ca nu are secretar a vrut sa puna pe cineva din Biroul Permanent al PSD, pe Miron Mitrea in speta. Puterea a considerat ca acest lucru nu este normal, intrucat se pot intampla oricand fel de fel de asemenea modificari. Asa ca s-a trecut la tras de timp, adica la apelul nominal.

Apoi vineri, la un moment dat nu am avut cvorum, iar apoi nu a fost in sala ministrul de Finante. Sedinta s-a suspendat. Mai mult, noi ne zbateam sa suplimentam bugetul invatamantului, iar ministrul de resort nici nu era in sala. Imi pare rau ca trebuie sa spun asta, pentru ca e vorba de un clujean, dar asa a fost. Nu stiu pe unde umbla Hardau…"

Gheorghe Funar (senator PRM): "A fost lipsa de cvorum. Puterea nu vine la sedinte. Liderii Puterii i-au masuri de sanctionare a absentilor doar cand vine vorba de schimbarea presedintilor celor doua camere. In rest nu-si intereseaza soarta Romaniei. Acum nu-i intereseaza bugetul.

Nu vin la sedinte sau chiar daca vin pleaca in mijlocul sedintei sau nu participa la discutii. Vineri am fost prezent alaturi de colegii mei la ora 9 fara zece minute in sala. Din partea Guvernului a venit ministrul de Finante doar la 9.40.

Si apoi a plecat la 11 la CSAT, sedinta care putea fi programata dupa-amiaza. Este o totala lipsa de interes. Stiu ca vor pierde puterea curand asa ca nu ii intereseaza".

Norica Nicolai (senator PNL): "Am fost putini joi si vineri. O parte din colegi sunt la Strassbourg".