Intr-alta parte de lume, asezarea ar fi purtat apasat amprenta exoticului personaj care s-a nascut acolo. Zidul casei parintesti ar fi fost ornat cu o aratoasa placa de marmura, interiorul fiind transformat intr-un muzeu menit sa atraga puhoaie de turisti.

Fiind vorba de Romania, mai precis de Sacalaz, nimic nu aminteste ca aici s-a nascut cel care a devenit, in anii primului razboi mondial, rege al unei insule din Oceanul Atlantic.

Uitare si izolare

Cel pornit pe urmele unei povesti regale decupate, parca, dintr-un intarziat roman, are parte de o dezamagire cat roata carutei care starneste nori de praf pe ulita marginasa a comunei timisene Sacalaz.

Asemenea multor alte case "de nemti", si imobilul de la numarul 510 al strazii cu numarul VI, in care a vazut lumina zilei Josef-Andreas Gebhardt, viitorul monarh al Timorului, a ajuns ca vai de lume.

Pricina de fala

Stefan Tomoiaga, coordonatorul gazetei "independente de interes local", "Foaia Sacalazului", face tot ceea ce depinde de el pentru a pastra vie memoria acestui consatean cu un traseu al vietii iesit din comun.

Atunci cand s-a pus la cale nasterea "foii", a dat sfoara-n lume, rugandu-i pe fostii locuitori ai comunei, traitori pe alte meleaguri, sa-i ofere subiecte fierbinti, strans legate de istoria locului.

"Abecedar" banatean '86

Asociatia Svabilor Banateni din Germania a editat la Munchen, in anul 1986, o carte de suflet exceptionala: "An Donau und Theiss".

In cele peste doua sute de pagini ale acestui "abecedar" banatean, doi ilustri cercetatori ai istoriei culturii, Horst Fassel si Josef Schmidt, au ingemanat o multitudine de mici bijuterii consacrate unor oameni si locuri de faima.

Fiecare asemenea "istorie orala" a fost relatata, din auzite sau din amintiri, de cate cineva; povestea vietii lui Josef-Andreas Gebhardt poarta semnatura lui Reinhold Fett.

"Steaua Albastra"

Josef-Andreas Gebhardt, nascut la 23 iulie 1884, a urmat scoala primara la Sacalaz, dupa care a fost dat ca ucenic de vanzator la magazinul de textile timisorean "Steaua Albastra". Acolo a avut parte de un patron din cale afara de pretentios si exigent.

Cam nesupus din fire fiind, tanarul n-a fost dispus sa suporte sicanele acestuia; a pornit pe jos, val-vartej, spre casa, spunandu-i tatalui sau ca, orice-ar fi, el pe la "Steaua Albastra" nu mai calca. Parintele l-a altoit scurt pe fiu, crezand ca lectia va avea efect.

Josef a facut cale-ntoarsa, dar n-a mai ajuns la Timisoara ci in... SUA (via Germania), insotit de cativa prieteni dornici, la randul lor, de aventura.

Un puci si-o iubire

Ramane invaluita in ceata pricina pentru care Gebhardt a parasit, intempestiv, "tara tuturor posibilitatilor", imbarcandu-se pe un vapor cu aburi, care l-a purtat pana in Timor.

Dupa putin timp, privirile fiicei unui puternic sef de trib au fost fermecate de chipesul tanar blond cu ochi albastri din Sacalaz; nunta s-a desfasurat in acord cu ritualurile locale.

Proaspatul ginere a deschis larg ochii la ce se intampla prin preajma. A bagat de seama ca insula, aflata sub stapanirea coroanei britanice, este controlata de un numar redus de militari, asa ca, bucurandu-se de sprijinul bastinasilor, a declarat razboi Angliei!

"Regele Gehardt I"

Inarmati cu securi, sabii, bete, sulite si pietroaie, razboinicii locali, condusi de vajnicul banatean din Sacalaz, i-au alungat pe ocupantii englezi. Dupa victorie, Josef-Andreas avea sa devina Regele Gebhardt I al Timorului.

Britanicii nu au renuntat insa la ceea ce considerau ca le apartine de drept, insa abia dupa doi ani, aducand intariri, au reusit sa-l detroneze pe Regele Gebhardt I, acesta fiind condamnat la moarte.

Iertat de regina

Banateanul devenit monarh a scapat de pedeapsa capitala datorita "colegei" sale britanice: suverana, care a cerut sa-i fie adus rebelul, a fost impresionata si s-a amuzat copios de odiseea lui Gebhardt si l-a iertat.

Cand s-a intors in satul natal din Banat, consatenilor nu le venea sa-si creada ochilor: Josef-Andreas devenise un barbat impozant, cu fata arsa de soare si brazdata de cicatrice adanci. Fostul suveran al Timorului a mai stat ce-a stat prin Sacalaz, pana i-a venit... un ordin de incorporare.

"Un rege nu slujeste alt rege!" a scris el pe marginea actului oficial, dupa care a pornit-o iar la drum. Abia dupa cativa ani a dat un semn de viata din SUA; acolo a si trecut la cele vesnice, pe la mijlocul anilor '50 ai secolului trecut.