"Topul firmelor membre 2004" cuprinde cateva sute de societati grupate pe cinci categorii, in functie de marimea lor. Intreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microintreprinderi. In total, CCI Cluj a facut premieri pentru 63 de sectoare de activitate. In afara de clasamentul principal, topul Camerei de Comert cuprinde alte doua clasificari.

"Topul Excelenta" include 78 de societati comerciale care s-au clasat pe primele trei locuri in topul general la ultimele editii, respectiv in perioada 2002-2004. In varful ierarhiei "Topului Exportatorilor", primele trei pozitii sunt ocupate de Automobile Componente Electrice (ACE), Mechel Campia Turzii si Samus Mex Dej.

Surprinzatoare este prezenta, printre primii zece exportatori ai judetului, a producatorului de lenjerie Argos, inghitit anul trecut de omologul sau clujean, Jolidon. Ceilalti exportatori inclusi in top sunt Somes Dej, Sortilemn Gherla, LCS Conf, Held Fashion, Casirom Turda si Eckerle Romania. Topul principal include numai cinci societati foarte mari si 38 de firme mari.

Cea mai mare batalie, la nivelul "granzilor", a avut loc la sectiunile masini si echipamente, intre Napomar, Tehnofrig, Armatura si Fimaro, la confectii de imbracaminte - Held Fashion, Moda Socom si Superconf, la constructii de cladiri - intre ACI, ASA Cons Romania si Constructii Napoca si, la comert de produse nealimentare, intre Agression Group, Electro Daniella si Hiparion Distribution.

Astral Telecom a intrat in istoria topului

Somes Dej s-a situat pe locul 1 in domeniul celulozei, hartiei si produselor de hartie, cu o cifra de afaceri de 149 de milioane de lei, dar cu un profit net de numai 2,2 milioane. Combinatul are 100 de salariati si se ocupa de fabricarea celulozei.

"Pe anul 2005 sigur vom fi pe locul Investitiile au depasit 10 milioane de euro, iar profitul este de trei ori mai mare decat anul trecut", ne-a declarat Stefan Vuza, presedinte al grupului Serviciile Comerciale Romane, din care face parte societatea din Dej.

Situata pe primul loc la prelucrarea cauciucului si a maselor plastice, Napochim a realizat investitii de 950000 de lei noi in retehnologizare si in modernizare. "E concurenta mare in acest domeniu, trebuie sa ne innoim productia. Am venit cu oferte noi, cu produse bune si cu preturi competitive. Exportam cam 20% din productie, a spus directorul tehnic Ioan Chifor.

Recent inghitita de "multinationala" UPC, Astral Telecom a obtinut locul 1 pe judet in domeniul telecomunicatiilor. Cifra de afaceri pe 2004 a fost de 222 de milioane de lei noi, iar profitul net de 26,7 milioane. Bega Minerale Industriale s-a clasat pe prima pozitie la sectiunea industrie extractiva, cu un profit de 2,4 milioane RON. Societatea se ocupa de extractia pietrisului si nisipului.

"Cresterea noastra s-a datorat si fuziunii cu alte doua societati. In 2004, investitiile in modernizare au fost in jur de 350.000, a spus directorul economic Tereza Mihali. ACE s-a clasat pe prima treapta loc in topul exportatorilor. La o cifra de afaceri de aproape 40 de milioane de lei noi, profitul a ajuns la 12,6 milioane. "Anul trecut, ne-am dublat cifra de afaceri comparativ cu 2003.

Am avut investitii de 7 milioane de euro si o crestere de 80% a numarului de angajati", a spus Mihaela Toma, asistent director general la ACE.

O perioada a consolidarilor

"Consolidarea unor produse ale noastre a inceput sa dea roade. Acum, ne aflam intr-o perioada de crestere. Vom mari capacitatea fabricii noastre de la Buzau, vom continua modernizarea celei din Cluj si dezvoltarea tehnica a fabricii din Timisoara.

In 2006, am programat investitii de cateva zeci de milioane de euro, care ne vor permite sa atacam prima pozitie pe piata berii din Romania", ne-a declarat Octavian Buzoianu, corporate affairs manager la Ursus Breweries. Societatea a ocupat prima treapta a podiumului in industria bauturilor.

"Daca 2005 a fost bun pentru sectorul constructiilor, anul viitor va fi ceva mai dificil, in special pentru procedurile de decontare legate de Programul SAPARD.

Tonul il vor da marile lucrari de infrastructura: fie Autostrada Bechtel, fie Coridorul IV Paneuropean, dar ne asteptam si la investitii pentru modernizarea celor peste 200 de drumuri din municipiul Cluj Napoca sau pentru continuarea lucrarilor la soseaua Cluj-Suceava.

Apoi, sunt investitiile pentru programele ISPA sau SAMTID, lucrarile la aductiunea Tarnita, care vor implica peste 10 milioane de euro, reabilitarea retelelor de apa din Campia Transilvaniei. Nu in ultimul rand, vor exista investitii private precum complexul Baumax de pe Calea Turzii, Carrefour si Cora", a spus Gicu Gansca, actionar la societatile ACI si SAWA.

Si Brinel Group a trecut printr-un an de consolidare. "Pentru a ne mentine pozitia de lider si pentru a oferi cele mai adecvate solutii, am trecut printr-un proces de reorganizare a companiei pe patru linii de business: oferirea de solutii IT integrate (peste 52% din vanzari), asamblare si distributie (40%), solutii de business si dezvoltare de software (8%) si training.

Am dezvoltat parteneriatul strategic cu Microsoft si am trecut pe altele noi cu Young&Partners si am lansat notebook-urile Alpis. Anul viitor va fi unul de valorificare a parteneriatelor incheiate", este de parere Georgiana Man, marketing manager la Net Brinel.

Anul acesta sunt premiate 430 de firme, fata de 349 anul trecut si exista 173 de locuri "Sursele de date utilizate au fost situatiile financiare anuale, declaratiile vamale si bazele de date ale Camerei de Comert. Anul acesta a fost primul in care nu pot intra in top firmele care au plati restante la bugetele publice.

Topul se obtine in urma prelucrarii computerizate a datelor de bilant", ne-a spus Nicolae Beuran, consilier CCI Cluj.

Cele mai bune societati foarte mari si mari

Tehnologia informatiei: Net Brinel Mijloace ale tehnici de calcul si de birou: Sistec Masini si aparate electrice: ACE Telecomunicatii: Astral Telecom Extragerea titeiului si cocsificarea carbunelui: Bega Minerale Industriale Chimie, fibre sintetice si artificiale: Terapia Prelucrarea cauciucului si a maselor plastice: Napochim Produse din minerale nemetalice: Electroceramica Turda Constructii metalice si produse de metal: Eckerle Romania Masini si echipamente: Napomar Mobila: Sortilemn Gherla Celuloza si hartie: Somes Dej Textile si tricotaje: Tricotaje Somesul Confectii de imbracaminte si blanuri: LCS Conf/ Held Fashion Pielarie, incaltaminte, marochinarie: CD Bons Uleiuri, grasimi, produse lactate: Napolact Bauturi: Ursus Breweries/ Prodvinalco Constructii de cladiri si lucrari de geniu: ACI Instalatii electrice: Electromontaj Instalatii tehnico-sanitare: Trustul de Instalatii, Montaj si Constructii Transporturi terestre auto: E Van Wijk Holding Investigatie, protectia bunurilor si a persoanelor: Total Security Intermediere in comertul cu ridicata: Sawa Comert cu ridicata al produselor alimentare: Top Market Comimpex Comert cu ridicata al bunurilor nealimentare: Agressione Group Comert cu ridicata al produselor intermediare: Secpral Pro Instalatii Comert cu amanuntul cu autovehicule: Carion Romania Sursa: CCI Cluj

Topul exportatorilor

ACE Mechel Campia Turzii Samus Mex Dej Somes Dej Sortilemn Gherla LCS Conf Held Fashion Casirom Turda Argos Eckerke Romania Sursa: CCI Cluj