Rivalitatea pe care toata lumea o cunoaste dar despre care nimeni nu vorbeste dintre primarul Tudor Pendiuc si seful lui de partid se manifesta iata si in fotbal. Ca actionar la FC Arges, municipalitatea - adica Pendiuc - il vrea pe Becali, in vreme ce Nicolescu, adica Consiliul Judetean, actionar si el la club, il vrea pe Netoiu.

Ceea ce urmeaza este un scenariu, nu neaparat stiintifico-fantastic, pentru ca este oricind posibil. Asadar asistam cu sufletul la gura la un duel intre dinamovistul Netoiu si stelistul Becali pentru cumpararea clubului. Duelul este doar pentru spectatorul suficient de naiv sa creada ca lucrurile se pot transa cinstit, in favoarea celui care ofera cei mai multi bani la vedere.

In culise jocurile sint aranjate demult ca sa cistige Netoiu, cu sprijinul interesat al conducatorilor locali ai lui FC Arges. Repet, e vorba doar de un scenariu, dar orice asemanare cu personaje si cu intimplari reale nu este neaparat absolut intimplatoare.

Presedintele Consiliului Judetean, in acelasi timp omul care tine bine friiele la FC Arges, declara ca nu va vinde clubul decit unei firme, pe motiv ca o persoana particulara, Gigi Becali in speta, e foarte greu de controlat (de controlat la ce si de cine?) si foarte greu de tras la raspundere (tras la raspundere pentru ce si de cine?).

In aparenta Constantin Nicolescu dovedeste o emotionanta grija pentru destinul clubului si tot in aparenta vrea sa se asigure ca FC Arges va fi bine si fotbalul argesean de prima divizie va prospera chiar si atunci cind el va fi predat friiele altcuiva. Hm!

Fotbalul e o afacere prea banoasa pentru ca cineva sa o lase din mina cu una cu doua. FC Arges a trait bine mersi ani buni din vinzarea de jucatori (Mutu, Neaga, Dica sint doar citiva care imi vin in minte acum) si pe linga club au dus-o bine si sefii, care in urma au reusit sa goleasca casa de bani umpluta cu eforturi de fostul presedinte al clubului, Constantin Stroe.

Cind politistii alcatuiesc cercul de suspecti in legatura cu un delict oarecare, intrebarea pe care si-o pun prima oara este "cui ii foloseste?".

Ne intrebam si noi, asadar, desi nu anchetam delicte, cui ii foloseste faptul ca FC Arges va fi vindut unei firme (mai usor de controlat, nu-i asa, si mai usor de tras la raspundere!) In scenariul meu, cedarea controlului asupra clubului este doar aparent, pentru ca cineva, si va las pe dvs. sa ghiciti cine, va primi actiuni nu neaparat la firma care cumpara.

Cedarea se va face in schimbul unui numar de actiuni la o alta firma, care are control asupra firmei cumparatoare si care ii poate influenta (controla!!!) deciziile. Cit despre tragerea la raspundere, drace, o firma este o firma doar, iar cel tras la raspundere este administratorul ei, adica tot o persoana!!!

Avind in vedere afinitatile si de alta natura decit fotbalistice dintre Gigi Netoiu si Constantin Nicolescu, scenariul pe care l-am construit se termina cu victoria absoluta si incontestabila a lui Netoiu asupra lui Becali. Iar la FC Arges vom avea aceeasi Marie cu alta palarie. Daca nu ati inteles bine, repet: este vorba despre un scenariu onstruit de mine.

Nimeni nu garanteaza ca lucrurile se vor petrece asa. Dar nici ca nu se vor petrece asa.