Conducerea CJ Timis va anunta pana la sfarsitul anului sau la inceputul lui 2006 o alta solutie pentru amplasarea deponeului ecologic al judetului. Autoritatile asteapta de peste un an un raspuns concret de la Comisia Europeana in problema amplasarii deponeului in Covaci, localitate aflata la doar 3 kilometri de municipiul Timisoara.

Presedintele CJ, Constantin Ostaficiuc, a afirmat ca a fost o "asteptare activa" si a recunoscut ca specialistii institutiei au avut sarcina de a gasi alte variante alternative, pe care le va anunta in scurt timp. Ca o completare, primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, a spus ca s-a convenit cu CJ ga-sirea altei locatii, la o distanta de pana la 25 de kilometri de oras.

"Din punct de vedere tehnic, proiectul deponeului intrunea toate conditiile tehnice. De cate ori am fost si eu la Bruxelles, am insistat pe acest proiect, iar obiectiunea era legata de locatie.

Cred ca acolo au fost si interese imobiliare ale unora, asa ca, sub pretextul ecologiei si al apropierii de Aeroportul din Timisoara, desi pana acolo mai sunt 8 km, s-a creat o atmosfera care sa duca la abandonarea locatiei", a mentionat Ciuhandu.

Discutiile pe acest subiect se intind pe patru ani, timp in care asociatiile care s-au impotrivit amplasarii gropii de gunoi, fie ea si ecologica, la doar cativa kilometri de case si blocuri au actionat in consecinta, protestand vehement in strada ori trimitand petitii peste petitii la Comisia Europeana.

La inceputul acestui an, pe rolul instantelor existau peste 100 de procese intentate de cetateni din localitatile aflate la nordul Timisoarei, unde se dorea amplasarea gropii de gunoi.

La mijlocul acestui an, Comisia Europeana a anuntat ca raspunsul sau in acesta privinta depinde de girul Guvernului, care si-a dat acceptul pentru locatia de la Covaci. Raspunsul oficialilor din capitala Europei nu a mai venit, insa, pe nici o cale oficiala.