Societatea comerciala "Amidip" SA Calan (judetul Hunedoara), aflata in lichidare judiciara, a prejudiciat bugetul statului cu peste 7 miliarde lei vechi, suma constatata de inspectorii fiscali ca urmare a unui control efectuat in 2004. Ulterior, reprezentantii firmei au contestat decizia inspectorilor Finantelor Publice la Curtea de Apel Alba Iulia.

Instanta a respins actiunea in contencios-administrativ formulata de "Amidip" SA si a obligat societatea sa achite suma respectiva la bugetul statului.

Actiunea juridica a fost formulata de lichidatorul judiciar - SC "Cont Audit" SRL - desemnat de Tribunalul Hunedoara sa administreze procedura de lichidare si faliment a firmei din Calan.

Controlul fiscal la "Amidip" SA a fost efectuat la mijlocul anului 2004 si a vizat modul de calculare, inregistrare si achitare a obligatiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului in perioada februarie 2003 - aprilie 2004.

Angajatii DGFP au constatat, la vremea respectiva, ca societatea a efectuat plati externe in valoare de 1,3 milioane de dolari (44,5 miliarde lei vechi) firmelor "Amitech South Eastern" si "Amantit Licesing and Leasing" din Olanda, pentru care nu a calculat, inregistrat si virat impozitul pe venit.

"Organele de control ale Directiei control fiscal Deva au constatat, prin procesul-verbal de control nr. 5.002/1452/14.07. 2004, ca la data efectuarii platii catre firmele olandeze, respectiv 13-14 ianuarie si 27 februarie 2004, "Amidip" nu depusese certificatul de rezidenta fiscala pentru cele doua firme olandeze ori alt document care sa ateste rezidenta fiscala, vizat de organul fiscal al statului de rezidenta, tradus si lega-lizat de organe autorizate din Roma-nia", se precizeaza in actul de control al inspectorilor DGFP Hunedoara.

Decizia Curtii de Apel Alba Iulia complica situatia in care se afla firma din Calan. "Amidip" SA a fost infiintata in noiembrie 2002 ca societate romano-germana, al carei actionar majoritar este "Pipe Products GmbH", din Munchen, care face parte din consortiul "Amidid", din Arabia Saudita. Scopul a fost salvarea unei parti din platforma industriala din Calan.

Celalalt actionar al societatii din Calan este "Sidermet", firma desprinsa din fostul combinat siderurgic. Aportul "Sidermet" la firma nou-constituita a fost in valoare de aproape sase milioane de dolari, suma care a fost convertita in actiuni.

Investitorul strain a varsat aport la capitalul social in valoare de 8,2 milioane de dolari, iar pana la 29 noiembrie 2003 urma sa mai contribuie cu inca 3,8 milioane de dolari.

Cu banii respectivi trebuia sa fie finalizata o investitie de amploare inceputa la "Sidermet", finantata de Ministerul de Finante. Este vorba de infiintarea unei turnatorii de tuburi de presiune din fonta ductila. Utilajele care fac parte din turnatorie au fost scoase la licitatie de AVAS, ce a solicitat in schimb suma de 3,9 milioane de dolari. Data licitatiei stabilita de Autoritate este 28 noiembrie 2005.