In urma propunerii lui Traian Basescu de a asigura autonomia interna a Kosovo, presedintele Uniunii Civice Maghiare Covasna si Consiliu National Secuiesc si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania cer ca Tinutul Secuiesc sa fie autonom si, implicit, sa se autoguverneze.

Basescu guralivul

La finele saptamanii trecute Traian Basescu, presedintele Romaniei, a prezentat omologului sau francez Jacques Chirac o formula inedita de solutionare a problemei din Kosovo. Solutia lui Basescu tine cont de faptul ca, potrivit legilor in vigoare, nici o frontiera nu poate fi modificata prin forta.

Astfel, solutia viabila propusa de presedintele Romaniei pentru Kosovo este cea a unei tari cu autonomie interna, care sa dispuna de forte de ordine proprii.

Mai mult, Kosovo ar putea sa intretina relatii economice si politice bilaterale, dar n-ar putea avea armata proprie si nici o politica externa de sine statatoare.

Kosovo = Secuime

Imediat ce Basescu a prezentat solutia, aceasta a fost preluata din mers de reprezentantii maghiarilor, care au sustinut ca modelul propus de Basescu pentru Kosovo poate fi aplicat excelent pentru Tinutul Secuiesc.

"Autonomia regiunii Kosovo ar putea constitui inca un model de autonomie pentru Tinutul Secuiesc, asta pe langa cele 18 existente deja in Europa", a declarat Fodor Imre, vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania.

Mai mult, Imre sustine ca o autoguvernare a Tinutului Secuiesc nu ar insemna o dezintegrare a Romaniei, ci, dimpotriva, o mai buna definire a unei culturi.

Bye, bye Romania!

Profitand de solutia prezentata de Basescu, Gazda Zoltan, presedintele Uniunii Civice Maghiare din Covasna, a declarat ca ideea presedintelui a facut lumina si in cazul Tintului Secuiesc. Mai mult, Gazda a dat asigurari ferme ca o posibila rupere de Romania nu intra in discutie.

Presedintele Uniunii Civice Maghiare din Covasna a marturisit ca nu este vorba de o redesenare a granitelor istorice, ci de obtinerea dreptului de autonomie totala a zonei.

De asemenea, Gazda, la fel cum au facut-o si alti lideri ai Uniunii Civice Maghiare din Covasna, solicita ca proiectul de statut special al minoritatilor sa nu mai fie dezbatut in Parlament, intrucat prevederile sale nu corespund cu dezideratele secuimii.

Viitorul suna bine

Reprezentantii UDMR in Parlament considera ca presedintele Romaniei a facut o serie de afirmatii de care trebuie sa raspunda si, mai mult, ca lucrurile se vor rezolva pe calea dialogului. "Basescu a intrat in propria capcana cand a facut aceasta afirmatia hazardata.

Reprezentantii maghiari din Covasna s-au legat de afirmatia lui si acum presedintele va trebui sa dea explicatii. Orice declaratie are un pret politic care trebuie platit! Eu optez pentru ca Tinutul Secuiesc sa fie autonom, conform si dezideratului Uniunii Europene (UE).

Trebuie insa ca secuii si reprezentantii UE sa poarte un dialog civilizat, sa aiba rabdare si totul se va solutiona pozitiv in final", a declarat Kanya Hamar Sandor, deputat UDMR de Cluj.

Fara tratament special

Daniel Buda, deputat PD de Cluj si actualul presedinte interimar al PD Cluj, se declara impotriva unui proiect de lege in ceea ce priveste autonomia Tinutului Secuiesc. Mai mult, deputatul PD considera ca secuii au aceleasi drepturi ca si cetatenii majoritari.

"Nu cred ca se poate face vreo legatura intre Kosovo si Tinutul Secuiesc. Actualele legi privind statutul minoritatilor sunt un garant al pastrarii propriei identitati natioanle, asa ca eu, personal, sunt impotriva oricarei autonomii pe criterii teritoriale.

Tinutul Secuiesc nu are nevoie de autonomie, iar locuitorii acestei regiuni beneficiaza de aceleasi legi ca si cetatenii romani", a precizat Buda.

Sa scapam de UDMR

Cea mai acida parere in legatura cu dorinta secuilor de a locui pe un teritoriu care se autoadministreaza a venit din partea senatorului PRM de Cluj Gheorghe Funar. "Cei de la UDMR au avut doua tentative de a obtine autonomia Tinutului Secuiesc, insa Parlamentul le-a respins categoric ambele cereri.

PRM respinge vehement orice dorinta teribilista a secuilor de a se autoconduce. Mai mult, odata cu dezbaterea bugetului pe anul 2006, vrem sa scapam de UDMR. Veti avea parte de o surpriza de proportii in acest sens zilele viitoare. Nu avem nevoie de un nou Kosovo si nici de unguri care sa ne conduca tara" , a declarat Funar.