O firma vrea dar nu poate…

… sa intre in posesia a ceea ce ii apartine, dovedit cu acte. Adica in urma licitatiei organizate de catre Biroul Executorilor Judecatoresti Asociati Mihalcea si Serban, in data de 15 mai 2003, in dosarul de executare nr.513/2002, SC LEMTRANS INTERNATIONAL PROD COM SA a adjudecat bunuri cuprinse in procesul verbal de licitatie devenind proprietarul acestora.

Executarea a fost insa intrerupta prin declansarea unui recurs in anulare, la cererea SC SIDERCA SA. Prin decizia nr.1860/20 mai 2004, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul, decizia ramanand irevocabila.

Ca sa nu va plictisim prea mult cu tot felul de hotarari si decizii ne apropiem de starea de fapt si va mai spunem doar ca in urma contestatiei AVAS, la Curtea de Apel Bucuresti, se anuleaza formele de executare, decizie apoi anulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, astfel incat, in prezent, firma LEMTRANS detine decizie definitiva si irevocabila atat pentru titlu cat si pentru respingerea contestatiilor inaintate de AVAS si SIDERCA.

Din acest moment LEMTRANS era indreptatita sa intre in posesia bunurilor, proprietatea sa, aflate in posesia SIDERCA. Numai ca SIDERCA, prin lichidatorul sau - VALCHIM SA Braila, refuza sa constituie o comisie de inventariere si predare a bunurilor adjudecate de LEMTRANS.

Atunci societatea Lemtrans s-a adresat executorilor judecatoresti pentru a putea intra in posesia bunurilor, insa SIDERCA nu s-a lasat induplecata nici de catre acestia. Firesc, executorul judecatoresc a cerut sprijinul organelor de politie si a jandarmilor.

Politia poate dar nu vrea…

… sa-si dea concursul pentru a sprijini punerea in executare. Ba mai mult decat ca poate, Politia este OBLIGATA sa dea curs solicitarii executorilor judecatoresti. Ca intr-un banc u Itic si Strul sau poate doar ca o gluma cu militieni daca nu cumva o fi vorba de lucruri mai grave, politistii de la Calarasi refuza sa faca ceea ce trebuie sa faca.

Adica daca nu reusesc sa fie politisti si sa aplice legea ei o interpreteaza. Normal ca firma LEMTRANS a cerut Justitiei sa se faca dreptate.

In loc, ca in al 12-lea ceas, politistii sa-si dea seama de seriozitatea problemei in care s-au bagat, Inspectoratul Judetean de Politie continua sa bata campii, insailand o intampinare dubioasa Judecatoriei Calarasi, in care cei care au intocmit si semnat documentul dovedesc ori rea vointa ori necunoasterea legii.

Cei care trebuie sa aplice legea, politistii, se pierd pe drum incercand s-o interpreteze. Multumim lui Dumnezeu ca exista Justitie si ca, mai ales, ea functioneaza. Asa au putut si politistii calaraseni sa mai faca un pas in cunoasterea legii si, speram noi, aplicarea ei.

Pentru cei care n-au inteles oferim un pasaj din ceea ce Justitia a inteles ca e normal: „…ori de cate ori executorul judecatoresc considera necesar, organele de politie sunt obligate sa-i acorde concursul la indeplinirea efectiva a executarii silite. Avem, asadar in acest text de lege, stabilita de legiuitor, o obligatie imperativa, care nu este supusa nici unei conditionari.

Asadar, organele de politie nu au competenta de a analiza legalitatea executarii silite, ci doar obligatia de a acorda concursul executorului judecatoresc, la cererea acestuia, existand alte cai de verificare a legalitatii masurilor luate in cursul executarii silite."

Instanta a hotarat, in consecinta, sa oblige IPJ Calarasi sa acorde concursul Biroului Executorilor Judecatoresti Mihalcea si Serban la indeplinirea efectiva a executarii silite in dosarul de executare nr.38/MS/2004."

Pentru ca ne-am interesat am aflat ca, in cele din urma, politistii de la Calarasi, s-ar fi sinchisit sa respecte totusi legea. Tocmai pentru ca, din fericire, POLITIA ROMANA nu este MILITIA de care unora tare le mai este dor. Din nefericire, insa, prin unele inspectorate mai dorm in bocanci si unu-doi militieni…