Am primit la redactie un memoriu si un protest semnate de reprezentanti ai asociatiilor de rromi din Salaj. Nu le comentam, le publicam integral, asteptand ca autoritatile in drept sa raspunda acuzatiilor formulate. La fel cum au raspuns intentiei liderilor rromi de a organiza un protest, la Zalau, chiar de Ziua Nationala a Romaniei.

„Memoriu"

Asociatia Sanse Egale este o asociatie civica, non-profit, infiintata la data de 12 iulie 2000, prin incheierea judecatoreasca nr. 4149, avand ca si scop si obiective, activitati in domeniile socio-educational-culturale si Drepturile Omului in randul comunitatilor de romi.

Asociatia Sanse Egale, activeaza in comunitati multietnice din Romania cu populatie de Romi, pentru consolidarea institutiilor democratice, bazate pe respectarea nediscriminatorie a drepturilor cetatenesti. Prezentul document reprezinta un demers care are ca scop constientizarea si avertizarea tuturor actorilor vietii publice in legatura cu unele situatii ce vor fi prezentate mai jos.

Dorim ca prin acest document sa ne exprimam ingrijorarea referitoare la incalcarea drepturilor omului in judetul Salaj. Ca si organizatie care monitorizeaza incalcarea drepturilor omului, inca din anul 2000 am documentat numeroase cazuri de discriminare impotriva romilor care au fost inaintate spre solutionare organelor competente.

De altfel, activitatea Asociatiei Sanse Egale a fost remarcata in raportul pe tara in ceea ce priveste incalcarea drepturilor omului intocmit de departamentul de stat al S.U.A. Daca ar fi sa evaluam numarul de cazuri documentate in ultimii cinci ani putem spune ca acesta a crescut considerabil, cu preponderenta in ultimii doi ani.

In cele ce urmeaza vom prezenta succint doar cateva cazuri care noi le-am considerat a fi reprezentative si care au fost mai mult mediatizate.

Desigur ca, celelalte cazuri la care noi lucram nu sunt mai putin grave insa acest document nu isi propune sa inventarieze toate situatiile de discriminare impotriva romilor, ci sa exemplifice si sa argumenteze punctele de vedere pe care dorim sa le exprimam.

Cazul Glod

In august 2004, in comuna Galgau, sat Glod, jud. Salaj, primarul comunei, impreuna cu doi consilieri, Politia si Jandarmeria au demolat patru locuinte ce apartineau unor familii de romi. Aceste familii locuiau pasnic inca din anul 1997 si in comuna erau recunoscuti pentru seriozitate lor fiind solicitati in nenumarate ocazii pentru diverse munci.

Numarul minorilor ce locuiau in aceste case este de optsprezece. Actiunea Primariei a avut la baza hotararea verbala a Primarului si a Consiliului Local de a demola aceste imobile.

Mentionam ca, terenurile unde erau amplasate aceste imobile erau cumparate pe baza unor contracte de vanzare -cumparare sub semnatura privata (chitante de mana) si intrucat trecuse mai mult de doi ani de cand aceste constructii fusese edificate, conform legislatiei romane acestea erau legal construite. La baza acestei actiuni nu a stat nici un document legal sau vreo instiintare prealabila.

Odata cu demolarea imobilelor au fost distruse si cele mai multe din obiectele casnice proprietate personala a familiilor de romi. in urma demolarii cei optsprezece minori traiesc din august 2004 si pana in prezent (noiembrie 2005) in corturi improvizate fara sursa de electricitate, apa potabila, canalizare. Din acest motiv cei mai multi dintre acesti copii au renuntat sa mai mearga la scoala.

Autoritatile si-au justificat actiunile abuzive prin faptul ca romii ar fi furat produse agricole de pe terenurile celorlalti localnici insa la Politie nu exista nici o astfel de sesizare. Chiar si in situatia in care acest motiv invocat de catre Primar ar fi fost real in nici un caz demolarea caselor nu ar fi reprezentat o solutie legitima.

Asociatia Sanse Egale a facut nenumarate demersuri catre institutiile abilitate insa pana in prezent nu s-a dat nici un raspuns clar. Spre exemplu, Institutia Prefectului Judetului Salaj a fost sesizata despre aceste abuzuri. Raportul Corpului de Control al Prefecturii nici pana in ziua de astazi nu ne-a comunicat rezultatele controlului efectuat la Primaria Galgau.

Institutia Prefectului conform statutului acesteia ar fi trebuit sa fie garantul legalitatii insa inca odata s-a dovedit ca intresele de partid au primat, Prefectul si Primarul comunei Galgau fiind colegi de partid.

Faptul ca persoanele ale caror locuinte au fost demolate sunt obligate sa locuiasca in conditii inumane de mai bine de un an de zile constituie grave incalcari ale drepturilor omului cum ar fi: dreptul la viata de familie, dreptul la educatie, dreptul la un trai decent dreptul de a nu fi supus la rele tratamente.

De asemenea, faptele grave comise, incurajate sau tolerate de autoritati, constituie grave incalcari ale legislatiei interne cat si a Constitutiei. Intr-un stat de drept care se vrea democratic asemenea abuzuri ar fi trebuit sanctionate si luate masuri reparatorii pentru victimele acestor discriminari.

Cazul Caminelor C3 - C4, Zalau, jud. Salaj

Acest caz a fost puternic mediatizat in presa locala cat si nationala. Prin declaratiile din presa cat si prin solutiile gasite de viceprimarita O.A. situatia celor doua camine a capatat o puternica conotatie rasista.

Cu toate ca aceste camine sunt locuite in proportie aproximativ egala de romi si „neromi", d-na viceprimar a facut referiri, lasandu-se sa se inteleaga ca doar romii sunt cei care trebuie sa fie evacuati. De asemenea s-a vorbit de nenumaratele scandaluri si distrugeri ale imobilelor lucru care nu poate fi demostrat ci mai degraba infirmat.

Orice persoana de buna credinta care va face o vizita celor doua camine poate constata ca deteriorarea imobilului nu este datorata locatarilor ci lucrarilor de renovare de proasta calitate. Proasta izolatie cat si materialele de proasta calitate au facut ca aspectul imobilelor sa nu corespunda normelor tehnice.

Legat de scandalurile invoacate de catre viceprimarita, mentionam ca sunt cateva familii care au deranjat linistea publica insa acestea sunt in numar foarte mic (4 familii) si nu se poate generaliza aceasta afirmatie la adresa tuturor locatarilor.

Mentionam ca aceste „scandaluri" reprezinta in mare parte certuri casnice specifice oricarei familii, si care uneori devin mai galagioase tulburand linistea publica. Suntem de parere ca in astfel de situatii Politia si Politia Comunitara sunt datoare sa aplice legea si persoana in cauza trebuie sanctionata.

Pe de alta parte, desele derogari ale Primariei de la repsonsabilitatile ce ii revin nu pot decat sa ne faca sa concluzionam lipsa de competenta a acestora. Avem documente prin care Primaria trimite spre solutionare la Asociatia „Sanse Egale" cererile de locuinte ale locatarilor acestor blocuri. Faptul ca d-na O.A. nu cunoaste faptul ca A.S.E. nu are capacitatea si nici indatorirea de a de repartitii pentru locuinte, constituie o dovada grava de lipsa de profesionalism si de asemenea o grava ignoranta. Noile locatii unde autoritatile doresc sa le repartizeze locatarilor caminelor C3-C4 ???, pe langa faptul ca duc la ghetoizarea acestor persoane, nici macar nu intrunesc conditiile minime de locuit conform legii 114/1996.

In aceeasi situatie sunt si copii, lucru care nu sensibilizeaza in nici un fel autoritatile, fapt ce duce la incalcarea mai multor drepturi ale copilului. In conditiile la care sunt supusi sa traiasca acesti locatari constituie o incalcare a C.E.D.O si anume supunerea la rele tratamente.

Mutarea unor familii in blocuri fara usi, ferestre si alte utilitati, releva faptul ca Primaria doreste sa se debaraseze de repsonsabilitatea de a ajuta acesti oameni.

Caz Blocurile B5-B8 – Simleu Silvaniei

In urma hotararii nr.19 din 24.02.2005, privind aprobarea Listei de prioritate pentru repartizarea locuintelor din domeniul privat al orasului Simleu Silvaniei pe anul 2005, se observa dirijarea romilor in blocuri fara utilitati (fara caldura, retea de apa, ....), conditii precare de locuit. Aceste politici sau practici au drept scop excluderea , segregbarea/ghetoizarea romilor.

Simleu- Pusta Vale - drumul impracticabil, fara retea de apa potabila, fara canalizare, mijlocele de transport in comun nu circula si in comunitatea de romi, accesul la servicii publice este limitat/ingreunat.

In Dersida, Sarmasag, Voievodeni, Ip si alte localitati, romii sunt nemultumiti deoarece le este ingreunat accesul la diferite servicii publice (accesul la serviciile oferite de Primarie, Dispensar medical, Spital), lipsa surselor de apa potabila, drumuri de acces impracticabile.

Buciumi - Primarul comunei ne-a informat ca majoritarii (romanii), doresc sa scoata romii din sat deoarece, spun ei ca romii au furat din culturile agricole. De asemenea biserica reformata solicita retrocedarea terenului pe care romii au locuintele. Ce se va intampla cu aceste familii? Primarul spune ca nu are unde sa dea teren romilor.

Segregarea educationala

In judetul Salaj exista 17 (saptesprezece) unitati de invatamant segregate. In aceste scoli, calitatea educationala este foarte scazuta, conditiile si tratamentul fata de copii romi sunt de asemenea diferentiale. Segregarea copiilor de romi in scoli este o practica politica, de oarece si in prezent se construiesc scoli segregate in comunitati de romi. Astfel de practici duc la ghetoizarea comunitatilor de romi.

Concluzii

Am incercat o expunere cat mai obiectiva a cazurilor si in acelasi timp rezervandu-ne dreptul la parerile personale, cu scopul de a atrage atentia autoritatilor despre abuzurile si incalcarile drepturilor omului.

Asociatia Sanse Egale se declara in continuare dedicata monitorizarii si documentarii cazurilor de discriminare cu scopul constructiv de a consolida democratia si respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in tara noastra.

Ca si componenta a societatii civile ne rezervam rolul de critic constructiv si in acelati timp ne exprimam disponibilitatea de a colabora cu institutiile abilitate in solutionarea cazurilor semnalate.

Dorim ca acest memoriu sa puna pe ganduri intrucatva autoritatile, care vor trebui sa isi ia rolul in serios si sa nu se mai deroge de responsabilitate, ca pana acum, invocand atributiile limitate (vezi exempul Institutiei Prefectului, Primariei) sau pasarea responsabilitatilor catre alte forme institutionale. Adesea Romii din judetul Salaj, sunt perceputi ca „straini" in tara natala.

Xenofobia si discriminarea rasiala se manifesta frecvent si este alimentata de lideri politici (primari, viceprimari, consilieri locali , s.a., vezi cazul Glod si C3-C4, Bloc B4-8 , s.a). De asemenea, Directia Jud. Pt. Protectia Copilului ar trebui sa faca exact ceea ce se prevede si in titulatura acestei institutii si anume, „Protectia Copilului".

In cele mai multe cazuri de abuzuri si discriminari, copiii sunt cei care sufera cel mai mult. O societate sanatoasa nu se poate construi avand fundamentul pus pe copii traumatizati, victime ale abuzurilor Statului Roman prin reprezentantii acestuia.

Integrarea Romaniei in UE depinde in mare parte de indatoririle pe care Romania si le-a asumat unul dintre acestea fiind si capitolul respectarii drepturilor omului. O Europa unita, cu copii care dorm pe camp sub cerul liber fara conditii minime de trai, cu Primari care incalca dreptul la proprietate, cu autoritati care discrimineaza pe criterii etnice nu se poate concepe.

Tragem un semnal de alarma cu speranta ca vocea noastra sa se faca auzita si luata in seama.

Asociatia Sanse Egale

Director Coordonator

Vaszi Robert – Janos"

„Catre,

Primaria Municipiului Zalau

Institutia Prefectului-Salaj

Consiliul Judetean-Salaj

Inspectoratul de Politie Judetean-Salaj

Jandarmeria-Salaj

Asociatia Sanse Egale este organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit, avand scop si obiective Apararea Drepturilor Omului si in special Drepturile Romilor, dar si activitati in domeniile Socio-educational-Culturale in randul comunitatilor de Romi din Romania.

Asociatia Sanse Egale; Partida Romilor- Salaj ; Asociatia Sanse Egale pentru femei si Copii ; A.D.O.S.E.R./S., va facem cunoscut ca in ziua de 1 Decembrie 2005, intre orele 10-15, in localitatea Zalau, judetul Salaj se va desfasura o adunare publica (mars de protest urmat de un miting in fata Primariei Zalau si Institutia Prefectului-Salaj) organizata de catre noi.

La adunare vor participa circa 4.500 (patru mii cinci sute) persoane de etnie roma.

Traseele de acces spre locul adunarii, precum si cele de dispersare vor fi: B-dul Mihai Viteazul, respectiv in spatele Casei de Cultura a Sindicatelor;

Scopul adunarii publice il constituie incalcarile flagrante a DREPTURILOR OMULUI , a autoritatilor locale din Judetul Salaj;

Personalul desemnat de noi sa execute masuri de ordine pe parcursul desfasurarii adunarii si pe trasee va purta urmatorul insemn destinctiv: Banderole negre.

In sprijinul bunei desfasurari a adunarii, solicitam din partea primariei si a organelor de politie luarea urmatoarelor masuri: asigurarea protectiei participantilor

Asociatia Sanse Egale pentru Femei si Copii,

Faitas Mirela A.D.O.S.E.R./S.

Stoica Ion

Asociatia SANSE EGALE

Vaszi Robert– Janos

Partida Romilor –Salaj

Rostas Gheorghe"

Mitingul nu va fi autorizat, dar…

Prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, a declarat ca a purtat vineri o discutie timp de doua ore si jumatate cu reprezentantii Asociatiei „Sanse Egale" pe baza memoriului pe care acestia l-au inaintat, din care reiese ca Institutia Prefectului s-a implicat activ in problemele rromilor.

„Am analizat memoriu punct cu punct si din cate am observat am gasit intelegere in randul reprezentantilor asociatiei", a adaugat prefectul.

In privinta mitingului pe care membrii Asociatiei „Sanse Egale" doresc sa-l organizeze in data de 1 Decembrie, Andrei Todea a spus ca nu este de competenta Prefecturii sa autorizeze desfasurarea mitingului si ca avand in vedere ca in aceasta zi vor avea loc o serie de manifestari in nici un caz nu va fi posibila desfasurarea mitingului.

Primarul Radu Capilnasiu a declarat, la fel ca prefectul Andrei Todea, ca a avut o intalnire cu reprezentantii asociatiei si din cate s-a vazut, acestia sunt „foarte tendentiosi", atata timp cat primaria s-a preocupat si a incercat sa se implice in rezolvarea problemelor cu care s-au confruntat. „Intr-adevar, mai sunt unele lucruri de imbunatatit", a mai afirmat primarul.

Fata de miting, Radu Capilnasiu a spus ca o sa raspunda Asociatiei „Sanse Egale" printr-o adresa prin care va aduce la cunostinta acestora ca mitingul nu va fi autorizat in data de 1 Decembrie, avand in vedere ca si prin lege desfasurarea a doua manifestari in paralel in aceeasi zi este interzisa.

Vaszi Robert Janos, reprezentantul Asociatiei „Sanse Egale", a declarat ca pana acum nu a primit nici un raspuns daca va fi sau nu autorizat mitingul, si ca daca nu vor gasi o comunicare eficienta cu autoritatile locale „noi suntem hotarati sa iesim la miting pe data de 1 Decembrie intr-un numar mai mic".

Reprezentantul asociatiei a spus ca ieri seara urma sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii asociatiilor de romi din Salaj, intalnire in care se va decide daca mitingul va fi amanat pentru alta zi sau nu.

Una din nemultumirile lui Vaszi Robert Janos este si faptul ca din cauza „lipsei de comunicare" asteapta un raspuns de la Corpul de Control al Prefectului fata de cazul de la Glod de 1 an si trei luni...