Povestile cu nou nascuti, fiinte nevinovate, omorati inca inainte de a spune duiosul cuvant "mama", par a fi simple fictiuni l Nici o minte sanatoasa nu-si poate imagina un parinte coborand mana criminala asupra celui caruia i-a dat viata l In judetul Mures, sapte bebelusi au fost omorati in decurs de o jumatate de an l Saracia si indiferenta, lipsa de responsabilitate si constiinta transforma mame in criminali l Motivele si modul in care au fost ucisi copiii difera de la un caz la altul l Multe pruncucideri raman cu autor necunoscut, din cauza greutatilor cu care se confrunta anchetatorii

Pruncuciderea este de doua tipuri. Se numeste pruncucidere omisiva, cazurile cele mai frecvente, atunci cand nu se gasesc pe trupul bebelusului leziuni, dar se ajunge, in urma autopsiei, la concluzia ca mama nu a protejat copilul.

Cea comisiva este forma mai grava, atunci cand nou-nascutul este ucis fie de mama, fie de alta persoana, in mod deliberat.

In data de 17 mai, un bebelus a fost gasit plutind pe raul Mures, in apropiere de baraj. Cand a fost descoperit, nou-nascutul era in stare avansata de putrefactie. In urma autopsiei s-a constatat ca pruncul prezenta fracturi costale si la nivelul capului.

"Aceste fracturi au fost savarsite cu intentie, fie de catre mama, fie de catre o alta persoana", a precizat Hecser Laszlo, directorul IML Mures. Copilul prezenta multiple leziuni intravitale, semn ca moartea a fost provocata si ca bebelusul s-a nascut viu.

Nici pana acum autorul nu a fost descoperit."Noi am trimis adrese la toate sectiile de politie de pe Valea Muresului, pentru ca acel nou-nascut a putut veni de oriunde", a precizat Dan Oltean, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Mures.

Un alt caz de pruncucidere a fot semnalat o luna mai tarziu, pe data de 7 iunie, cand un nou nascut a fost gasit aruncat intr-un tomberon. In acest caz nu se cunoaste inca rezultatul autopsiei, iar autorul a ramas, de asemenea, necunoscut.

A urmat un al treilea caz, de data aceasta in zona strazii Livezeni, din cartierul Tudor. In acesta speta, autopsierea cadavrului a scos la iveala faptul ca bebelusul s-a nascut viu, dar a murit din cauza lipsei de ingrijiri medicale.

Tot in Tudor a fost descoperit, in luna septembrie, un nou-nascut aruncat la gunoi. Pruncul a fost gasit de cativa saraci care cautau in gunoi."L-am gasit intr-o punga de nailon, acoperita de resturi de mancare si am rugat pe cineva sa sune la politie si la salvare.

Si eu am copii, dar asa ceva inca nu am vazut", a declarat barbatul care a descoperit cadavrul si care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Acesta sustine ca nu a vazut pe nimeni langa pubela, desi a stat in ziua aceea mult timp in cartier. Conform directorului IML, Hecser Laszlo, si acest copil s-a nascut viu.

Imediat dupa descoperirea cadavrului, Hecser declara: "In urma autopsiei, am constatat ca nou-nascutul nu prezinta traumatisme de nici un fel, s-a nascut viu, in pozitie craniana. Avea 2.400 de grame si, in urma examenului extern, am constatat ca prezenta urme de nou-nascut, deoarece nu a fost supus procedeelor de ingrijire post-natala.

Cordonul ombilical era rupt si, cel mai important lucru, inca nu s-a gasit placenta". Sperantele procurorilor se legau de acest aspect intrucat, daca mama suferea de retinere de placenta, ar fi avut nevoie de ingrijiri medicale. Cu toate acestea, nu a aparut nici un caz care sa corespunda, astfel incat si aceasta crima a ramas, pana la aceasta data, cu autor necunoscut.

Gemeni sau nu

Cadavrele a doi nou-nascuti au fost descoperite luna trecuta la Sangeorgiu de Mures. Un barbat a gasit in toaleta unui imobil din localitate trupul unui copil, de sex feminin, iar in timpul cercetarilor la acest caz politistii au descoperit un al doilea nou-nascut mort.

Cadavrul fetitei a fost transportat la Institutul de Medicina Legala, unde, in urma autopsiei, s-a constatat ca moartea acesteia a fost violenta, provocata prin injunghiere in regiunea toracica.

Potrivit comisarului Vasile Tohanean, cel care a anchetat cazul, la controlul efectuat in localitate s-a descoperit o femeie lauza. Luata prin surprindere de anchetatori, aceasta a marturisit ca a nascut, dar copilul era mort, asa ca l-a aruncat intr-o toaleta.

Femeia a indicat politistilor locul in care a aruncat copilul, loc care nu era acelasi cu cel in care a fost gasit primul cadavru, ceea ce a dus la concluzia ca exista doua cazuri de pruncucidere.

Descoperirea a fost facuta de catre o echipa de la IPJ si procurorul Dan Oltean, care s-au deplasat la Sangeorgiu de Padure pentru a ancheta cazul. "Ne-am deplasat la fata locului, pentru un alt cadavru, iar in timpul cercetarilor am mai gasit unul.

Cel de-a doilea, tot o fetita, era in stare avansata de putrefactie", a declarat atunci Dan Oltean, procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Mures. Intrucat cadavrul era in stare avansata de putrefactie, pentru stabilirea identitatii au fost prelevate probe ADN, care au fost trimise la Bucuresti.

Femeia care a marturisit ca si-a aruncat copilul a fost examinata la sectia de Obstetica-Ginecologie din cadrul Spitalului Judetean si s-a stabilit ca, intr-adevar, a nascut in data de 24 septembrie. In prezent femeia este cercetata in stare de libertate si se efectueaza un examen genetic, pentru a se determina daca cei doi nou-nascuti erau gemeni.

Ultimul caz de pruncucidere s-a inregistrat saptamana trecuta la Sighisoara, unde cativa barbati care cautau in gunoaie au descoperit cadavrul unui nou nascut. "Si la Sighisoara, bebelusul s-a nascut la termen, iar mama a eliminat placenta de structura obisnuita.

Asta inseamna ca femeia nu a avut retentie de placenta, lucru care ii va permite sa se vindece mai repede, este mai greu sa apara complicatii, asa ca, in acest caz, daca trece perioada de lauzie, va fi greu sa gasim mama", a specificat seful IML.

Mama descoperita

Din cei sapte bebelusi gasiti decedati, unul singur s-a nascut mort si nu exista o fapta penala. Restul de sase intra in categoria pruncuciderilor. Din cele sase cazuri, doar unul este cu autor cunoscut. O fata de 16 ani, din comuna Batos, satul Dedra, care a nascut normal, dar si-a abandonat bebelusul.

Acesta a fost gasit mort, dar in urma autopsiei s-a constatat ca prezenta modificari histopatologice semnificative la niveul plamanilor.

"Chiar daca se nastea in conditii de maxima competenta medicala si era ingrijit asa cum trebuia, exista riscul ca acest copil sa moara, deoarece am constatat un proces inflamator intrauterin la nivelul plamanilor, lucru care este semnificativ.

Daca o comisie de la INML va hotari ca aceasta inflamatie putea produce moartea, cazul nu mai intra la pruncucidere", a declarat Hecser Laszlo.

Clementa pentru mame criminale

Paradoxal, mamele care isi omoara copilul imediat dupa nastere beneficiaza de clementa in fata legii. Astfel, potrivit art. 177 din Codul penal, uciderea copilului nou-nascut, savarsita imediat dupa nastere, de catre mama aflata intr-o stare de tulburare pricinuita de nastere, constituie infractiunea de pruncucidere.

Aceasta tulburare trebuie dovedita printr-un raport de expertiza medico-legala psihiatrica efectuat de Institutul de Medicina Legala, in caz contrar fapta intrand sub incidenta art. 175 lit. c, ca si infractiune de omor calificat.

Exista multe probleme care intervin in finalizarea unui dosar. Daca avem de-a face cu un caz de pruncucidere in mediul rural, sansa de a gasi mama este destul de mare.

Dar cand ne confruntam cu nou-nascuti aruncati in container, in mediul urban, este destul de greu, aproape imposibil, deoarece, oricine poate face un astfel de gest, chiar sa vina de la tara si apoi sa plece. - Aurelian Ardelean, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Targu Mures