Gasca lui Florea este oficial de o saptamana stapana peste PD. Printr-o impunere orchestrata de catre vicepresedintii Cezar Preda, George Scripcaru, Ioan Oltean si Petru Filip, defectorii democratilor, si agreata de presedintele Emil Boc, primarul demagog poate face legea in PD pana in primavara. Gasca pregateste o indepartare din functiile de conducere a oamenilor PD din deconcentrate.

Reactiile democratilor nesupusi, a liberalilor si UDMR-istilor se lasa inca asteptate * Unde-o fi democratia din PD, un cuvant atat de uzitat de catre liderii nationali ai democratilor?

Asa cum am anticipat inca din vara, Dorin Florea este de luni presedintele interimar al PD Mures.

Cu sustinerea presedintelui Emil Boc si a vicepresedintilor Ioan Oltean si Mircea Hava, Biroul Permanent National al PD a validat intrarea lui Florea in partid, incredintandu-i si conducerea interimara a filialei, in ciuda opozitiei manifestata de presedintele Dinu Socotar, precum si a altor membri din fosta conducere.

In 21 noiembrie, PD Mures a fost instiintat, prin decizia nr. 53, ca Biroul Permanent National a trecut peste capul Biroului Judetean, care hotarase desfiintarea comitetului interimar, alcatuit din noua membri si desemnat pentru organizarea alegerilor, urmand sa se revina la vechea structura de conducere, prezidata de presedintele PD, Dinu Socotar.

Decizia semnata de catre presedintele PD, Emil Boc, a fost hotarata de vicepresedintii democratilor Petru Filip, primarul municipiului Oradea, Cezar Preda, George Scripcaru, primarul Brasovului, si Ioan Oltean, deputat de Bistrita.

Ei au hotarat, printr-un text, glorios probabil in viziunea lor, ca "pentru intarirea fortei Organizatiei Judetene Mures a PD", incepand cu 21 noiembrie Biroul Permanent Judetean se suspenda.

In locul acestuia a fost desemnata o comisie pentru organizarea si desfasurarea alegerilor care va asigura interimatul la conducere pana la alegerea unui nou BPJ.

In articolul 3 se precizeaza ca Dorin Florea este coordonatorul acestei comisii, completate de catre Doru Opriscan, Liviu Todoran, Florian Coman, Claudiu Maior, Dinu Socotar, Bogdan Buda.

Mandatul comisiei este pana in martie 2006, cand urmeaza sa se desfasoare alegerile pentru desemnarea unui nou presedinte si a unui nou BPJ, iar comisia va avea pana atunci drepturi depline, deciziile sale fiind obligatorii pentru toti membrii PD din judet.

Trebuie precizat faptul ca nu este exclusa varianta contestarii acestei decizii a BPN, pe care o buna parte din democratii mureseni o considera nestatutara.

Cum s-a ajuns aici, probabil inca va intrebati, cu toate ca ZIARUL semnalase de cateva luni cotitura pe care vrea sa o apuce primarul.

Cum i-a fermecat el si gasca lui de specialisti care vor sa puna mana de deconcentrate, fara sa fi avut vreunul rezultate exceptionale si fara acceptul lui Vasile Blaga, ministrul Internelor si Administratiei, pe patru dintre liderii nationali ai PD este deja o problema care are iz de coruptie.

Mai ales ca mai multe prevederi ale statutului si regulamentului PD au fost incalcate. Ar fi multe raspunsuri: mita, prezentarea unor informatii false etc. Ramane sa le probam insa.

Intrat pe usa din dos

Revenind la ascensiunea rapida a lui Florea in PD sa depanam sirul evenimentelor.

Pe 27 septembrie, insotit de Dinu Socotar, Florea s-a intalnit la Alba Iulia cu Mircea Hava, edilul sef al municipiului si vicepresedinte al PD central.

Hava a venit apoi la Tagu Mures, unde in urma unor runde de negocieri purtate la restaurantul Europa, la sfarsitul lui septembrie, cei doi primari au batut palma pentru intrarea lui Florea in PD si preluarea conducerii filialei.

Tot atunci s-a decis intrarea in partid a unor oameni apropiati lui Florea, printre care Doru Opriscan - fost coleg de facultate cu Hava -, Mihai Porutiu si Sorin Lazar.

Ca urmare a acestei intelegeri, in 10 octombrie, Biroul Permanent Judetean al PD aproba o hotarare prin care isi suspenda activitatea, conducerea filialei urmand sa fie asigurata, pana la organizarea alegerilor, de catre o comisie mixta, formata din sapte persoane, printre care Florea, Opriscan si Maior.

Aceasta decizie trebuia avizata de catre Biroul Politic National, care insa a amanat de mai multe ori discutarea problemei de la Mures.

La nici o luna, pe 5 noiembrie, Dinu Socotar prezenta in fata membrilor BPJ un raport in care-l acuza pe Florea de umilirea publica a fostei conduceri si cerea revocarea deciziei din 10 octombrie privind delegarea conducerii catre comisia mixta. Intrucat BPN nu avizase inca hotararea respectiva, decizia BPJ de a o revoca era statutara.

La nivelul conducerii centrale a partidului, interesul lui Florea a fost sustinut de doi dintre cei mai importanti vicepresedinti, Mircea Hava, de la Alba, si Ioan Oltean, de la Bistrita, cei doi fiind avocatii primarului si la Biroul Permanent National de lunea trecuta. De altfel, la BPN nu a fost prezent nici un muresean.

In acest fel, Florea a fost practic impus de la centru, filiala judeteana neavand nici un cuvant de spus. De altfel, potrivit mai multor membri din conducerea PD, in judetul Mures nu a fost inregistrata nici o cerere de adeziune.

Pus pe schimbari

Asa cum precizam intr-un numar anterior, Dorin Florea a promis ca, odata instalat la sefia PD, va face o evaluare a oamenilor numiti in functii de catre democrati, ceea ce practic, inseamna ca intentioneaza sa-i promoveze pe cei apropiati lui.

Printre cei vizati, asa cum aminteam, se numara Suzana Ganta, de la ISJ si Ioan Covaciu, directorul Oficiului Judetean de Posta. Un alt post vizat de Florea este cel de sef al Garzii Financiare.

Pentru aceasta functie este avut in vedere Iuanel Gutiu, un nume legat de mai multe scandaluri, printre care cel legat de chitantele false emise de Garda sau averea impresionanta obtinuta in urma activitatii agricole ale socrilor sai.

De altfel, in legatura cu ambitia lui Gutiu si modul in care actioneaza Dorin Florea, trebuie precizat ca acesta si-a depus abia luni dosarul pentru a participa la concursul de sef al Garzii Financiare Mures, desi termenul expirase.

Cu obisnuita-i atitudine plina de dispret, primarul Dorin Florea a refuzat ieri sa ne acorde o declaratie legata de acest subiect, trimitandu-ne la Marius Pascan. Trebuie, insa, precizat ca Pascan este purtator de cuvant al Primariei Targu Mures, nu al lui Dorin Florea si nicidecum pe probleme politice.

Reactia partenerilor de Alianta a fost diplomata, cu toate ca, atat liberalii cat si UDMR-istii nu impartasesc nobile sentimente fata de Florea.

De asemenea, cu toate ca Dinu Socotar a decis sa nu isi spele rufele in presa, s-ar putea ca acesta sa nu cedeze lupta atat de usor cum se asteapta primarul care in martie anul viitor se si vede presedinte al filialei judetene a partidului vedeta a momentului.

Cum, probabil, va proceda si consilierul judetean Gheorghe Samarghitan, fost vicepresedinte, cunoscut pentru altercatiile sale verbale cu Florea. Nu putem sa ignoram posibilitatea ca democrati, care nu se regasesc sub noua sefie, sa migreze la liberali. Fiecare are dreptul sa aleaga si ma bucur ca Dorin Florea a ales Alianta.

Eugen Nicolaescu, presedinte PNL Mures

Sa traiasca la multi ani! O sa mutam sediul la Europa. Punem firma acolo, Europa-PD. Gheorghe Samarghitan, vicepresedinte PD Mures

E o dovada de oportunism specifica multor oameni politici din Romania.

Eugen Crisan, presedinte PPCD (PNTCD) Mures

La acel moment (n. red. alegerile locale din 2004) l-am sprijnit pentru ca avea sanse. Nu stiu daca pe viitor va mai avea. Eu consider ca a gresit, ca s-a grabit.

Adrian Moisoiu, deputat PRM Mures

Pentru el personal, statutul de independent a adus foarte multe satisfactii, practic a fost votat pentru performantele ca primar. Alegerea unei culori politice exclude o asemenea varianta. Faptul ca a ales acest moment, cand lucrurile sunt neclare este o greseala pe care viitorul o va confirma sau infirma.

Statutul de independent i-a creat o evaluare ca primar, odata devenit om politic lucrurile sunt mai complicate. In ceea ce priveste relatia mea strict personala, am devenit adversari politici, nu dusmani.

Ovidiu Natea,presedinte PSD Mures