Pentru a ne ridica la standardele Uniunii Europene la capitolul agricultura s-au impus diferite criterii. Unul dintre ele se refera la calitatea fermelor zootehnice si a produselor animaliere ce rezulta din acestea. In acest proces este foarte importanta tehnologia de creare a unor embrioni de calitate, care sa fie in conformitate cu standardele impuse la nivel european.

In acest moment in judetul Cluj exista numeroase ferme zootehnice axate pe cresterea si reproducerea bovinelor, porcinelor, ovinelor si caprinelor, si alte cateva puncte care sunt in constructie.

Pentru optimizarea dezvoltarii unor specii de calitate fermierii apeleaza, tot mai mult in ultimul timp, la insamantarea artificiala a animalelor – care este facuta de specialisti in acest domeniu. Atat fermele zootehnice private de stat, cat si persoanele fizice, care doresc sa aiba rezultate cat mai bune, apeleaza la acest procedeu.

Rezultatele multumitoare au dus la cresterea, in ultimii cinci ani, a animalelor insamantate artificial, ba mai mult chiar dublarea fenomenului.

Unitatea de Ameliorare si Reproductie Zootehnica din Cluj s-a confruntat cu o astfel de crestere la nivelul judetului, datorata in parte si constientizarii fermierilor ca pentru a avea o productie de calitate, este nevoie de tehnici pe masura. "Se practica foarte putin insamantatul natural.

Oamenii au inteles ca pentru cele mai bune rezultate este nevoie si de tehnici aferente. Unitatea noastra este strict axata pe insamantarile artificiale, si pot spune ca au crescut considerabil in ultimii ani.

Mai mult chiar, pe langa fermieri si persoanele, care detin animale pe langa gospodarii, au inceput sa apeleze la tehnicile de insamantare artificiala, pentru ca au vazut rezultatele care se obtin. Din 50 de mii de vaci, spre exemplu, in primele 18 luni sunt insamantate artificial aproximativ 34 de mii, asta insemnand cam 70% din totalul acestora.

In ceea ce priveste natalitatea se realizeaza cam 85%. Alte motive pentru care oamenii apeleaza la insamantarea artificiala se refera la calitatea produselor pe care le foloseste unitatea noastra si mai ales la lipsa acelor tauri comunali, care serveau insamantarii", a declarat inginer Gheorghe Mihet, seful biroului UARZ.

In ceea ce priveste normele impuse pentru astfel de tehnici, ele sunt deocamdata inexistente, standardele UE fiind in principal pentru calitatea produselor care rezulta de pe urma fermelor. "Noi lucram cu material de calitate importat din Germania, iar preturile pe care le practicam sunt accesibile.

Firmele private de stat isi procura material, iar pentru celelalte se distribuie gratuit. Doritorii nu trebuie decat sa se adreseze operatorilor pe care ii avem instalati in 110 puncte de pe raza judetului Cluj, mai putin in unele comune de la munte.

Costul unei doze variaza, in functie de rasa si se situeaza intre 50 si 100 de mii, iar manopera atinge 200 de mii de lei", a mai spus Mihet. Desi se inregistreaza si esecuri, datorate in principal operatorilor, acestea sunt nesemnificative avand in vedere proportia natalitatii.

In conformitate cu cele spune de reprezentantul UARZ, reprezentantii Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala din Cluj au declarat ca toti embrionii care sunt conceputi in acest moment in fermele zootehnice corespund standardelor impuse de UE. Mai mult chiar se acorda si suventii pentru cei care apeleaza la insamantarea artificiala a animalelor.

"La nivelul judetului se pune foarte mare baza pe insamantarea artificiala pentru atingerea standardelor. Selectia se face in functie de calitate, iar rezultatele sunt multumitoare", a declarat Istvan Vakar, director executiv adjunct la Dezvoltare Rurala.

Totodata pentru buna functionare a fermelor zootehnice si pentru protectia animalelor vor intra in vigoare la finele lui 2006 doua norme sanitar veterinare& una pentru protectia viteilor si cealalta pentru protectia animalelor de ferma, ambele fiind aprobate inca din anul 2000.