Cotidianul „Replica" aducea in atentia opiniei publice, la sfarsitul anului trecut, situatia Portului turistic Tomis. Mai exact, ziarul nostru dezvaluia cum fostul director general al CN APMC, Gheorghe Moldoveanu, a inchiriat, pe mai multi ani, platformele aflate in respectivul port de agrement.

Asa cum atrageau atentia reporterii nostri, fapt confirmat si de actualul director al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Mircea Banias, suma de inchiriere a spatiilor in cauza, stabilita ca urmare a licitatiei din 2004, este infima in comparatie cu potentialul zonei, cat si cu investitiile pe care Administratia le-a facut, inclusiv in acest an, in Portul turistic Tomis.

Reamintim ca licitatia, desfasurata in conditii destul de ciudate si orchestrata de „maestrul" Gheorghe Moldoveanu, a desemnat drept castigatoare societatea SISTEME INTER-NATIONALE DE AFACERI SA Bucuresti, care a facut o oferta valabila pana la data de 19 februarie 2005, ce s-a concretizat in plata unei chirii lunare pentru toate platformele Administratiei Portuare din Portul Tomis,

chirie de numai… 3.100 euro/luna (cu TVA inclus). La ora actuala insa, odata cu demararea actiunii de renegociere a tuturor contractelor incheiate de fostul director general al CN APMC, contracte care aduceau prejudicii Companiei, nu a fost trecuta cu vederea nici inchirierea platformelor Portului turistic Tomis.

Administratia Porturilor Maritime nu mai face pomeni

Asa se face ca, de la suma mentionata, 3.100 euro, actuala conducere a CN APMC a reusit sa majoreze chiria din Portul Tomis la 4.500 euro.

„Nu stiu cat va conveni aceasta majorare firmei care a inchiriat, dar Compania chiar nu putea face pomana, iar noi acum chiar ne straduim sa indreptam erorile fostei conduceri a CN APMC", a declarat pentru „Replica" de Constanta directorul general al CN APMC Mircea Banias.

Tot acesta ne-a precizat ca respectiva crestere este justificata si de faptul ca Administratia Porturilor Maritime Constanta a investit, in anul 2005, nu mai putin de 130 de miliarde de lei pentru extinderea digului in Portul turistic Tomis. „Cine spune ca Administratia blocheaza lucrarile, modernizarea si extinderea in Portul Tomis, minte cu nerusinare.

CN APMC a investit, in 2005, 130 de miliarde lei, iar lucrarile din portul turistic se vor incheia in 2006, cand vor mai fi investite inca alte 6 miliarde" lei.

Stadionul Portul ramane, deocamdata, la locul lui

In ceea ce priveste discutiile din ultima perioada, referitoare la stadionul pe care Compania il detine, Mircea Banias a tinut sa infirme orice fel de speculatii: „Nu am de gand sa fac nimic care sa fie potrivnic interesului Administratiei Portuare. Ideea potrivit careia in locul Stadionului Portul ar fi mai rentabil un mall nu reprezinta un proiect batut in cuie.

Cine spune ca vreau cu tot dinadinsul sa desfiintez stadionul, se insala amarnic. In primul rand, daca vrei sa desfiintezi un stadion, exista si o lege care spune ca trebuie sa construiesti un altul la loc".

„Dar, da, daca as gasi unde sa mut stadionul, as face-o, daca acest lucru ar aduce – prin construirea unui mall, de exemplu pe locul actualului stadion Portul – mai multi bani Companiei", a precizat Mircea Banias, directorul general al CN APMC.