Proiectul Legii farmaciei, proiect ce face parte din pachetul ce urmareste reforma in sistemul sanitar, a starnit o furtuna de critici la adresa ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu * Ambasada Statelor Unite ale Americii din Romania si seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, considera proiectul ca fiind restrictiv si departe de modelul european * Consiliul Farmacistilor din Cluj este de acord cu numai o serie din prevederile proiectului de lege

Initial, proiectul de lege a fost extrem de criticat de reprezentantii retelelor de farmacii. Conducerea Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR) a considerat acest proiect de lege ca fiind anticoncurential si anticonstitutional.

ARFR a amenintat chiar ca va actiona in judecata Guvernul si Ministerul Sanatatii pe motiv ca prevederile proiectului de lege sunt un caz de deposedare fortata si privare de proprietate.

Consiliul Concurentei s-a pronuntat in defavoarea proiectului de lege initiat de Nicolaescu, astfel ca ministrul a fost nevoit sa retraga proiectul de pe site-ul Ministerului Sanatatii pentru a-i aduce cateva modificari.

Restrictii

Printre principalele modificari aduse proiectului de lege se numara renuntarea la desfiintarea lanturilor de farmacii. Acestea nu vor mai fi desfiintate, dar a fost introdusa o prevedere prin care se limiteaza dezvoltarea acestor lanturi farmaceutice.

A fost introdusa, de asemenea, o prevedere prin care intr-o societate farmaceutica unul sau mai multi farmacisti trebuie sa detina cel putin 51% din capitalul social.

Criteriile restrictive demografice, potrivit carora in orasele resedinta se poate infiinta o farmacie la 3.500 locuitori, in restul oraselor o farmacie la 4.000 de locuitori, iar in capitala se poate infiinta o farmacie la 2.500 de locuitori au ramas neschimbate, la fel si distanta de cel putin 250 metri intre doua farmacii.

SUA si UE critica

Ambasada SUA din Romania a criticat proiectul de lege initiat de Nicolaescu. Americanii considera proiectul mult prea restrictiv si limitator in ceea ce priveste concurenta in mediul farmaceutic.

Ambasada SUA crede ca Executivul Romaniei nu ar trebui sa adopte o asemenea legislatie restrictiva care nu are in vedere imbunatatirea serviciilor farmaceutice sau accesul consumatorilor la aceste servicii. Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a criticat si el proiectul de lege al lui Eugen Nicolaescu.

In Uniunea Europeana singura regula obligatorie este ca medicamentele sa fie vandute de farmacisti autorizati, proiectul lui Nicolaescu indepartandu-se mult de aceste prevederi, dupa parerea lui Scheele.

Criteriile demografice si restrictiile in ceea ce priveste proprietatea societatilor farmaceutice nu justifica, dupa parerea lui Scheele, in nici un fel interesul cetatenilor.

Clujul pro Nicolaescu

Colegiul Farmacistilor din Cluj (CFC) nu critica proiectul legii farmaciei.

Presedintele CFC, Speranta Iacob, spune ca farmacistii clujeni sunt de acord in totalitate cu doua dintre prevederile proiectului de lege si anume cea privind proprietatea, dar individuala, adica un farmacist la o farmacie si cea privind distributia demografica. "Acest proiect de lege poate fi privit din doua unghiuri.

Daca este privit din punct de vedere economic, este normal ca deranjeaza anumite persoane care vor sa dezvolte societati comerciale in domeniul farmaceutic. Dar problema trebuie privita din punct de vedere al promovarii sanatatii populatiei.

In ceea ce priveste proprietatea farmaciei, aceasta va duce la o concurenta a farmacistilor, concurenta din care de castigat nu au decat pacientii", ne-a declarat presedintele CFC. "Majoritatea populatiei care intra in farmacii este, din punct de vedere economic, saraca.

Aceste lanturi farmaceutice, pun la dispozitia pacientilor medicamentele firmelor cu care au contract, medicamente care de multe ori costa peste 10.000 de lei o tableta.

Noi trebuie sa lucram in folosul pacientilor si nu in folosul firmelor de distributie de medicamente sau al producatorilor internationali", a continuat Speranta Iacob.

Prevederile nemultumitoare ale proiectului de lege

In societatea farmaceutica, unul sau mai multi farmacisti trebuie sa detina cel putin 51% din capitalul social si pozitia de administrator sau majoritatea in cadrul consiliului de administratie. Un farmacist poate sa detina majoritatea partilor sociale sau actiunilor la o singura societate farmaceutica.

Societatea are ca obiect de activitate numai activitatile specifice functionarii farmaciei, clasificate conform Codului CAEN.

Se pot desfasura si activitati conexe activitatilor de farmacie, fiind interzise desfasurarea concomitenta a activitatilor medicale, de productie, import sau distributie de medicamente.

Autorizatia poate fi eliberata numai daca in localitatea in care se doreste infiintarea farmaciei nu functioneaza o alta farmacie sau necesarul de servicii farmaceutice prin raportare la numarul de locuitori nu este acoperit.

In acest sens, in Bucuresti se poate infiinta o farmacie la 2500 de locuitori in fiecare sector, in orasele resedinta de judet o farmacie la 3500 de locuitori, iar in celelalte orase o farmacie la 4000 de locuitori; in mediul rural, o farmacie se poate infiinta la minim 4000 de locuitori in localitatile cu peste 4000 de locuitori si maxim o farmacie in localitatile cu sub 4000 de locuitori. In cazul in care comuna este formata din mai multe sate, in celelalte sate ale comunei se pot infiinta oficine locale de catre farmacia respectiva sau de orice alta farmacie autorizata. Farmacia se amplaseaza numai la parterul cladirilor, cu acces liber si direct din strada.

Intre localul noului sediu al farmaciei si celelalte farmacii trebuie sa existe o distanta de cel putin 250 de metri masurati pe drumul pietonal de acces. Aceasta distanta se certifica in scris de Colegiul Farmacistilor din Romania si se verifica de catre Inspectia de Farmacie.