Invatamantul galatean nu mai este de mult un sistem creeat exclusiv pentru formarea si pregatirea profesionala a tinerilor. Ca si in Occident, imaginea invatamantului romanesc a fost patata in ultimii ani de numeroase scandaluri de coruptie, de ineficienta si, mai nou, de violenta.

De fapt, de cativa ani invatamantul romanesc este marcat de numeroase abuzuri care au loc in scolile de stat si in care sunt implicati numerosi elevi.

Drogurile vandute la colt de strada, bataile „stropite" cu sange, abuzurile sexuale si numeroasele amenintari sunt acum parte din caracteristicile sistemului de invatamant din Romania. Si din acest motiv, tot mai multi parinti au ajuns sa isi faca griji atunci cand odraslele lor se afla la scoala.

De altfel, in Galati, in cartierele rau famate, ca Micro 39 si Micro 40, au loc aproape zilnic conflicte intre elevii care si-au facut un model din baietii de cartier. O parte dintre disputele insangerate dintre ei ajung la urechea autoritatilor, altele sunt ascunse de teama de a nu agrava si mai mult situatia...

Asa mama, asa fiica...

Liceul „Paul Dimo" din Galati a fost considerat mult timp un liceu sigur si nu a avut probleme cu baietii de cartier din zona. Acum insa, la unitatea de invatamant au izbucnit mai multe scandaluri provocate de diversi elevi.

Claudia C. este eleva la liceul „Paul Dimo" si pare sa fi fost crescuta de parintii ei in puf. Cadrele didactice spun ca ea merge imbracata la scoala precum o vampa si are o relatie foarte rea cu o parte dintre colegele ei.

Zilele trecute, in cadrul unui eveniment de caritate, tanara s-a certat urat cu una dintre fostele ei prietene. Cea care s-a considerat jignita, Mihaela P., a sesizat politia si a povestit ca a fost batjocorita de Claudia C.

Pentru a se apara, Claudia a sustinut in fata politiei ca rivala ei si-a pus prietenii sa o ameninte cu bataia pe ea si pe mama ei. Diriginta Claudiei a afirmat ieri ca nu se astepta sa se ajunga la politie din cauza unui incident minor si a pus totul pe umerii parintilor celor doua eleve.

„Mama Claudiei are o relatie de prietenie cu fiica ei, dar nu in sensul bun al cuvantului. Merg impreuna la coafor, se imbraca amandoua in haine identice, care de multe ori dezgolesc, in loc sa acopere...", a sustinut una dintre profesoarele liceului.

Bataie si amenintari cu cutitul la „Paul Dimo"

Imediat ce politistii de proximitate au impartit citatii fetelor, la „Paul Dimo" a izbucnit un adevarat scandal. Se pare ca unul dintre fostii elevi ai liceului, Aurelian Dajbog, a intrat in scoala si a incercat sa il bata zdravan pe un baiat, care ii supara o cunostinta.

Elevul respectiv, Marius Ciobotaru, s-a strecutrat in afara scolii si a spart geamul masinii de lux condusa de dusmanul lui. Imediat, cei doi tineri s-au luat la bataie, iar conducatorul Volkswagenului l-a amenintat pe Marius C. cu un cutit, afirmand ca il taie bucati.

Politia de proximitate i-a despartit pe cei doi tineri, iar Marius Ciobotaru a fugit la cursuri. Aurelian Dajboc a afirmat, fluturand un telefon mobil de ultima generatie si un carnet de membru al Partidului Conservator, ca el nu a venit sa „cafteasca" pe nimeni, ci dorea doar sa discute cu una dintre profesoarele liceului.

„Eu am venit sa vorbesc cu o profesoara, care vrea o masina. Eu i-am adus masina in trecut si directoarei liceului, Mirela Nita, care ma cunoaste. Apoi m-am trezit cu geamul spart. Geamul de la masina costa mai mult decat salariul parintilor celui care l-a spart", sustinea nervos tanarul.

Paznicul liceului, Gheorghe Petrica, sustine insa ca Dajbog a incercat sa il bata pe un elev si acesta este de fapt motivul pentru care a izbucnit scandalul de la „Paul Dimo". „A mai venit si in trecut. Spune ca e ruda cu directoarea liceului, Mirela Nita", ne-a declarat paznicul.

Directoarea Liceului „Paul Dimo" sustine ca il cunoaste pe scandalagiu, dar adauga faptul ca, pana acum, tanarul nu le-a creeat niciodata probleme. „Este adevarat ca am apelat la el pentru a achizitiona o masina straina si acum venea la o alta doamna profesoara. Dar el nu este ruda cu mine.

A fost elev la noi, iar parintii lui lucreaza la Electrica. Nu stiu de ce s-a ajuns aici. Eu am fost plecata la Inspectoratul Scolar tocmai pentru a rezolva problemele pe care le avem la capitolul paza si protectie. De paza se ocupa trei femei de serviciu. De fapt una singura, pentru ca celelalte doua se afla in concediu.

Pana acum nu am avut probleme cu elevii si acum nu imi dorec ca, brusc, liceul «Paul Dimo» sa devina liceu de top din acest punct de vedere", ne-a declarat ieri suparata directoarea Mirela Nita.

Luptele se tin lant la Metalurgic

Liceul Metalurgic si-a castigat in ultimii ani un renume trist. Spre exemplu, in acest an, una dintre elevele liceului a fost obligata de un coleg sa intretina raporturi sexuale orale in toaleta, iar de teama ca va fi din nou agresata, tanara a hotarat sa nu sesizeze in prima instanta politia.

O alta minora care studia aici, Adriana T., fusese data disparuta de acasa si a fost prinsa la inceputul acestui an de Politie, facand striptease la sexy-clubul „Tortuga".

Ulterior, tanara a fost preluata de un centru de protectie a persoanelor traficate si a fost transferata la o alta unitate de invatamant din municipiu.

Desi la acest capitol nu a mai fost inregistrat recent nici un scandal, multi elevi ne-au spus ieri ca au printre colege numeroase „profesioniste" in domeniul sexului, care sunt asteptate aproape in fiecare seara de baieti din afara liceului si duse la diverse cluburi de noapte.

Liceul Metaluregic nu s-a remarcat insa doar datorita scandalurilor cu iz sexual, ci a „punctat" si la capitolul batai. Intr-un singur an, la Metalurgic s-au inregistrat numeroase conflicte intre elevi, insa incidentul care a avut loc acum cateva saptamani i-a socat pe toti profesorii din Galati.

Cu doar cinci minute inainte de inceperea cursurilor, Victor Radu, elev in clasa a X-a la Liceul Metalurgic, s-a incaierat cu Alexandru Serban, colegul lui de clasa. Dupa ce s-au injurat reciproc si si-au masurat fortele cu un scaun, Alexandru Serban a scos un cutit cu care si-a injunghiat colegul in torace.

In stare grava, tanarul a fost preluat de Ambulanta si transportat la Spitalul Judetean Galati. Cearta s-a produs de la un ...scaun.

Ieri, Politia de Proximitate a fost solicita intr-un alt caz, dar mai putin sangeros (tinerii care studiaza la acest liceu sunt acum controlati la sange de personalul ce asigura paza institutiei). Una dintre eleve fugise de acasa zilele trecute si a alarmat toti profesorii liceului.

Tanara, care s-a luat zilele trecute la bataie si cu o parte dintre colegele ei, s-a refugiat la unul dintre iubiti, pe care il cunoscuse prin intermediul internetului. Pentru a evita astfel de incidente in viitor, politistii le-au chemat la sectie pe toate tinerele care au fost implicate in acest scandal.

Jandarmii - o solutie pentru mentinerea linistii in licee

Chiar daca multe din incidentele petrecute in spatele portilor liceelor galatene sunt aparent minore, ele pot degenera. Astfel, micile altercatii se pot transforma in batai intre elevi si chiar pot deveni obiectul unor reglari de conturi.

Nu o data, in incinta unitatilor de invatamant au patruns rude sau prieteni ale elevilor care aveau probleme, cu unica intentie de a instaura propria dreptate. Pentru a preveni astfel de incidente, o perioada s-a recurs la solutia supravegherii scolilor de catre trupe de jandarmi.

Chiar daca doi-trei militari aveau ca sarcina patrularea intre mai multe institutii de invatamant apropiate, neavand posibilitatea sa supravegheze in permanenta un singur obiectiv, tot au reusit sa surprinda in randuri repetate incalcari ale legii de catre elevi.

Numai in primul trimestru al acestui an, jandarmii au depistat cinci elevi care venisera la scoala cu arme albe. Este lesne de inteles ce s-ar fi intamplat daca in toiul unui conflict „colegial", unul dintre participanti ar fi scos cutitul sau briceagul pentru a-si impune punctul de vedere.

Numarul elevilor „cutitari" este relativ mic, insa nu acelasi lucru se poate spune despre nenumaratele cazuri cand jandarmii au fost pusi in situatia de a interveni in cazuri in care gasti de elevi scapati pe strada chiar in timpul pauzelor se injurau reciproc, se amenintau sau faceau gesturi obscene la adresa oricui le iesea in cale.

Militarii au vazut, au intervenit, au aplanat si au sanctionat acolo unde a fost cazul, in baza atributiilor care le revin potrivit Legii 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane, insa din luna martie au disparut din preajma unitatilor de invatamant, locul lor fiind luat doar de agentii de paza ai firmelor contractate de scoli.

Politia, ultima sansa

In timp ce elevii aplica fiecare in parte modul sau personal de a intelege democratia la soala, petitiile si reclamatiile curg in valuri pe masa politistilor.

Una din sectiile care se confrunta zilnic cu alfel de situatii este Sectia 4, ai carei lucratori sunt efectiv coplesiti de numarul mare de sesizari.

De la elevi care isi reclama colegii pentru ca i-au insultat pana la parinti disperati care isi dau disparuti copiii rebeli, fugiti de acasa, totul cade in grija politistului. „Asa ne transformam in psihologi.

Trebuie sa mergem la scoli, sa facem ancheta si sa invitam partile implicate la sectie. Incercam, pe cat posibil, sa le explicam ca mica cearta de azi se poate transforma in bataia de maine, care poate avea cine stie ce consecinte", spune agentul principal Ciprian Stoica, de la Compartimentul de Proximitate.

Politistii se confrunta cu tot felul de probleme, de la certurile intre fete pana la adevarate acte de violenta, cum ar fi loviri sau distrugeri de bunuri.

Ceea ce este catalogat chiar si de sefii unitatilor de invatamant ca „mici copilarii", pentru oamenii legii constituie obiectul a ore de audieri si drumuri pe la scoli. La finalul acestor demersuri, politistii dau de cele mai multe ori avertismente si sfaturi.

Uneori si amenzi, dar numai celor care comit abateri serioase sau sunt „recidivisti". Totul pentru a preveni ca incidente precum cel de la Scoala Centrala din Bucuresti sa se repete.