Cei 80 de fetusi descoperiti de un cioban in padurea de la Gropnita arunca UMF-ul intr-un nou scandal. Zece dintre acestia au fost recunoscuti de fostul sef al Institutului de Anatomie, insa actualul director neaga ca vreun fetus ar fi iesit din beciurile institutiei.

Cine a dus fetusii la 30 de km de Iasi si in ce scop? De ce autoritatile ofera informatii contradictorii? Deocamdata ancheta e in plina desfasurare, insa imensul scandal ar trebui sa se lase cu demisii.

Neglijenta, rea-intentie sau pur si simplu prostie? Sint doar citeva dintre intrebarile la care nu exista deocamdata raspuns, dupa ce 80 de fetusi au fost gasiti intr-o padure din comuna Gropnita. Judiciaristii si procurorii criminalisti au intrat in alerta dupa ce grozavia a fost descoperita in urma cu doua zile de un cioban care-si pastea oile prin zona.

Terifiat, omul a alergat intr-un suflet la Postul de Politie Gropnita. „Noi am fost anuntati miercuri, la ora 14.00. Imediat am contactat telefonic conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Iasi. A fost desemnata o echipa condusa de un procuror criminalist, care a inceput primele cercetari", ne-a declarat agentul principal Constantin Stoica, seful Postului comunal.

Sositi la fata locului, oamenii legii au descoperit intr-o prima faza 28 dintre corpuri, dar si portiuni din craniile unor adulti. Ieri dimineata, cercetarile au fost reluate la lumina zilei, fiind descoperite restul de cadavre, respectiv organe interne (n.r., plamini si inimi).

Primele intrebari la care si-au propus sa gaseasca raspuns anchetatorii sint legate de provenienta resturilor care au ajuns in ripa din padurea Lopatoaia. Dupa mai multe ore de cercetari, politistii au rezolvat una dintre enigme. Toate cele 80 de cadavre par sa provina din Institutul de Anatomie si dintr-un laborator din cadrul acestei unitati.

„De cind a fost facuta descoperirea, au fost facute cercetari sustinute. Cadavrele au, din cite am inteles, o vechime destul de mare", a precizat comisarul-sef Gheorghi Plai, comandantul IPJ Iasi. Mai multi localnici, printre care si administratorul unui local din zona, au prezentat insa o varianta. Potrivit acestora, padurea Lopatoaia face parte dintr-un domeniu de vinatoare.

Deseori, aici participa o grupa condusa de prof. univ. Dan Antohe, cadru didactic la UMF Iasi. Recent, acesta ar fi fost vazut la volanul unui autoturism de teren, impreuna cu unul dintre asistentii sai.

IML: Un lucru e clar. Nu sint ai nostri

Primele cercetari au luat in calcul mai multe piste. Cadavrele puteau proveni fie dintr-un laborator de cercetare, fie de la o institutie de invatamint, fie dintr-o maternitate. Expertiza medico-legala a oferit detalii pretioase si a scos din calcul maternitatile.

Conform legistilor, cei 80 de avortoni cu virste intre trei si noua luni au fost formolizati in perioade diferite, unii datind de trei luni, altii de zece ani. De asemenea, s-a mai stabilit ca produsele biologice au fost scoase din formol in urma cu citeva luni si abandonate in padure in urma cu o 30 de zile. „Toate sint formolizate si cu siguranta au fost folosite undeva ca material didactic.

Acum ne gindim la o modalitate sa-i inhumam pe undeva", a spus dr. Diana Bulgaru, seful Laboratorului de prosectura al Institutului de Medicina Legala. Medicul a tinut sa precizeze ca produsele nu apartin institutiei. „Nu sint ai nostri, pentru ca sint foarte multi. In decurs de zece ani am avut 120 de avortoni cu virste pina intr-un an. Nu sint ai nostri, asta va spun sigur", a adaugat Bulgaru.

La UMF, declaratiile se bat cap in cap

Singura pista raminea Institutul de Anatomie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa". Numai ca declaratiile profesorilor de la UMF se bat cap in cap.

In timp ce fostul director al Institutului de Anatomie din cadrul UMF, profesorul Stefan Dan Antohi, recunoaste deschis ca zece dintre cele 76 de cadavre gasite apartin Institutului, actualul director, profesorul Constantin Fatu, neaga in mod categoric ca acestea ar fi iesit din beciurile institutiei. „In inventarul Institutului nu s-au aflat niciodata fetusi.

Exista inca fetusi conservati de peste 20 de ani. Azi-dimineata (n.r., ieri) i-am vazut. Este posibil sa fie de aici doar daca profesorii au avut alte borcane, ale lor", a declarat Constantin Fatu.

Una dintre ipotezele vehiculate este aceea ca fetusii formolizati ar fi fost scosi din Institutul de Anatomie in timpul renovarilor din vara trecuta, cind au fost modernizate laboratoarele si s-a plombat o portiune din curtea interioara a cladirii. Profesorul Cristache Zanoschi, care a fost prezent in Institut in perioada renovarilor, spune ca este exclus ca fetusii sa fi fost luati de acolo.

„Eu am fost toata vara acolo, cind s-a facut curat si stiu ca nu a fost scos nimic de acolo. Eu nu am lucrat decit pe organe mature, n-am vazut fetusi", a precizat Zanoschi. Dupa spusele acestuia, ultima incinerare a unor cadavre folosite pe post de material didactic a fost facuta acum 4-5 ani, la incineratorul din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon". Totusi, la citeva ore dupa expertiza, prof. dr.

Dan Antohi, fostul director al Institutului de Anatomie (IA), a mers la IML, fapt confirmat chiar de directorul Institutului, Vasile Astarastoae. „I-a recunoscut, pentru ca a lucrat cu ei. I-a folosit pentru diverse comunicari stiintifice", explica prof. dr. Vasile Astarastoae. La intrebarea daca restul avortonilor provin tot de la IA, prof. dr. Antohi s-a ferit sa dea un raspuns clar.

„Din 2000 nu s-a mai lucrat cu respectivii fetusi si din cite stiu eu fiecare profesor are borcanele lui. Habar nu am cum au putut ajunge acolo", a declarat medicul. Bomba de la Iasi i-a iritat pe sefii de la Bucuresti Acest caz l-a socat inclusiv pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. El l-a desemnat pe conf. dr.

Ioan Buraga, director general, sa tina legatura cu autoritatile iesene in legatura cu acest incredibil caz. „IML va verifica in toate maternitatile din judet daca se respecta legislatia in vigoare cu privire la manevrarea produsilor biologici. De asemenea, se va verifica, in documentatie, daca numarul de avorturi efectuate este identic cu cel al produsilor biologici rezultati in urma acestora.

O femeie care a avortat, spontan sau la cerere, poate lua acasa fatul mort sau il poate lasa in unitatea sanitara, pentru incinerare", a spus conf. dr. Buraga. Acesta a incercat sa explice prezenta sacilor cu produse umane intr-o zona asa de izolata cum este Gropnita, legind incidentul de reparatiile care s-au facut la IA.

„Este posibil ca muncitorii care au lucrat acolo sa fi spart, din neatentie, niste vase cu produsi biologici formolizati si, ca sa acopere greseala, sa le fi dus in aceasta zona", a incheiat directorul general.

Rectorul UMF: Nu muncitorii i-au dus la Gropnita

Nu de aceeasi parere este rectorul UMF, George Pandele. El exclude posibilitatea ca fetusii sa fi fost luati de muncitorii care executau reparatiile, dintr-un motiv foarte simplu.

„Unor oameni simpli, cum sint si muncitorii, li s-ar face scirba macar sa puna mina pe borcanele respective si cred ca au fugit cind le-au vazut, nu sa le mai si ia cu ei." Banuiala sa cade insa asupra unor persoane din interiorul Institutului. „Nu vreau sa ma hazardez in a da nume, dar eu cred ca este vorba de un angajat al Institutului, care cu buna-stiinta ar fi scos fetusii ca sa-i arunce.

De ce ar fi facut asta, nu stiu", a declarat rectorul. Desi ar fi trebuit sa existe un inventar bine pus la punct cu tot materialul didactic existent in universitate, conducerea si sefii de departamente dau din umeri si spun ca fiecare profesor are propriul sau material.

Seful Catedrei de Anatomie II din cadrul Institutului, profesorul Mircea Zamfir, afirma ca exista un inventar, dar ca nu stie momentan daca lipseste ceva din el, cu toate ca este vorba de aproape 80 de fetusi, a caror lipsa ar fi remarcata imediat. „Normal ca avem un inventar, dar nu pot spune momentan nimic despre el.

Nu exista nici o posibilitate ca fetusii sa fie de la Institut", a spus Mircea Zamfir, contrazicind spusele colegului sau, profesorul Antohi. Ancheta in acest caz continua si nu este exclus ca in zilele urmatoare sa apara elemente surprinzatoare.

Precedent in SUA: 334 de cadavre imprastiate in padure

Un caz similar, descoperit in martie 2002, a socat opinia publica americana. Atunci, autoritatile statului Georgia au descoperit intr-o padure de linga mica localitate Noble resturi umane in descompunere provenind de la 334 de cadavre. Cercetarile au dus la identificarea unui singur vinovat.

Ray Brent Marsh, un fost angajat al Crematoriului din Noble, a recunoscut ca, incepind din 1997, nu a mai dat curs cererilor familiilor, de incinerare a celor decedati, ascunzind corpurile in padurea din apropiere. In cursul procesului, Marsh si-a recunoscut vina, fiind condamnat, la inceputul acestui an, la 12 ani de inchisoare si la plata unor despagubiri colosale: 80 milioane de dolari.

Victimele au mai cerut si obtinut demolarea crematoriului. Marsh nu a dezvaluit motivul pentru care nu a dat curs solicitarilor familiilor celor decedati de a incinera cadavrele.

Indignare printre satenii din Gropnita

Descoperirea macabra a stirnit un adevarat val de indignare printre satenii din Gropnita. „Este vorba de ceva necurat la mijloc. Un corp omenesc, fie el sI avortat, nu se arunca prin hatisuri sau ripe. Asta este o blasfemie. Un mort trebuie sa se odihneasca intr-o groapa, nu sa fie lasat prada salbaticiunilor.

La cum mirosea acolo, pina si animalele ar fugi", a spus Mitica Avadanii, unul dintre satenii care au mers la locul cumplitei descoperiri. Localnicii sint de parere ca cineva a cautat in mod special un loc ferit de privirile indiscrete pentru a scapa de resturile umane.

„Ei au crezut ca pe acolo nu trece nimeni. Numai ca mai sintem si noi, ciobanii, care obisnuim sa mai pastem oile pe acolo. Doar unul dintre noi a descoperit grozavia asta de care nu a mai auzit nimeni pina acum", a spus mos Costache, unul dintre ciobanii din comuna.

Ce spune legea

Daca produsul de conceptie mort are cel putin 28 de saptamini, medicii elibereaza un certificat de nastere, dar si de deces.

Conform legii 104/2003, privind manipularea cadavrelor si prelevarea organelor si tesuturilor in vederea transplantului, catedrele de anatomie patologica si serviciile de prosecturi pot prelua cadavre in scop didactic si stiintific in situatia in care exista o intelegere expresa prealabila, acordata in scris, a pacientului sau a familiei.

Daca nu mai pot fi folositi drept material didactic, nou-nascutii morti, fetusii si avortonii trebuie incinerati sau distrusi in conditii speciale, la temperaturi de peste 2.000 grade Celsius. Se pune intrebarea de ce cadavrele au fost aruncate in padure si nu incinerate, mai ales ca in astfel de cazuri nu mai era nevoie de acordul parintilor.

„Nu trebuia acordul familiei, pentru ca au trecut atitia ani, iar familia are dreptul de a cere fetusul intr-un an. Incinerarea nu-i costa nimic pe cei de la Universitate, pentru ca de asta se ocupa Primaria", a adaugat prof. dr. Astarastoae.