Florin Ghiocel Asimionesei si „locotenentul" sau, Alin Ioan Tocan, patronul, respectiv directorul cotidianului „Ziua de Iasi", nici usturoi n-au mincat, nici gura nu le miroase.

Marti, in timpul audierilor desfasurate la Judecatoria Cluj, pe parcursul a peste doua ore, cei doi conducatori de ziar au declarat ca sint nevinovati si au respins toate acuzatiile de santaj care li se aduc de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) Iasi.

Mai mult, Asimionesei si Tocan s-au dezis de articolele care sint catalogate drept calomnioase, precum si de insultele aparute in paginile publicatiei pe care o reprezinta, aruncind intreaga responsabilitate asupra propriilor ziaristi, dar si a unora dintre cei care au lucrat la „Ziua de Iasi".

Declaratiile celor doua personaje au fost imediat consemnate in actele oficiale ale instantei, presedintele completului de judecata hotarind ca inculpatii sa prezinte, la un viitor termen, un tabel cu numele acelor jurnalisti care au scris articole considerate calomnioase de catre cei 13 reclamanti.

Atitudinea celor doi sefi de la „Ziua de Iasi" fata de completul de judecata s-a dovedit a fi, la acest termen, extrem de sfidatoare, Asimionesei si Tocan nerecunoscind nici una dintre acuzatiile prezentate in actul de inculpare al procurorilor DNA Iasi.

Sfidarea instantei provine si din faptul ca atit procurorul, cit si judecatorul in cauza au fost nevoiti sa astepte, timp de o ora, sosirea de la Iasi a aparatorului celor doi inculpati, avocatul Gheorghe Nechita. Cauza a fost stabilita la 12 fix, insa inculpatii, impreuna cu aparatorul lor, au intrat in sala putin dupa ora 13.

Din cauza acestui aspect, mai putin placut, procurorul DNA Cluj, Anca Marincean, a fost nevoita sa astepte cuminte in banca zeci minute. In timpul interogatoriilor, Asimionesei si Tocan au incercat sa transfere orice raspundere penala pentru articolele calomnioase aparute in „Ziua de Iasi" asupra unor simpli angajati ai publicatiei sau asupra celor care s-au ocupat de Departamentul Publicitate.

Dind dovada ca nu au nici un fel de scrupule atunci cind se afla la ananghie, cei doi sefi de la „Ziua de Iasi" au sustinut ca „de-a lungul timpului, la publicatia pe care o reprezinta au lucrat diferiti indivizi, care datorita lipsei de experienta nu au rezistat si au plecat".

Interogat primul, patronul Florin Asimionesei a negat, la fel ca in timpul anchetei penale, orice fel de implicare in santajarea afaceristilor si politicienilor ieseni, aratind ca are alte atributii si se ocupa de cu totul si cu totul altceva la publicatia atrasa in acest proces. „Nu sint vinovat cu nimic si nu am santajat pe nimeni. Consider ca nu am nici o vina.

Vina o poarta alte persoane care s-au perindat pe la ziar", a explicat Asimionesei. In momentul cind i-a venit rindul pentru a fi audiat, directorul Alin Tocan (n.r., fostul redactor-sef) i-a tinut isonul patronului sau, Florin Asimionesei, si nu l-a contrazis cu nimic.

Cu toate ca au negat cu vehementa toate acuzatiile prezentate intr-un mod profesionist de catre procurorul DNA Iasi, Corneliu Marian Gheorghita, in actul de inculpare, nici Asimionesei, nici Tocan nu au fost capabili sa nominalizeze macar o persoana raspunzatoare pentru intocmirea articolelor catalogate drept santajiste. „Au spus doar ca vor depune, la un termen viitor, un tabel al angajatilor.

Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pe 24 ianuarie 2006, data la care instanta va cita cinci martori, doi fiind nominalizati in rechizioriu si trei martori fiind propusi de catre sefii de la «Ziua de Iasi»", a aratat avocata Lacrima Cristina Stan, cea care ii reprezinta la Judecatoria din Cluj pe reclamanti.

Daunele au fost „ajustate" la 30 miliarde de lei

Mai mult, aparatorul celor 13 oameni de afaceri si politicieni santajati in paginile „Ziua de Iasi" a sustinut ca victimele si-au „ajustat" despagubirile morale si materiale cerute lui Asimionesei si Tocan, suma totala ajungind la 30 miliarde de lei. Numai deputatul Traian Dobre le-a cerut „santajistilor" de la „Ziua de Iasi" 10 miliarde de lei daune morale.

Parlamentarul este urmat in ordine de Constantin Comanescu si Grupul de Firme Pieta, cu cinci miliarde de lei daune morale, deputatul Relu Fenechiu, cu cinci miliarde de lei daune morale, plus inca 10.000 de euro pentru SC Fene Grup; Ioan Budeanu – 4.000.000.000 de lei, in numele SC COSELI SRL; Constantin Soranescu, cu cinci miliarde de lei despagubiri morale, plus alte 550 milioane de lei pentru ROMSIT.

Seful Directiei Regionale Vamale Iasi, Eugen Butur, s-a constituit parte civila doar cu suma de 10.000 de dolari daune morale.

Traian Dobre: M-ati porcait cum ati vrut

La finalul procesului, parlamentarul Traian Dobre, una dintre cele 13 victime santajate de cuplul Asimionesei - Tocan, i-a pus, practic, la zid pe conducatorii de la „Ziua de Iasi". Deputatul le-a zis-o de la obraz lui Asimionesei si Tocan. „M-ati porcait in ziar cum ati vrut. Ati scris vrute si nevrute la adresa mea. M-am si imbolnavit din cauza aceasta.

Dar totul a culminat atunci cind v-ati luat de copiii mei si de familia mea. I-ati facut pe cei doi baieti ai mei in tot felul, in cuvinte grele, ce nu pot fi reproduse, iar familia pentru mine este sfinta. Trebuie sa se faca dreptate si sa raspundeti pentru ceea ce ati facut.

Am incredere in Justitie ca isi va face datoria", a spus Traian Dobre cu lacrimi in ochi, aratindu-se foarte afectat de faptul ca publicatia „Ziua de Iasi" i-a atacat in mod nejustificat, prin articole denigratoare, familia si copiii.