Prima participare a valcenilor la Revolutia din Decembrie `89, a fost prin trimiterea „batalioanelor proletare" inarmate cu ciomege la Timisoara ca sa nimiceasca „agenturili". La Valcea insa a fost revolutie cu sarmale si cozonac. Dar si asa a fost cumplit.

Inca pot simti spaima de atuci, inca pot sa imi amintesc camarazii de atunci, atat de puri, atat de inocenti, liberi pana la imbecilitate!

La Valcea se aflau numerosi securisti care pazeau vila dictatorului de la Olanesti, unde acesta ar fi trebuit sa-si petreaca revelionul. In judet se aflau importante cantitati de arme si de munitie. Pe cat de absurda pare afirmatia mea, cineva din securitate, atunci, a fost suficient de lucid si s-a impiedicat o varsare inutila de sange.

Avocatul Pavelescu era pe atunci un tip care m-a impresionat: era proaspat absolvent, stagiar... Imi amintesc si acum caracterul lui energic si decis. De la Televiziunea Romana au transmis mesajul ca sediul trebuie aparat. El si alti studenti au plecat de indata la Bucuresti. Foarte multi studenti care acum sunt persoane importante in viata publica.

Narcis Copca este medic in Bucuresti, Radu Mustatea este director vanzari la o firma de asigurari, Frank Schobel geolog in Germania.

Pe strada noi strigam: „Jos comunismul!" Un batran cu o fata joviala si amabila a venit langa noi si ne-a soptit: „Nu comunismul, Ceausescu numai". Un pictor a rupt o panza si a daruit fiecaruia o bucatica din pictura lui.

Acum, dupa 16 ani, ma gandesc cand privesc bucata aia de panza oare ce reprezenta tabloul lui? Si daca paradoxal ar mai fi posibil sa ne intalnim toti si sa rezolvam acest puzzle al destinului din acel fierbinte si sangeros decembrie `89.

Un puzzle care ne-a adus laolalta viitori ziaristi si viitori politicieni, doar ca sa schimbam (poate nesemnificativ, poate abia perceptibil) soarta Romaniei prin gesturile noastre marunte.

Cred ca momentul decembreie `89 a fost o exceptie pentru Romania si asa o sa ramana in istorie. Ma uit la televizor... Nu pot sa cred ca cineva are curajul sa transmita cuvantari si alte aberatii ale ceusestilor. Macar in decembrie sa nu ii vedem. Sa pastram un moment de reculegere, sa nu mai vorbim...

Revolutia din decembrie a fost un moment istoric de maxima exprimare a acestui neam, e bine sa ramana asa.

Interviu telefonic realizat cu domnul avocat Aurelian Pavelescu, participant la evenimentele din decembrie 89 din Ramnicu Valcea:

- Domnule Pavelescu, cum era Ramnicul in decembreie 89?

-Valcea in decembrie 89 era un oras terorizat, asta din cauza trimiterii batalioanelor de muncitori de pe Platforma Industriala (circa 6000 de oameni), inarmati cu ciomege, la Timisoara.

Pe vremea aceea eu eram profesor stagiar la „Liceul Mecanic I din Troianu si avusesem deja conflicte puternice cu autoritatile: am venit la Valcea pentru ca am fost sef de promotie si am ocupat postul impotriva vointei Partidului si ,,tov. Urea"- inspectorul-sef de atunci.

Din cauza aceasta s-a crezut ca eu am venit special la Ramnicu Valcea sa organizez Revolutia pentru ca eram o persoana cunoscuta, cu foarte multi prieteni, colegi de liceu si de facultate.

- Domnule Pavelescu, amintiti-va si amintiti-ne de zilele Revolutiei:

- Trebuia sa fac fata unei situatii extrem de grele si de grave. Dupa constituirea Comitetului Frontului Salvarii Nationale, in sediul actualei Prefecturi au fost organizate alegeri si a fost ales colonelul Dumitrescu ca presedinte al Comitetului Frontului Salvarii Nationale Valcea.

Misiunea cea mai importanta pe care am indeplinit-o in decembrie `89 a fost prilejuita de faptul ca Militia si Securitea au venit la CFSN sa spuna ca nu doresc sa traga in manifestanti. Au fost unii care au cerut arestarea lor, fapt ce nu mi se parea normal de vreme ce venisera la noi sa se predea.

Atunci am preluat personal controlul conducerii acestor institutii, respectiv Militia si Securitatea, in calitate de membru al CFSN-ului.

Intre timp a fost difuzat un mesaj la Televiziune, care indemnau populatia sa atace Militia si Securitatea din Ramnicu Valcea pentru ca acolo se organizeaza un atac terorist.

Eu fiind in interior puteam sa-mi dau seama ca nu e asa, am incercat in zadar sa vorbesc cu Televiziunea Romana si atunci am chemat in ajutor o unitate de Vanatori de Munte de la Vladesti care a venit foarte repede.

Era comandata de un capitan foarte tanar (ca si mine de altfel- eu avem 25 de ani) iar acest capitan nu a vrut sa preia comanda fara sa faca perchezitia completa a sediului si cu acesta ocazie a fost descoperita o unitate secreta in spatele Militiei, unitate in care erau aproximativ 10 oameni inarmati cu armament performat pentru razboi, armament greu mitraliere si AG-uri.

Sub presiunea manifestantilor care erau in numar mare si a unitatii militare care a venit cu TAB-uri acestia au cedat. Aceste unitati secrete urmau sa actioneze in cazul revenirii dictatorilor la conducere.

O alta intamplare pe care mi-o amintesc este actiunea de schimbare a directorilor de la IUCF, directori numiti acolo pe criterii politice, comuniste si pe care oamenii nu ii mai doreau in funcitie.

Dupa implicarea la Valcea, a urmat Bucurestiul. Am obtinut un autobuz in care ne-am imbarcat si am plecat la Bucuresti, in sprijinul revolutionarilor .

- Si acum, dupa 16 ani….?

- La 16 ani de la evenimentele din decembrie, cei care au confiscat Revolutia si care au impiedicat cursul normal al Romaniei- si anume excomunisti sprijiniti de Securitate - inca reusesc sa se impuna. Initiativa mea parlamentara „Legea lustratiei" a fost blocata de Camera Deputatilor.

Asta inseamna ca in Romania mai exista acea aripa retrograda care dupa Decembrie `89 a acaparat puterea si a tinut-o pana acum.

Noi, cei care am fost martori ale acelor evenimente, trebuie sa le pastram vii si sa le relatam asa cum au fost, pentru ca ele apartin memoriei acestui popor.

Tasteaza aici pentru mai multe fotografii