Mai multi nevazatori valceni au cazut in ultimii ani prada escrocilor sau chiar propriilor rude, care au pus mana pe casele acestora.

Profitand de intunericul in care traiesc acesti oameni, rubedeniile falsifica semnaturile nevazatorilor sau ii pun sa semneze contracte de vanzare - cumparare, cu clauze care mai apoi nu sunt respectate. Partasi la aceste fapte sunt notari publici si chiar judecatori.

Acuze

Vasile Sulumete, presedintele filialei judetene Valcea a Asociatiei Nationale a Nevazatorilor, acuza mai multi notari publici si judecatori valceni ca in mod intentionat sau nu, au participat la mai multe inselatorii ale caror victime au fost zeci de nevazatori.

„In 11 ani de cand sunt presedinte al acestei asociatii, am vazut zeci de nevazatori care au fost pacaliti, escrocati, santajati, pentru a li se lua locuintele. Am avut un caz cu o batrana careia i s-a vandut casa de nu mai putin de cinci ori.

Au pus mana pe acte si au pus-o sa semneze", spune presedintele ANR Valcea.

In momentul in care se incheie o tranzactie imobiliara in care parte este si un nevazator, notarul are obligatia de a solicita prezenta martorilor. De multe ori, acesti martori pot fi delegati de catre Asociatia Nevazatorilor. In multe cazuri insa, aceasta procedura nu este respectata.

Conform spuselor presedintelui ANR Valcea, o parte din vina pentru escrocheriile carora le cad prada nevazatorii, o au notarii. De asemenea, vinovati sunt si judecatorii, pentru ca nu verifica corectitudinea actelor si respectarea procedurii, de catre notarii publici.

Acei martori au rolul de a garanta ca nevazatorii au luat cunostinta de continutul actelor pe care le incheie. Legea mai spune si ca un notar raspunde pentru actul autentificat.

Pacaleli in familia

Majoritatea cazurilor de acest gen, se petrec „in familie". Rudele nevazatorilor pretind ca au dreptul la bunurile nevazatorilor, in schimbul acestora angajandu-se sa aiba grija de aceste persoane cu handicap pana la sfarsitul vietii acestora.

Dupa ce sunt incheiate actele de vanzare - cumparare, copiii sau nepotii isi arunca parintii in strada sau in caminele de batrani. Recent, o nevazatoare din Valcea a castigat un proces cu propriul copil, care, dupa ce s-a vazut proprietar al locuintei, nu i-a mai pasat de mama sa.

Mai mult, femeia oarba, in varsta de 56 de ani, Ileana C., s-a trezit data afara din casa.

Cele mai multe cazuri nu se rezolva niciodata, iar putinele care au fost solutionate in favoarea nevazatorilor, s-au rezolvat in instanta.