Taurii, berbecii, pestii si scorpionii s-au amestecat in politica romaneasca si pozeaza in fecioare. La un an si ceva de la alegeri, constatam ca astia noii au invatat repede mersul planetelor mai ceva ca aia de dinaintea lor si profita din plin de perioadele propice.

Banii curg, vilele cresc, kilogramele se depun, discursurile cu iz democratico-popular sunt inlocuite pe nesimtite cu limbajul de lemn de veritabili stapani ai malaiului si promisiunile se uita.

In paralel, politicienii se cred mai buni, mai curati si mai preocupati de soarta alegatorilor. Cu ce difera 2006 de 2005? Echipa de Astrologi a Editiei de Transilvania-Banat a incercat sa afle consultand planetele si oamenii. Rezultatul il puteti afla mai jos. Astazi, primele sase zodii politice.

Berbec - 21 martie - 20 aprilie

Paradoxal, desi se cred lei, majoritatea politicienilor din Transilvania si Banat sunt, de fapt, berbeci. In turma, berbecii stau la mijloc, iar in partid, in esalonul doi. In trecut, berbecii erau folositi pentru patrunderea in cetatile inamice. Ei fortau poarta, si altii profitau. In prezent, altii deschid portile, iar berbecii profita.

In Parlament, nativii acestei zodii sunt de gasit pe locurile din spate, unde citesc "Libertatea", dormiteaza (de fapt numara oile) sau dezleaga cuvinte incrucisate. Cei mai destepti au laptop-uri dotate cu Solitaire, cu care ii epateaza pe colegii din zona Moldovei.

Anul 2006 debuteaza pentru nativii acestei zodii cu probleme financiare serioase, lucru care ii face ceva mai pesimisti, dar si mai lacomi. In luna iunie, situatia lor financiara s-ar putea imbunatati considerabil, insa pentru aceasta vor fi obligati la concesii etice majore, mergand pana la parasirea turmei in care au fost alesi.

Aceasta nu ar fi o problema pentru ei, daca tinem cont de atractia irezistibila pe care o au asupra lor pasunile grase, stanile cu mai multe etaje si magarii 4x4 off road.

Apucaturile de cioban ale berbecilor, desi sunt mascate cu grija sub o lana groasa, apar mai ales in preajma campaniilor electorale, ceea ce ar putea fi cazul in acest an, spre toamna, cand Saturn intra intr-o conjunctie urata de tot cu Marte.

Dragostea si banii se vor amesteca si in acest an, mai ales in ultimele sase luni. Din toamna, mioritele secretare devin si mai balaie, spre bucuria nativilor acestei zodii. Cei mai norocosi dintre berbeci, nascuti in prima decada a lunii si aciuiati pe la PUR, au posibilitatea sa pasca si ceva iarba mai grasa, ramasa de la mieluseii din Alianta si berbecutii maghiari.

Sfatul astrologilor este sa lase devalizarile spectaculoase, consiliile de administratie, privatizarile si licitatiile pentru nativii zodiei leu, care au si stiinta si putinta sa le finalizeze fara sa treaca prin tarc sau pe la mulgatoare. Indemnul este sa nu se baze pe judecatorii si procurorii berbeci.

In acest caz nu functioneaza solidaritatea de zodie, magistratii fiind mai degraba compatibili cu leii.

Defectele zodiei se pot numara pe unghiile de la o copita: impetuozitate, graba si nerabdare, dublate uneori de agresivitate.

Reprezentanti ai zodiei sunt deputatii Nicolae Popa (Alba - PC), Laszlo Borbely (Mures - UDMR) si Ioan Oltean (Bistrita-Nasaud - PD), dar si Ovidiu Branzan (Timis - PSD), Raluca Turcan (Sibiu - PC), senatorul Mircea Mereuta (Bistrita-Nasaud - PNL) si primarul din Zalau, Radu Capalnasiu.

TAUR - 21 aprilie -21 mai

Cand il intalnim in postura de alegator, taurul este curat si naiv ca un vitel de lapte. Cand viata l-a adus, insa, in politica, nativul acestei zodii este siret si lenes precum un bou. Tot in aceasta postura il gasim uneori si inhamat in jug, pe care este nevoit sa il suporte, din cauza unor greseli din trecut.

Forta sa este numai potentiala si nu se manifesta niciodata cu violenta. Totusi, afacerile merg bine, si pe langa taur traiesc bine o serie de muste si capuse. 2005 a fost un an bun pentru taurii din Parlament, care au avut ocazia sa-si modifice putin declaratia de avere (in bine).

Nefiind un an electoral, nativii acestei zodii au posibilitatea sa pasca pe unde vor, cat vor si cu cine vor, fara sa fie deranjati de cineva. In a doua parte a anului ar putea aparea totusi o serie de probleme din cauza unor lupte ilegale cu toreadori in arena, care pot merge pana la alegeri anticipate.

Auspiciile financiare sunt bune si in acest an, datorita unei fluctuatii a aurei planetei Pluto si a unei combinatii dubioase dintre Saturn si Jupiter. Apropo de combinatii, anul care a inceput s-ar putea dovedi foarte profitabil mai ales pentru taurii care lucreaza cu fonduri europene si care au posibilitatea sa duca cateva carute de euro in propriile grajduri.

Zodia are o multime de reprezentanti printre deputati si senatori: Dan Sorin Mihalache (Maramures - PSD), Petru Calian (Cluj - PRM), Viorel Arcas (Sibiu), Radu Tarle (Bihor - PD), Ionela Bruchental-Pop (Bihor - PD) si Ioan Tundrea (Caras-Severin - PC). Dorin Florea, primarul din Targu-Mures, este si el nascut in aceasta zodie.

Dupa ce a pascut liber si fara probleme o perioada buna, democratii i-au pus jugul.

De altfel, Taur este zodia primarilor: Iuliu Ilyes (UDMR) de la Satu Mare si Mircia Muntean de la Deva, care sunt nascuti in aceasta perioada cu certificate de nastere in regula.

Planetele autonome din sistemul nostru solar au prins si ele un moment propice si s-au dispus sub forma unei flori de lalea, exact cand s-au materializat Istvan Bonis de la Maramures, Istvan Erdei-Doloczi si Attila Varga din Satu Mare, precum si Kelemen Attila din Mures.

GEMENI - 22 mai - 21 iunie

Fie ce-o fi, politicienii gemeni sunt cei mai adevarati din tagma lor. Pai, daca ar fi sa le luam pe rand toate calitatile, tot la concluzia asta ajungem - ca zodia lor e cea mai babana. Si asta nu o spunem noi, o spun chiar ei. Pai, care este elementul care ii uneste cel mai tare si mai tare pe toti poxpoliticienii? Chiar politica! De asta sunt ei gemenii politicii!

Liberalii sunt gemeni cu solutia imorala, oricum s-ar numi aceasta, pesedeii sunt gemeni cu peremeii, ba chiar, daca te gandesti bine, pede suna foarte bine pe limba udemere. Altfel spus, esti geaman cu mine, sunt geaman cu tine sau pana intri in partid, te faci geaman si cu doctrina.

Dupa ce ai intrat, nu mai sunt asa mari probleme de comunicare si astralizare, ca vegheaza asupra ta constelatii lucitoare, europarlamentare, europolitice sau, pur si simplu, fratii gemeni de pe fotoliile din jur.

Doua dintre caracteristicile acestei zodii, pe scurt: dualitate, dedublare. Astrele prevad ca, indiferent in ce partid te-ai afla la un moment dat, te poti afla la un alt moment dat intr-o gasca cu totul si cu totul diferita, daca interesele ti-o cer, fara ca prin asta sa ti se terfeleasca imaginea.

Si, oricum, beneficiezi de faptul ca esti politician din zodia gemeni. Daca s-a intamplat un lucru bun, e normal sa ti-l asumi. Daca s-a intamplat unul rau, e clar pentru toata lumea ca l-a pus la cale geamanul tau, nu? Vorba cantecului, "Nu exista-n lumea asta geaman ca al meu/ Si la bune si la rele e geamanul meu".

Si astfel, din mandat in mandat, imbinand geamanul zodiei cu geamatul asezatului pe fotoliul scrijelit cu briceagul, pe scaunul masinii din dotare - mereu alta si care scartaie tot mai greu pe an ce trece, politicianul creste, creste, pana cand gemenii se confunda...

Printre nativii acestei zodii se regasesc parlamentarii PSD Ilie Sarbu (Timis), care dintr-un anumit unghi nu mai este atat de geaman, Mugurel Sarbu de la Alba, Viorel Pupeza, care canta din Bistrita, ba chiar si alti pesedei mai maruntei precum Emilian Cutean de la Alba sau Adriana Mihaela Rusu de la Satu Mare.

Puterea se in-geamana si ea bine, de la Hunedoara facand semne amicale liberalul Dan Radu Rusanu, cot la cot cu colegul de partid, Valeriu Victor Boeriu din Bihor.

Nici clujeanul Horica Uioreanu, tot liberal si tot gemanas, nu iese din rand, aliniat alaturi de minoritarii Gheorghe Firczak si Miroslav Adrian Merka, democratul Viorel Racoceanu de la Caras-Severin sau umanisto-conservatoarea clujeana Gratiela Iordache.

Daca se zice despre codru ca este frate cu romanul, trebuie sa fie geaman si cu maghiarul, reprezentat in aceasta zodie de Bela Soki, din Bihor. Iar la capitolul primari, Achtung, Herr Johannis von Hermannstadt - Sibiu e cap de afis! Kaput zodia!

RAC - 22 iunie - 22 iulie

Mersul inapoi nu este adoptat de toti nativii din zodia Racului, pentru ca unii, care, din fericire, sunt din ce in ce mai putini, isi aduc aminte cu nostalgie ce bine se merge "tot inainte".

Nici culoarea rosie nu mai este un atribut exclusiv al zodiei racilor, expresii gen "rosu ca racul" sau "fiert ca racul" fiind pe cale de disparitie, odata cu rusinea aferenta sau cu epoca pe care o evoca.

In sfarsit, e un lucru sigur ca anul 2006 va fi unul atipic pentru raci, pentru ca de alegeri au scapat in anul 2004, de emotia primului mandat - pentru unii - au scapat in 2005, iar pana la urmatoarele alegeri - din 2008 - trebuie sa mai treaca si anul 2007. An greu, cu integrare, unde nu merge sa o iei inapoi.

Racii au obiceiul sa prinda totul intre clesti si sa nu mai lase, asa ca sa nu ne mire daca printre nativii acestei zodii, care au ales sa se arunce singuri in oala clocotita a politicii, vom gasi exemplare grase, mari, obisnuite cu parlamentul in care se scalda de ani buni. Asa ar fi parlamentarii Gyorgy Frunda (UDMR Mures), Adrian Paunescu (PSD Hunedoara) sau Peter Eckstein Kovacs (UDMR Cluj).

Nu sunt departe de aceste catalogari nici Valeriu Tabara (PD Timis) sau Pavel Todoran, sindicalistul din PSD Mures, alaturi de Vasile Puscas (PSD Cluj).

Racii mai mici, care au prins cu clestisorii lor firavi feliute de cascaval parlamentar, garnisit cu imunitate, se bucura in aceasta perioada si alearga dezorientati, pana cand vor fi stabilizati de flux sau reflux pe unul din tablourile pe care scrie PUTERE, respectiv OPOZITIE.

Bine, nu scrie oficial nicaieri, pentru ca totul se schimba, dar cine a zis ca zodiacul e batut in cuie? Racusorii acestia se regasesc in acvariile conservatorilor din Hunedoara (Ionica Constanta Popescu) si Sibiu (Ilie Stoica), PD Hunedoara (Maria Monica Ridzi Iacob), PSD Mures (Cristian Georgescu) sau PRM Arad (Aurel Ardelean).

Asadar, racilor, dragilor, noi o sa fim tot cu ochii pe voi, asa, ca sa mai aveti motive de inrosire pe 2006. Hai, la revenire!

LEU - 23 iulie - 22 august

Politicienii din zodia Leului urmeaza indeaproape modelul din natura. Culeg roadele muncii altora si se ocupa de perpetuarea speciei politice. Dau dovada de o mare sete de cunoastere, iar abilitatile intelectuale functioneaza cu randament maxim.

Ar fi minunat daca ar folosi aceste calitati pentru a invata lucruri noi, utile atat lor, cat si celor care i-au propulsat in functiile politice pe care le ocupa acum. Experienta de pana acum a demonstrat ca putini sunt politicienii care fac cu adevarat ceea ce ar trebui sa faca.

Leii din politica trebuie sa priveasca cu atentie la oamenii pe care ii vor cunoaste in anul 2006. Multi dintre ei pot avea o influenta benefica asupra conturilor si averilor personale.

Nu trebuie sa se lase descurajati de dificultatile cu care se vor confrunta. Pana la urma vor ajunge sa inhate ceea ce doresc de fapt - ciolanul.

Politicienii din zodia leului vor trece in 2006 printr-o perioada ciudata de tranzit, in timpul careia vor avea posibilitatea sa-i elimine pe prietenii apropiati, care i-au ajutat la nevoie, si sa isi faca ordine in viata de huzur, dar dezordonata, pe care o duc.

Daca simt chemarea, politicienii din aceasta zodie ar trebui sa scrie. Anul 2006 este o perioada favorabila pentru scris, indiferent de modul in care este exprimata: pe bancile Parlamentului, pe faianta din baie, pe zidurile primariei, pe masina de serviciu sau pe scarile Prefecturii.

Pe de alta parte, tranzitul planetei Neptun prin casa cu bani favorizeaza relatiile de parteneriat si colaborare din domeniile cultural-artistice. Se cuvine mentionata perioada 4 iulie, ora 19.40 - 4 iulie, ora 19.53, care va fi foarte favorabila pentru relatii sexuale, intrucat politicienii vor beneficia de foarte multa energie si vor fi deosebit de activi.

Va fi, de altfel, singura perioada din anul 2006 cand leii din politica se vor putea lauda cu ceva activitate.

Interconexiunea planetelor Jupiter cu Pluto anunta o posibila lovitura imobiliara, respectiv o locuinta mai mare si mai luxoasa. De asemenea, s-ar putea ca numarul membrilor familiei sa sporeasca, fie prin nasterea unui copil, fie din cauza ca o ruda necunoscuta si nedorita se muta acasa la politicianul Leu.

In perioadele cand Mercur se afla in retrogradare (nu stim care sunt acestea), este recomandabila o exprimare cat mai clara, calatorii cat mai putine si refuzul semnarii unor contracte.

Cele mai multe pierderi vor fi inregistrate la capitolul excursii externe pe banii contribuabililor, politicienii fiind nevoiti sa renunte la diurnele de sute de euroi pe care le baga in buzunare de fiecare data cand spun ca au fost in strainatate in interes de serviciu.

Toate aceste previziuni li se vor potrivi, mai mult sau mai putin, urmatorilor politicieni din Transilvania si Banat: ministrul Sanatatii, deputatul PNL de Mures, Eugen Nicolaescu; prefectul judetului Arad, Cristian Stragea; ministrul Economiei si Comertului, senatorul PC de Maramures, Codrut Seres; senatorul PRM de Maramures, Doru Liviu Bindea; deputatul PD de Alba, Stefan Bardan; deputatul PRM de Bihor, Paul Magheru; deputatul FDGR de Sibiu, Ovidiu Gant; senatorul PRM de Hunedoara, Viorel Duca si altora care au avut norocul sau nenorocul sa se nasca in aceasta zodie.

FECIOARA - 23 august - 21 septembrie

Omul politic din zodia Fecioarei intelege cu greu mecanismele sistemului in care a ajuns mai mult sau mai putin intamplator, dar cu siguranta fara a avea nici in clin nici in maneca cu politica. Are tentatia sa se jertfeasca pentru idealuri lipsite de rezonanta practica si acustica. Pentru acestia va fi un an presarat cu restrictii, iresponsabilitati si incercari dureroase.

Cuvintele de ordine vor fi: delasare, nerabdare si lipsa de concentrare. Pana una-alta, ar trebui sa profite de prima parte a anului pentru a pune pe roate proiectele futuriste. Trebuie, insa, sa fie atenti sa nu depaseasca termenele-limita, altfel s-ar putea sa aiba de-a face cu un disconfort si conflicte.

Indicatiile astrale sustin o recomandare de menajare a sanatatii intelectuale. Prin urmare, fecioarele din politica ar trebui sa gandeasca cat mai putin, lucru care le-ar permite sa-si menajeze sanatatea, sa fie diplomati in relatii (inclusiv in cuplu) si precauti in problemele profesionale.

Un stres mai ridicat se va inregistra spre mijlocul anului, pentru ca ultimele luni din 2006 sa fie de-a dreptul exasperante. Pentru politicianul din fecioara, acest an se anunta a fi un concubinaj de evolutii jalnice si dezastruoase. Sunt favorizate comunicarea si relatiile cu ceilalti, care or fi aia!

Si zodia Fecioarei este guvernata de miscarea planetelor. Saturn, planeta care guverneaza realitatea fizico-chimica, isi continua tranzitul prin fecioara si confera o energie fizica mai putin intalnita. Capacitatea de efort scade periculos de mult, dar cu toate acestea nativii din aceasta zodie se vor simti in forma si plini de elan.

Tranzitul planetei Neptun, fiind cea a inspiratiei si a iluziilor, afecteaza relatiile cu sefii de la partid si cu colegii de la locul de munca. In 2006, fecioarele din politica vor trebui sa-si clarifice anumite proceduri si metode. Este recomandat ca ideile lor sa nu fie impartasite si celorlalti, altfel acest an ar putea fi un esec total. Daca vor sti sa se lase dominati, vor trece cu bine peste acest an.

O alta tendinta a fecioarelor care se lauda ca au reusit in politica este aceea de a vedea partenerul, partenera, amantul sau amanta in culori mai luminoase decat in realitate. De aici se poate deduce o anume aplecare spirituala spre neant si spre nemurirea sufletului.

Reprezentanti de frunte ai acestei zodii sunt: primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc; presedintele Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula; prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu; senatorul PNL de Maramures, Radu Stroe; senatorul PSD de Caras-Severin, Ioan Talpes; vicepremierul si senatorul UDMR de Mures, Marko Bela; deputatul PSD de Sibiu, Cornel Stirbet; deputatul PSD de Hunedoara, Ioan Timis; primarul PNL din Baia Mare, Cristian Anghel, la care se adauga o intreaga lista de politicieni, importanti sau neimportanti, majoritatea necunoscuti pentru public.