Potrivit unui proiect de hotarare aprobat in sedinta de Consiliu Local din 5 decembrie 2005 cu privire la regulamentul privind amenajarea, intretinerea si exploatarea parcarilor din municipiul Zalau persoanele care si-au achizitionat abonamente de parcare lunare, semestriale sau anuale nu isi pot parca autoturismul in parcarile ocazionale cu plata decat daca isi cumpara tichete de parcare.

Reamintim ca pretul unui abonament de parcare anual este de 168,75 lei noi, al unui abonament semestrial de 86,25 lei noi, iar al unui abonament lunar de 15 lei noi. Pretul unui tichet de parcare valabil timp de o ora este de 7.500 lei vechi. in Zalau exista 11 parcari ocazionale cu plata, respectiv 343 de locuri de parcare in care abonamentul de parcare nu este valabil.

Acestea sunt B-dul Mihai Viteazul (Zahana - CEC); B-dul Mihai Viteazul (Trotuar, Piata 1 Decembrie si PTTR); B-dul Mihai Viteazul (Trotuar - Galeriile Meses); Piata Iuliu Maniu (Sediu Finante, DSP si Ardaf); Strada Unirii (BRD - Magazin Silvania - BCR); Strada Unirii (Prefectura lateral + spate Hotel Porolissum); Strada 9 Mai (Centrul Militar Judetean - Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau);

Strada Tudor Vladimirescu (Autogara - Dalia); Strada Armoniei (Magazin Mobila); Strada Tudor Vladimirescu (Bloc Flora - Tribunal) si Strada Tudor Vladimirescu (Politia Municipiului Zalau).

Pentru a vedea care este punctul de vedere al consilierilor locali fata de aceasta hotarare am luat legatura cu cei pe care am reusit sa-i prindem la telefon, adresandu-le cateva intrebari:

1. Au votat sau nu acest proiect de hotarare?

2. Vi se pare corect ca agentii economici sau persoanele fizice care si-au facut abonament sa nu-si poata parca autoturismul in zonele centrale ale orasului?

3. In conditiile in care agentii economici isi cumpara tichete de parcare cum le pot deconta?

4. Considerati ca ar fi cazul sa se revina asupra hotararii luate?

Cristian Curta, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, a declarat ca parcarile ocazionale sunt cele mai solicitate din oras si in aceste parcari abonamentele nu sunt valabile.

Motivul principal invocat de Cristian Curta a fost ca abonamentul de parcare este valabil 24 de ore si tocmai de aceea s-a luat masura cu tichetul de parcare care determina conducatorul sa elibereze repede locul de parcare.

Veres Ernestin, consilier local UDMR: „Am discutat destul de mult acest proiect, intr-un fel propunerea este binevenita pentru locurile aglomerate din oras unde nu poti sta foarte mult timp. Este adevarat ca este un cost suplimentar pentru conducatorii auto, dar nu cred ca aceasta este o problema foarte mare.

Poate pentru unii nu este o solutie comoda, dar nici cea de dinainte nu era acceptabila." Consilierul Veres a adaugat ca poate in timp acest proiect de hotarare va suferi anumite modificari.

Simona Ciulea, consilier local PNL: „Nu am votat proiectul pe motiv ca sunt sofer si pentru ca nu mi s-a parut foarte judiciosa problema cu atatea tipuri de parcari".

Vasile Filip, consilier local PD: „Nu stiu exact daca l-am votat sau nu, dar sigur ca multe lucruri nu sunt corecte. Se pot face imbunatatiri si proiectul va suporta modificari. Trebuie sa gasim solutii".

Viorel Duca, consilier local PNL: „Am votat proiectul pentru ca pe moment nu am gasit o solutie in ceea ce priveste masinile parcate spre vanzare, dar sigur ca sunt nemultumiri vizavi de parcarile in care nu sunt valabile abonamentele. Din aceasta cauza sufera o mare parte a populatiei, dar din cate se vede nu va dura mai mult de trei luni pana cand proiectul va fi modificat".

Emilian Brustan, consilier local PNL: „Am votat proiectul pentru a desfiinta fenomenul de piata ambulanta pentru masini (exemplu masinile expuse pentru vanzare din fata Galeriilor Meses). Sunt posibilitati de a modifica proiectul, in sensul de a identifica noi locatii sau locuri de parcare".

Cristian Claudiu Birsan, consilier local PD: „Am votat proiectul cu privire la parcari, dar acum depinde de persoana ce abonament are. Abonamentele facute la DGDADP sunt si pentru persoanele fizice si pentru cele juridice. Sigur ar fi normal sa poata parca in toate parcarile amenajate. Probabil cand va fi deschisa parcarea subterana din centrul orasului problema va fi rezolvata.

Au fost multe discutii legate de acest proiect de hotarare, avand in vedere ca prima data a fost retras si a fost votat abia a doua ora. S-a discutat atunci ca in cazul in care vor aparea alte propuneri proiectul va fi modificat".

Silviu Vasile Muresan, consilier local PD: „in proiect era stipulat care sunt parcarile in care este valabil abonamentul, cat si parcarile aglomerate in care este valabil doar tichetul de parcare. Suta la suta proiectul va suporta unele modificari, pentru ca timpul a fost scurt si au fost unele lucruri care au ramas pe dinafara".

Radu Mihai Nistorescu, consilier local PNL: „Am votat proiectul, dar personal as vrea sa aduc cateva modificari. Nu sunt de acord ca persoanele care au abonament sa nu poata parca fara tichet".

Gheorghe Pop, consilier local PSD: „Am votat proiectul pentru ca mi se pare ca si asa avem probleme deosebite cu parcarile. Cu siguranta in timp proiectul va fi modificat".

Gabriel Margin, consilier PD: „L-am votat, dar nu cunosc foarte bine problema. Nu mi se pare corect sa platesti si tichetul pe langa abonament, dar in mod cert daca se va simti nevoia proiectul va fi modificat".

Alexandru Onac, consilier local PRM: „Am votat proiectul, dar urmeaza ca acesta sa fie modificat. Partea cu parcarile in care abonamentul nu este valabil a fost discutata, dar masura a fost luata in special pentru parcarea din fata Galeriilor Meses unde multe persoane isi parcheaza masina spre vanzare.

Mi se pare normal ca acestia sa plateasca alte tarife, dar in privinta agentilor economici nu mi se pare corect sa nu-si poata folosi abonamentul in centrul orasului".

Balogh Lucian, consilier local UDMR: „imi aduc aminte foarte bine de proiect, dar din anumite motive m-am abtinut de la vot. Consider ca proiectul respectiv nu era o rezolvare a parcarilor din oras, atatat timp cat la ora actuala sunt circa 17.000 de masini si doar 2.500 de parcari".

Aurel Trifan, consilier local PNL : „Am fost plecat din localitate cand s-a discutat acest proiect."

Matyi Stefan, consilier local UDMR: „Eu personal nu l-am votat. M-am abtinut".

Cinci tipuri de parcari

Prin hotararea CL amintita au fost aprobate cinci categorii de parcari, dupa cum urmeaza: parcari ocazionale cu plata, parcari ocazionale - fara plata, parcari curente cu plata (tichete si abonamente), parcari curente - de resedinta - inchiriere - rezervare si parcari inchiriate sau concesionate la persoane juridice.

In referatul intocmit de Directia Tehnica a Primariei Zalau se arata ca parcarile ocazionale cu plata sunt parcarile cele mai solicitate din oras si functioneaza in regim de autotaxare.

Tichetele pentru parcari se pun la vanzare la chioscurile de ziare, iar la intrarea in parcare conducatorul auto trebuie sa detina acest tichet pe care sa marcheze: luna, ziua, ora, minutul la care incepe parcarea.

Programul de exploatare a acestor parcari este pe perioada de vara (aprilie - septembrie): intre orele 7,00 - 21,00 (luni - vineri) si intre orele 7,00 - 17,00 (sambata - duminica si in sarbatorile legale). Pe perioada de iarna (octombrie - martie): intre orele 8,00 - 19,00 (luni - vineri) si 8,00 - 16,00 (sambata - duminica si sarbatorile legale).

Parcarile ocazionale fara plata sunt parcarile intretinute de DGDADP care prin angajatii proprii urmareste daca nu se incalca regulile unei parcari civilizate.

Parcarile curente cu plata sunt parcarile exploatate in regim de autotaxare, iar utilizarea lor se face pe baza de abonamente sau tichete.

Parcarile curente de resedinta sunt parcarile din cartierele de locuit care se utilizeaza de catre locatarii din cartiere, iar inchirierea lor se face pe baza de cerere. Pentru inchirierea lor, locatarii trebuie sa incheie un contract de inchiriere cu DGADP.

Parcarile inchiriate sau concesionate la persoane juridice sunt atribuite prin licitatie publica la solicitarea persoanelor juridice cu aprobarea autoritatilor locale, iar exploatarea acestora se face conform contractelor de concesionare sau inchiriere.

Vox populi:

„Sunteti de acord ca persoanele care au abonamente de parcare sa nu poata parca in zona centrala a orasului decat daca isi cumpara tichet de parcare?"

Mariana Pop, 31 de ani: „Nu mi-am facut niciodata abonament si prin urmare nu ma afecteaza in nici un fel aceasta problema".

Marcel Rus, 30 de ani: „Nici nu am auzit de asa ceva. Eu personal cu abonament de parcare lunar parchez unde trebuie sa ma opresc".

Cristian Maghiar, 50 de ani: „Nu prea circul cu masina prin centrul orasului. Sambata cand vin la piata la cumparaturi o parchez la Cubul Tineretului".

Claudia Mesesan, 43 de ani: „O porcarie de lege si asta".