Noul an 2006 le-a adus politistilor valceni mai multe schimbari, noua conceptie de organizare a inspectoratelor de politie provocand mutatii mari in randul politistilor, strategia privind reforma institutionala a Ministerului Administratiei si Internelor fiind aprobata de ministrul Vasile Blaga.

Institutia urmeaza sa fie descentralizata pe ici, pe colo, prin partile esentiale, iar politistul sa iese din birou, in strada, pentru a da piept cu infractorii si a veni in sprijinul oamenilor de buna credinta, fapt cerut si de UE.

Cum infractorii nu au granite, o prima schimbare ce a avut loc in IPJ Valcea a fost aceea de comasare a biroului politiei criminalistice de la Politia Municipiului cu serviciul similar de la IPJ Valcea, iar a biroului Politiei Rutiere cu cel al Serviciului Politiei Rutiere, tot la nivel de inspectorat.

Sediul "unificat" al SPR a fost mutat in cladirea Politiei Circulatiei, de la judet, in imediata apropiere a garii din Ramnicu Valcea. "Prin noul statut de organizare al IPJ Valcea, din totalul de 800 de politisti care-i avem, trebuie sa reducem functiile de conducere astfel incat acestea sa nu depaseasca 12 % din total efectivul.

Urmeaza ca in viitorul apropiat sa facem comasari si sa nominalizam oamenii. Vor da examene sefii de post, acolo unde sunt posturi vacante dar si in locurile unde lucrurile nu merg bine deloc.

Nu ma puneti sa va nominalizez ca voi starni nemultumiri, dar va asigur ca examenele vor fi riguroase si vor fi in functie de punctajul realizat de fiecare. Nici vorba de interventii sau de orice altceva.

Avem posturi de sefi, neocupate, la care s-a dat deja primul concurs in care eu am fost in comisie, posturi pe care nu le-a ocupat nimeni, deoarece candidatii nu au intrunit toate conditiile. E vorba de sef la Serviciul Ordine Publica, sef la Politia Municipiului Dragasani, sef la Politia Balcesti.

Se va da exemen, pentru prima data si pentru functie de sef la SPR Valcea. Avem si alte noutati. Se va infiinta compartimentul de analiza informativa, cu scopul ca informatiile provenite din diverse servicii operative sa fie folosite eficient. Concursul pentru cine va ocupa aceste posturi se va da la Bucuresti.

Un alt compartiment va fi de "inspectie interna". Nu vor mai fi nevoiti ca sefii de servicii sa faca controale. Acestea vor fi facute de trei politistii specializati pentru evaluarea performantelor. Doi politistii vor lucra la compartimentul de relatii internationale si integrare europeana.

Acestia vor urmari actele emise de MAI si IGPR pe aceasta linie si serviciul va fi coordonat de seful IPJ Valcea, cms. Adrian Cazan. Este adevarat ca nu prea avem spatii, dar vor redimensiona ceea ce avem.

Chiar si in garajul IPJ Valcea se pot face mordernizari si se poate ocupa spatiul mai rentabil", ne-a spus loctiitorul sefului IPJ Valcea, cms. Florian Marin. Structurile neoperative au fost reduse, in strada fiind scoase pana si secretarele, la fel au fost scosi si soferii.

"De ce sa-i tinem prin birouri, oamenii vor sa vada politistii in strada", a mai spus cms. Marin. Tot prin proiectul noului statut, au fost desfiintate politia pietei, politia instante si protectie magistrati dar si biroul de politie de pe platforma chimica.

"Nu am fost multumit de activitatea acestora, iar drept raspuns am hotarat ca in Piata centrala, Piata din Nord si in zona magazinului Hermes sa avem in permanenta o duba a politiei, iar politistii sa fie gasiti pana la un perimetru de 250 de metri.

Se lucreaza pe trei schimburi, colaborarea cu domnul Preda (seful Politiei Municipiului, n.r.) si domnul Neata (loctiitorul acestuia, n.r.) fiind forte buna. La politia de Ordine Publica se lucreaza tot in trei schimburi, acum putandu-se vedea mai multi politisti pe strada", a mai spus loctiitorul IPJ Valcea.

In Comunicatul IPJ Valcea, semnat de purtatorul de cuvant, scms. Marcel Sardaru se specifica faptul ca 14 subofiteri, care au absolvit Academia de Politie au fost facuti ofiteri.

A fost reorganizat serviciul de Ordine publica, in fiecare localitate existand compartimente de politie de proximitate, urbana, rurala, sisteme de paza si silvicultura. A fost infiintata politia rurala si urbana in cadrul politieiilor municipale.

La serviciul de urgente 112 care apetine STS-ului, sunt in permenenta la dispozitie patru politisti dispeceri, care preiau informatiile de urgenta. Si tot ca un element de noutate, soferii care tranziteaza Valcea vor avea ocazia sa vada cateva june politiste, in strada, care dirijeaza circulatia.