Zona de la capatul cartierului Manastur va cunoaste in 2006 o explozie economica. Cinci mari investitii sunt pe punctul de a fi demarate sau chiar in curs de finalizare. Unele din aceste investitii va sunt prezentate in premiera de GAZETA. Parcul de distractii de la Colina ramane un mister.

"Pana aici, democratia. De aici incolo, Manasturul" - asa suna o lozinca scrisa in anii ‘50 pe zidurile Fabricii de Bere. Manasturul a fost dintotdeauna un mic rebel al Clujului. In 1992 l-a aruncat pe Funar in fotoliul de primar. In 1996 l-a reales pe Funar.

Drept recompensa, a primit strazi asfaltate ireprosabil, iluminat public desavarsit, ghirlande de lumini de sarbatori, spatii verzi si locuri de joaca. Mai mult, Manasturul a cunoscut si o inflorire economica, sucursale de banci sau magazine moderne aparand la tot pasul.

Acum, zona Colina din capatul Manasturului devine un loc ravnit de o sumedenie de investitori.

Cora - Mobexpert

Pe varianta Manastur - Grigorescu a rasarit peste noapte un sens giratoriu. La cativa zeci de metri spre albia Somesului - un altul. Acesta din urma va face posibila intrarea in zona Cora. Constructiile la hypermarket au inceput deja, iar GAZETA v-a informat pe larg despre intreaga afacere si dedesubturile sale.

Reprezentantii Cora au pus mana pe un teren de aproape 7 hectare situat intre varianta Manastur - Grigorescu, bretelele Nodului "N" si soseaua ce duce catre Oradea. Insa Cora se va intinde doar pe jumatate din aceasta suprafata.

Restul urmeaza sa fie ocupat de o serie de magazine de prezentare, care vor beneficia din plin de afluxul de cumparatori de la Cora. Unul dintre investitorii care se afla deja in tratative avansate cu cei de la Cora este Mobexpert, care intentioneaza sa deschida acolo un show room de proportii. Alti investitori de marca tatoneaza terenul.

Somes Aqualand

La nici doi pasi de Cora se afla Strandul Sun si discoteca cu acelasi nume. In ultima perioada, complexul nu a realizat profituri semnificative, asa ca se intentioneaza modernizarea sa radicala. Numai ca specificul va fi pastrat.

Si ce altceva poate fi mai rentabil decat un Aqualand? Complexurile similare de pe litoral sau din tara au "spart piata" si este extrem de putin probabil ca acelasi lucru sa nu se intample si la Cluj.

Polus, 150 milioane euro

Pe drumul dintre Cluj si Oradea, in zona Metro - Praktiker, se va ridica Centrul Comercial Polus, o investitie de 140 milioane euro, la care se vor adauga 20-30 milioane euro ale societatilor care vor veni. Investitia va fi cea mai mare din Cluj-Napoca si printre cele mai mari din Ardeal.

Se vor crea aproape 2.000 de locuri noi de munca, fara a le socoti aici pe cele din perioada constructiei si pe cele din industria paralela, adica de la furnizori. Complexul comercial va avea o suprafata totala de 140.000 mp din care 82.000 mp vor fi construiti.

Polus Center va cuprinde un Hypermarket, Carrefour, 4-5 unitati de comert (mobila, electronica, haine), un cinematograf Multiplex cu 12 sali, o zona de divertisment, unde periodic se vor organiza concerte si alte evenimente speciale, o zona de restaurante, fast food-uri, o zona de comert mic si mijlociu, o zona de banci si o zona de dezvoltare. Totul va fi pe sistemul american de imbinare a utilului cu placutul. Accesul la hypermarket va fi permis in principiu pana la ora 21.00 - 22.00, iar in unele cazuri poate va fi si non stop. In zona de divertisment, accesul va fi permis pana spre ora 3.00-4.00.

Si inca un amanunt, accesul la hypermarket va fi liber, fara legitimatii. In ceea ce priveste arhitectura complexului, aceasta va exista si va fi una tipic transilvaneana, adica cu turnulete. Nu va fi vorba de un complex din sticla si beton in care fiecare spatiu va fi sacrificat pentru comercializarea sa.

Complexul va beneficia de piete interioare, alei interioare largi, terase si 14.000 de locuri de parcare. Deocamdata, terenul respectiv este disputat in instanta intre Polus si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.

Dans din buric

Pe partea dreapta a drumului catre Oradea, aliniate cu Metro, Polus, Praktiker si Reprezentanta VW, urmeaza sa fie realizate alte doua investitii de proportii. Este vorba de Bosh si Arabesque, cele doua societati intentionand sa isi deschida acolo cate un show room.

Bosh este reprezentanta binecunoscutei firme germane, iar Arabesque este o societate cu filiale in toata tara, distribuitoare, printre altele, de materiale de constructii, lacuri, vopsele, parchet si instalatii sanitare.

Fantoma de Urgenta

Un capitol aparte in dezvoltarea economica a Manasturului il reprezinta zona Colina. Aici, deocamdata troneaza scheletul parasit al celebrului Spital de Urgenta. Deocamdata, Consiliul Judetean incearca sa vanda prin licitatie "monstrul", dar, la doua strigari, nu s-a prezentat nimeni.

Oricum, cine isi va adjudeca terenul si scheletul spitalului, cu siguranta ca va schimba destinatia zonei cu una mult mai rentabila.

Potrivit unor surse demne de incredere, apropiate Primariei, terenul este "blocat" de o serie de oameni de afaceri, care intentioneaza sa realizeze in zona o investitie de proportii, insa intr-un cu totul alt domeniu decat parc de distractii.

Afirmatia acestor surse are acoperire, intrucat crearea unui parc de distractii langa Colina se dovedeste a fi putin rentabila din punct de vedere economic, zona fiind marginita de trei artere rutiere importante si aflandu-se intr-o arie comerciala destinata adultilor si nicidecum intr-un parc sau spatiu inconjurat de verdeata.

In prezent, societatea italiana Zamperla se afla in tratative cu Primaria pentru realizarea unei asocieri in vederea construirii parcului.

Cetatea Stadionului

La toate aceste investitii de proportii se adauga alte doua puncte cheie. Prima dintre acestea reprezinta o investitie sociala, in principal fiind vorba de Cartierul ANL Cetatea Fetei. Acesta este pe punctul de a fi finalizat aproape de capatul cartierului Manastur.

Din punct de vedere economic, blocurile respective vor "arunca in aer" zona, vitalizand-o si dinamizand-o. Astfel, pe drumul catre Oradea a aparut de aproape un an un sens giratoriu ce obliga masinile care circula pe DN Cluj-Oradea sa acorde prioritate celor venite din cetatea Fetei.

Mai mult, nu este exclus ca RATUC sa introduca in zona o linie de troleibuze. In aceste conditii, zona respectiva va fi inghitita de Cluj-Napoca, investitiile din capatul Manasturului nemaiurmand sa fie deloc la periferie.

Iar rezidentii din "Cetate" isi vor face o mare parte din cumparaturi din zona, preferand acest lucru in detrimentul unei istovitoare si fara de sfarsit din punct de vedere a timpului deplasari in "centru".

De asemenea, in zona "Manastur capat" - Valea Garbaului mai precis - se preconizeaza construirea unui modern stadion. Iar cum acesta va fi unul la standarde FIFA / UEFA, el va atrage zeci de mii de spectatori, unii poate chiar din strainatate, ca sa nu mai vorbim de cei din afara Clujului.

Iar acestia vor cheltui sume considerabile de bani in zona. Adica tocmai in "Manastur capat". In aceste conditii, zona respectiva devine un mic paradis comercial, iar agitatia investitorilor nu mai trebuie sa surprinda pe nimeni.