Completul de judecata din cadrul Curtii de Apel Targu Mures, desemnat in procesul penal intentat de ex-finantistul Adrian Boila impotriva procurorului sef al DNA Targu Mures, Marin Sandu, si-a declinat ieri competenta in favoarea Inaltei Curti de Justitie si Casatie.

Dupa ce, la primul termen din 22 decembrie, instanta a amanat procesul, deoarece procurorul-sef Sandu nu s-a prezentat la termen, ieri completul a decis ca nu are competenta materiala sa judece cauza.

Ex-finantistul Adrian Boila, retinut, iar apoi arestat in 27 iulie 2004 pentru presupuse fapte de coruptie si eliberat dupa mai bine de un an de carcera, l-a dat in judecata pe Marin Sandu in toamna anului trecut, dupa ce incercarile de a-i fi solutionata plangerea penala pe cale administrativa au esuat.

Inainte cu doua-trei zile de a demisiona, Gheorghe Draghici, fostul procuror sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, din cadrul Parchetului General, a infirmat toate capetele de acuzare sustinute de Boila.

In consecinta, epuizate fiind toate caile de atac, Adrian Boila a depus cerere de chemare in judecata la Curtea de Apel Targu Mures.

In plangerea penala inaintata instantei, Sandu impreuna cu Remus Postolache sunt acuzati de purtare abuziva, favorizarea infractorului, arestare nelegala si cercetare abuzica, represiune nedreapta, fals intelectual si uz de fals.

In decursul plangerii, Boila a aratat modul abuziv in care a fost arestat, fiind citat in calitate de martor, in prima faza, ca apoi sa fie pus sub acuzare si retinut, fara a beneficia decat de asistenta juridica din oficiu, presat sa semneze declaratiile dictate de Sandu care il incriminau etc.

De asemenea, se aminteste in plangere de lipsa denuntului sau autodenuntului in cazul sau, a probatoriului etc.

Desi constient ca are slaba sanse de reusita, Adrian Boila ne-a declarat ca spera ca instanta sa-i faca dreptate pentru lunile petrecute in arest, desi nevinovat, doar pe sustinerile lui Codo Robert.

Vom reveni, imediat ce instanta suprema va stabili un nou termen al procesului.