Focsani City Center, un mall ce se va intinde pe o suprafata de 10.000 mp construiti, se va deschide pina la sfirsitul anului in oras. Complexul va dispune de zeci de magazine, unele de lux, si de 400 de locuri de parcare si e amplasat strategic, chiar la iesirea din oras, in coasta supermarketului Interex. Tot in Focsani rasare si un cartier rezidential destinat celor cu bani, care vor liniste, siguranta si confort.

Focsanenii amatori de shopping vor avea pina la sfirsitul anului unul dintre cele mai mari si moderne complexe comerciale din Moldova. Un investitor israelian va construi la marginea orasului cel mai mare mall din oras, Focsani City Center. Gigantica constructie se va intinde pe 10.000 de metri patrati, va dispune de 400 de locuri de parcare si va rezolva mai toate necesitatile focsanenilor in materie de cumparaturi.

Ceea ce inseamna ca focsanenii isi vor putea cumpara alimente, medicamente, haine, bijuterii, se vor putea uita la film, vor putea lua masa, isi vor putea petrece timpul liber si vor putea face tranzactii bancare intr-o singura locatie.

Potrivit agentiei care il promoveaza, gigantul ce va fi gata pina la finele lui 2006, in interiorul City Center-ului urmind a-si deschide reprezentante cele mai celebre branduri din din tara. Aceeasi agentie promoveaza si un cartier rezidential in Focsani.

"Mara", asa cum va fi denumita exclusivista locatie, va dispune de gradinita, zona de agrement, punct sanitar si sistem de paza si se dezvolta pe o suprafata de peste 100.000 de metri patrati.

Focsani City Center va fi situat in nord estul orasului, la intersectia drumului european Bucuresti - Iasi E85, in imediata vecinatate a supermarketului Interex, care va fi zona alimentara a complexului.

"Aria de acoperire a mall-ului (catchment area) este estimata la peste 250.000 de oameni, centrul fiind amplasat linga cartiere rezidentiale cu populatie cu venituri medii si beneficiind de un trafic intens, datorat proximitatii unor artere intens circulate", arata Luiza Moraru, manager al departamentului de spatii comerciale de la Eurisko, agentia care se ocupa de promovarea proiectului la Focsani.

Focsani City Center este de fapt un mall ce se va intinde pe o suprafata de aproximativ 10.000 de metri patrati. Eurisko este agentul exclusiv de promovare a centrului comercial, care va aduce la Focsani un stoc de spatii comerciale moderne, destinate pentru cei care vor sa faca un comert de calitate.

"Desi Focsaniul se afla in plina dezvoltare, oferta de spatii comerciale este foarte slab dezvoltata. Majoritatea spatiilor fiind on-street, exceptie facind Centrul Comercial Milcov, vechiul magazin universal al orasului", mai spune Luiza Moraru. Lucrarile la Focsani City Center au inceput in luna martie a acestui an, supermarketul Interex fiind inaugurat in luna octombrie. Conform proiectului, viitorul complex comercial va fi dezvoltat pe un singur nivel si va oferi 5.000 mp suprafata utila si o parcare de suprafata de 400 de locuri. Deoarece se adreseaza unui target pretentios, cu venituri medii si mari, nici un detaliu nu a fost neglijat, constructia urmind a fi realizata conform standardelor europene, sustin promotorii proiectului.

Focsanenii au nevoie de lux

La fel ca orice complex comercial care se respecta, viitorul Focsani City Center va dispune de o zona comerciala cu alimente, acolo unde va fi amplasata tinta centrului comercial, supermarketul copaniei franceze Intermarche.

De asemenea, mai multe branduri nationale si internationale de confectii, incaltaminte, bijuterii si cosmetice vor avea magazine in acest mall, tot aici fiind disponibile pentru focsaneni o gama larga de servicii: banca, restaurant, farmacie, optica, foto, presa si un magazin de electrocasnice, numai bune de cheltuit banii.

Se pare ca initiatorii au analizat piata constatind ca din ce in ce mai multi vrinceni merg in Bucuresti pentru cumparaturile mai pretentioase.

"Merchandise mix-ul este realizat astfel incit consumatorul sa isi poata satisface orice necesitate intr-un interval de trei ore, iar crearea unei experiente de shopping in stil occidental va reprezenta unul dintre cele mai importante beneficii", explica Luiza Moraru.

Focsani City Center este primul dintr-o serie de centre comerciale dezvoltate pe acelasi concept de catre un dezvoltator de origine israeliana, dar in proiect sint implicati, se pare, si citiva afaceristi locali, cel putin in ceea ce priveste tranzactia terenului de la marginea orasului, care se afla in centrul unei dispute judectoresti.

Conceptul concretizeaza deschiderea de mall-uri in orasele cu peste 100.000 de locuitori, unde puterea de cumparare a locuitorilor este in crestere.

"Nevoia de spatii comerciale de calitate este extrem de acuta in provincie, unde ritmul de crestere a nivelului de trai, impune acest tip de dezvoltari moderne, care vor schimba fata orasului", explica oficialii companiei de consultanta imobiliara Eurisko.

Cartier cu circuit inchis pentru bogatasi

Aceeasi agentie de consultanta promoveaza si primul complex rezidential din oras. Conform proiectului, complexul prevede construirea a 180 de case, pe loturi cu suprafete cuprinse intre 375 si 475 mp. Acesta se va dezvolta pe o parcela de teren de 100.000 mp, cu posibilitate de extindere pina la 130.000 mp, in functie decererile de construire.

Investitorul proiectului nu exclude insa nici varianta construirii de blocuri, data fiind cererea mare de locuinte multifamiliale.

"Deoarece proiectul este unul de anvergura, reprezentind o oportunitate excelenta de investitie, investitorul si-a anuntat disponibilitatea de a se asocia cu mai multi finantatori, pentru dezvoltarea complexa a acestuia", spune Mihai Duran, Area Branch Manager in cadrul departamentului de dezvoltare regionala de la agentia Eurisko.

Terenul pe care urmeaza sa se construiasca acest complex are acces pe bulevardul Anghel Saligny, in cazul extinderii pina la 130.000 de metri patrati, deschiderea urmind sa se faca si prin accesul la bulevardul Bucuresti. "Deoarece proiectul a fost gindit pentru a raspunde cit mai multor cerinte de acomodare a locatarilor sai, constituindu-se de fapt intr-un adevarat nou cartier al orasului, acesta prevede dezvoltarea a numeroase facilitati, care sa atraga prin diversitate si calitate a serviciilor.

Astfel, pe linga clasicele utilitati necesare unei dezvoltari urbane coerente si confortabile, complexul mai ofera spatii de recreere (parcuri, piscina, etc.), gradinita pentru copii, parcari, cai acces asfaltate, un punct sanitar si un magazin de proximitate tip supermarket, care ofera perspectiva unui mic oras, in chiar centrul orasului Focsani", mai spune Mihai Duran, adaugind ca acest complex este rezervat unei clientele selecte. Intreg complexul va avea circuit inchis, acesta urmind a beneficia de un serviciu de paza si protectie, care sa ofere siguranta si intimitate locatarilor sai, exact ca in orasele din tarile occidentale.

Cererea de locuinte din Focsani, in crestere

In ultimii ani, piata imobiliara din Focsani este intr-un trend ascendent, ca urmare a cresterii numarului celor care isi permit locuinte confortabile.

Nivelul cererii este mare iar oferta este limitata, cererea manifestindu-se in principal pentru locuinte pe pamint uni sau multi familiale, in timp ce oferta se adreseaza doar solicitantilor de apartamente, se arata intr-un studiu al agentiei Eurisko. In ultimii ani, focsanenii vor in general locuinte cu finisaje moderne, ceea ce nu le poate oferi blocurile comuniste.

In prezent, in Focsani nu exista un cartier rezidential, cu exceptia zonei A.N.L., unde constructiile avanseaza intr-un ritm destul de lent. "In cartierul SUD au fost reamenajate citeva foste camine de nefamilisti, iar vinzarea apartamentelor s-a facut chiar inainte de demararea lucrarilor", explica nevoia de case reprezentantii agentiei de consultanta.