Doi oameni de afaceri oradeni au fost arestati, ieri, de procurorii Departamentului National Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea. Pap Sandor Istvan si Gelu Mudura sunt acuzati de dare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani. Sumele sunt ametitoare, de ordinul milioanelor de euro.

"Am cerut arestarea celor doi deoarece avem dovezi ca incercau sa influenteze martorii", a declarat seful DNA Oradea, procurorul-sef Ioan Moldovan. Practic, s-a descoperit ca Pap Sandor Istvan a dat mita unui functionar al Ministerului Industriei pentru obtinerea unei autorizatii.

Niculae Dinculeasa, sef serviciu la Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor, a incasat peste 500 de milioane lei prin mandat postal. Acesta din urma a recunoscut tot in timpul cercetarilor.

De asemenea, Pap nu a inregistrat in contabilitatea SC "Steel Petrol" SRL venituri de 3.383.038.284 lei. El a inregistrat in contabilitate o suma de peste 150 de miliarde lei, dar acestea erau cheltuieli fictive, obtinand o rambursare de TVA in valoare de 1.000.000 de dolari. El este acuzat si de spalare de bani, transferand peste 21 miliarde lei prin diferite conturi bancare ale altor firme.

La randul sau, Gelu Mudura, patronul grupului de firme "Master", a furnizat actele necesare acoperirii evaziunii fiscale si a participat la spalarea de bani. Ca administrator la SC "Calugareni Com" si la "Euromaster" SRL, el a emis facturi fictive catre "Steel Petrol", inseland in acest fel statul cu 55 de miliarde lei, impozit pe profit si TVA neplatita.

El mai este acuzat si de spalare de bani, transferand sume importante prin diferite conturi, desi stia ca banii proveneau din surse ilegale.

Infractiunile de care sunt acuzati cei doi acopera perioada 2000-2003. Gelu Mudura a mai fost arestat in perioada anilor '90, tot pentru diferite operatiuni financiare ilegale. Prieten cu protipendada Oradiei, apropiat de anumite cercuri ale PD, el a scapat mereu printre degetele Justitiei.

In urma cu doi ani, Mudura a fost implicat intr-o "afacere" care a starnit scandal: el a cumparat societatea "Librarul" SA, proprietara tuturor librariilor din Oradea, a desfiintat toate unitatile si a inchiriat spatiile ultracentrale catre "Sensiblu".

Anul trecut, acelasi om de afaceri a cumparat fabrica de mobila "Mobila Alfa", dar pretul tranzactiei nu a fost dezvaluit pana acum. Societatea este proprietara a zeci de hectare de teren aflate la iesirea din Oradea spre Vama Bors, iar Mudura se pare ca ar fi avut intentia de a o inchide si de a vinde terenul.