Deputatul PD de Bistrita-Nasaud, Ioan Oltean, vicepresedinte al partidului si chestor al Camerei Deputatilor, si-a sporit averea in ultimul an achizitionand un teren in suprafata de 500 de metri patrati in intravilanul municipiului resedinta de judet.

Desi nu mentioneaza suma cu care a efectuat tranzactia, se stie faptul ca la Bistrita se vinde cel mai scump pamant din tara, sumele vehiculate fiind de 2.500 de euro/ar.

Potrivit declaratiei de avere depusa in 9 ianuarie la Camera Deputatilor, Oltean si-a pastrat cele doua terenuri pe care le avea si anul trecut in Voluntari (Bucuresti), in suprafata totala de 4.000 de metri patrati, proprietati la care a adaugat si suprafata de pamant achizitionata la Bistrita.

In Capitala, parlamentarul are nu mai putin de trei apartamente pe care le-a dat in chirie, afacere din care a castigat, anul trecut, 300 de milioane de lei vechi, in timp ce la Bistrita detine un apartament si are o casa in constructie.

Cu cele 5 locuinte aflate in proprietate si cele trei terenuri-gigant, Ioan Oltean si-ar putea deschide fara probleme o agentie imobiliara. Valoarea de impozitare declarata a celor 4 apartamente aflate in proprietatea sa este de 3,2 miliarde lei vechi, parlamentarul evitand sa treaca in declaratie valoarea casei in constructie.

Tot anul trecut, deputatul PD si-a schimbat si autoturismul. El a renuntat la Matiz, o masina cu care sotia sa a avut, de altfel, si un accident usor, pentru un Peugeot pe care l-a platit pe loc, in conditiile in care masina a fost fabricata in 2005. Nici in dreptul acestei rubrici, Ioan Oltean nu a trecut suma de achizitie.

Anul trecut i-a mai adus parlamentarului 150.000 de euro din vanzarea unei case si o alta suma, nedeclarata, din instrainarea unui teren agricol. Oltean a reusit sa-si pastreze intacte sumele detinute in banci, conturile sale fiind cifrate la 215.000 euro, dar si actiunile la doua firme din Bistrita, valoarea acestora depasind 400 de milioane de lei vechi.

In 2005, deputatul s-a ales cu dividende in valoare de 400 de milioane de lei vechi de la cele doua societati.

Raportat la prima declaratie de avere a parlamentarului, datand din 2004, se poate spune ca politica i-a adus multe avantaje lui Ioan Oltean. La vremea respectiva, presedintele organizatiei judetene a PD se putea lauda doar cu 30.000 de mp de teren agricol si 2.000 mp de teren intravilan.

In mai putin de 2 ani, democratul a reusit sa dubleze suprafata de teren intravilan aflata in proprietatea sa, si nu oriunde, ci chiar in Bucuresti.

Tot in 2004, Oltean avea in conturi doar 7.000 de euro spre deosebire de anul 2005 care il gaseste cu sume fabuloase in conturi, cu mai multe apartamente, case si cu o masina nou-nouta. Toate acestea in conditiile in care banii provin din afaceri imobiliare si din salariul de chestor al Camerei Deputatilor.