Nici n-a inceput bine noul an, caci, iata, Teatrul National din Targu Mures se afla in centrul unui nou scandal, de aceasta data cu iz etnic, declansat probabil de cineva din conducerea institutiei.

Compania "Liviu Rebreanu" este amenintata cu desfiintarea, din cauza lipsei de spectatori, iar elevii de liceu din urbe sunt "convocati" pentru a face audienta, fiind investiti, fara voia lor, cu titlul de salvatori ai sectiei romane a teatrului muresean.

Gravitatea situatiei are multiple valente, atat etnice, cat si morale, iar faptele, asa cum le-au relatat sursele noastre, sunt precum urmeaza. La sfarsitul saptamanii trecute, liceenii targumureseni au fost victimele unei josnice tentative de manipulare.

Prin diverse mijloace, Messenger, mesaje pe telefoanele mobile, au aflat unii de la altii ca trebuie sa se transforme peste noapte in eroii salvatori ai sectiei romane din cadrul Nationalului targumuresean si ca trebuie sa fie prezenti in numar cat mai mare la teatru.

Si nu oricand, ci taman la spectacolul cu piesa "Elisabeta, din intaplare o femeie", care - chipurile - urma sa fie vizionat de o comisie de la Ministerul Culturii si Cultelor, autoritatea in subordinea careia se afla in prezent Teatrul National. Rolul acestei comisii consta in evaluarea prezentei publicului in sala de spectacole.

In absenta unor rezultate satisfacatoare, Compania Liviu Rebreanu ar fi amenintata cu desfiintarea. Pe scurt, acestea sunt faptele.

Potrivit surselor noastre, L.A., V.M. si R.N., vineri seara (6 ianuarie a.c. - n.r.), cel putin 40 de elevi ai Colegiului National Unirea au fost anuntati ca se inchide sectia romana a Nationalului si ca trebuie sa mearga la teatru pentru a impiedica aceasta.

Contactata in legatura cu acest subiect, conducerea Teatrului National a evitat un raspuns concret, ascunzandu-se in spatele celor 30 de zile pe care le prevede legea, cu privire la liberul acces la informatiile de interes public.

Scenariul insa ar putea fi urmatorul: intr-adevar, in seara de duminica, 8 ianuarie, se afla la Targu Mures o comisie. Dar nu de la Minister, ci de la UNITER, pentru a viziona trei productii teatrale - una la Compania Liviu Rebreanu si doua la Compania Tompa Miklos.

Cristian Ioan, directorul Teatrului National, ingrijorat si speriat, pesemne, ca va fi nevoit sa suspende spectacolul sectiei romane din lipsa de spectatori (ceea ce, fie vorba intre noi, s-a intamplat extrem de frecvent in ultima vreme), a apelat la acest tertip murdar: a fabricat o poveste lacrimogena, cu vadite conotatii etnice, in incercarea de a profita de buna credinta si naivitatea unor adolescenti. Zvonul a fost raspandit, probabil, prin intermediul dascalilor acestora.

Criza Bolyai – reloaded

Sa nu uitam insa ca ne aflam la Targu Mures si ca aici conflictele etnice isca sensibilitati aparte. "Eu personal, cand am primit telefon de la colegul meu, nu m-am putut impiedica sa ma gandesc la situatia de la Liceul Bolyai, din 2002", a spus V.M., elev la Colegiul National "Unirea".

Motivele care i-au facut pe cei din conducerea Nationalului sa declanseze aceasta criza, cu reale implicatii etnice, nu tin nici pe departe de preocuparea pentru soarta institutiei, ci sunt menite sa apere pozitia si scaunul unui singur om - Cristian Ioan.

In cei peste patru ani de directorat, acesta a reusit sa transforme Nationalul intr-un templu al manifestarilor ieftine si periferice, fara a da vreun semn ca l-ar interesa prestigiul institutiei in sine sau al trupei. "Am fost si eu informat de problema cu sectia romana a Teatrului.

Noi suntem obisnuiti sa fim convocati la tot felul de manifestari din oras. Uneori mergem insotiti de profesori. La teatru, eu merg pentru ca imi place, pentru ca asa am fost educat de acasa, si nu pentru a primi un punct in plus la nota sau pentru a lua 10 la romana.

Dar nu am crezut ca prezenta noastra acolo poate salva teatrul. Acum imi dau seama ca am fost pacaliti. Iar sentimentul asta nu este deloc placut", ne-a declarat V.M. Intr-adevar, liceenii targumureseni au fost trasi pe sfoara.

Dincolo insa de hilarul si absurdul situatiei create de conducerea Nationalului, se intrevad grave probleme etnice, pe care probabil zvonerii si manipulatorii din Teatru nu le-au anticipat. La fel cum nu au anticipat ca adolescentii de la Unirea sunt o parte a publicului lor, in fata caruia s-au discreditat.

"Am auzit si eu ca trebuie sa mergem sa salvam Teatrul, dar nu am fost convins ca noi o putem face, nu cred ca un teatru poate fi desfiintat asa de usor", ne-a declarat L.A..

Potrivit legislatiei din Romania, o institutie nu poate fi desfiintata decat prin hotararea legiuitorului, care urmeaza unei anchete la fata locului si unui rechizitoriu. Un teatru nu este un birt, caruia, odata intrat in faliment, ii inchizi portile si pleci...