Fortareata cunoscuta si sub titulatura „Palatul Administrativ", unde accesul este restrictionat de bariere si cartele magnetice, pare locul cel mai potrivit pentru chermezele conducerii Consiliului Judetean. In Sala de protocol, situata la subsol si denumita strategic „La Tevi", alesii se simt in largul lor, feriti de ochii "prostimii".

Mai mult, la petrecerile private, artistii Ansamblului Transilvania au rol de "bufoni". Bufoni platiti din bugetul public, pentru placeri private.

Conducerea Consiliului Judetean Maramures (CJ) foloseste sala de protocol a Prefecturii Maramures pe post de sala de chefuri! GAZETA a intrat in posesia unor imagini care demonstreaza ca, la finele anului trecut, mai marii judetului s-au veselit nevoie mare in sala in care ar trebui primite personalitatile cu functii inalte din tara si strainatate.

„La Tevi"

Cu toate ca sala de protocol, numita in jargon „la Tevi", apartine Prefecturii, nimeni nu si-a permis sa solicite permisiunea sa o foloseasca. Nimeni, in afara de bazatii consilieri si sefii CJ. La chefurile acestora sunt chemati frecvent si artistii Ansamblului National Transilvania (ANT).

De ce? N-am reusit sa aflam, pentru ca atunci cand le-am adresat intrebari privind petrecerile in institutia publica si folosirea artistilor din ANT pentru delectarile private, conducerea CJ isi da cu stangu-n dreptu’.

Prefectul Bondi Gyongyike pretinde ca nu stia de petrecerile sefilor CJ in interiorul institutiei pe care o conduce si ca, neavand o reclamatie scrisa, nu a putut lua atitudine: "sala respectiva de la subsol este pentru invitati din strainatate, sa avem unde sa le oferim o masa, nu pentru chefuri. Nu este normal nici sa se aduca membri ai ANT pentru a asigura buna dispozitie. Este institutia statului, este cladirea Guvernului in teritoriu!"

Strategia Iulianei

Surse din interiorul ANT explica implicarea artistilor platiti din buget prin strategia directorului Iuliana Dancus de a intra in gratiile CJ (cu mentiunea ca si bastanilor le convine ca atmosfera de la petrecerile private sa fie antrenata de artisti, mai ales ca spectacolul este, cu siguranta, gratis): "directorul Dancus este dator unor demnitari din CJ pentru ca au pus-o pe post.

Deci, la petrecerile acestora isi duce doar oamenii in care are incredere ca nu vor vorbi ca se fac petreceri in institutii publice. Dar in cadrul ANT se stie. In plus, oamenii se tem sa nu fie dati afara, pentru ca sunt la mana CJ. La aceste petreceri frecvente ia doar 4 sau 5 instrumentisti si 4 perechi, dar danseaza si ea (!).

Aici nu sunt platiti, dar tot pe ei ii duce si la alte petreceri unde nu se dau facturi si unde pot sa faca ciubuc. Supararea colectivului este ca s-au facut o serie de prestatii in ultima vreme si nu stie nimeni daca s-au incasat bani. Contabila institutiei si-a dat demisia din cauza acestor incertitudini in care se afla evidenta contabila."

O „chestie deosebita"

Desi este greu de crezut, presedintele CJ, Marinel "Zgarciomanel" Kovacs incearca sa dea un aer sobru petrecerilor organizate cu prietenii in institutia pe care o conduce.

Ba, mai mult, sustine ca artistii de la Ansamblul Transilvania nu sunt singurii care s-au ocupat de atmosfera, pentru ca el insusi si-a testat veleitatile de solist la un astfel de chef "sobru": "au fost intalniri, nu petreceri. Dintotdeauna au fost invitati si solisti de la Ansamblu, nu neaparat acuma. Tin minte ca in ’95 am cantat alaturi de Angela Buciu la o astfel de intalnire.

Cu ocazia unor zile de nastere, sau cu prilejul unei chestii deosebite, sunt facute invitatii la cantina Consiliului sau in alta parte unde se pot intalni consilierii… sa aiba o astfel de masa. In 4 ianuarie mi-am tinut ziua de nastere tot aici, la cantina si bufetul Palatului Administrativ.

Am fost cu o serie dintre colaboratorii din CJ si invitati dinafara, iar consumatia am platit-o din banii mei. Asta ar fi chiar culmea sa spun ca din banii cuiva. Putea sa fie din banii cuiva daca as fi acceptat asa-zisele sponsorizari de la unii sau altii care s-ar fi putut sa se ofere. Dar asta nu as putea accepta vreodata."

Marinescu si cheful „benevol"

Desi detinem imagini in care Emil Marinescu, vicepresedintele CJ, naduseste pe rigul de dans, „vegheat" de directoarea Dancus, intrebat de petrecerile din subsolul Palatului Administrativ, Marinescu a ocolit raspunsul.

Arata insa ca i se pare normal ca reprezentantii CJ sa-i aiba gratis ca "bufoni" pe artistii din ANT: "si eu mi-am tinut ziua de nastere si am oferit o masa colegilor, dar asta a fost in 2004 si nu in 2005. Deci e o confuzie de ani. Ansamblul nu a fost decat la restaurantul Rustic, la masa festiva de la sfarsitul anului 2005. De fapt, doar cativa artisti, nu Ansamblul in sine.

Cum, cine ii plateste pe cei care vin si canta? Cred ca au facut-o asa din bun simt (!) fiind institutia noastra, a CJ (?). Este normal sa fie o masa festiva la sfarsitul anului. Cred ca a fost placerea lor, nimeni nu i-a obligat. Au facut-o de buna voie. Nu-mi amintesc sa fi fost o petrecere dupa sedinta in care s-a prezentat raportul directorului Ansamblului".

Fals. Decorul din fotografii nu seamana deloc cu cel din restaurantul amintit de „vice", ci cu... Sala de protocol a Prefecturii. Mai mult, marturia consilierului judetean George Ilovan intareste faptul ca Marinescu ne-a servit o fantasma.

Ilovan isi aminteste ca la sfarsitul anului trecut, cand Dancus si-a prezentat raportul de activitate, dupa sedinta, a primit invitatia sa "coboare in sala de protocol": "eu nu am stat, dar nu cred ca invitatia a fost cuplata cu raportul de activitate al directorului ansamblului. A fost ziua domnului vicepresedinte Marinescu!"

Dovada ca Sala de protocol destinata delegatiilor din strainatate nu le este straina celor din ANT este si marturia administratorului cantinei Prefecturii. Desi sustine ca "mesele" nu dureaza mai mult de doua ore, Dumitru Chende isi aminteste ca anul trecut a fost acolo si Iuliana Dancus, "la o masa, unde a cantat cineva din Ansamblu".

Cu toate ca administratorul recunoaste ca in sala respectiva nu intra oricine, i se pare normal ca oamenii din CJ sa fie „serviti" acolo. Oricum, daca astfel de chefuri, botezate „intalniri", vor continua, speram ca reprezentantii CJ sa se multumeasca cu dansatorii de la Ansamblul Transilvania si sa nu apeleze la altfel de dansatoare, mai speciale. Nu de alta, dar acelea nu danseaza gratis.

Autodeconspirarea lui Dancus: "Vom canta si la voi, tot pa gratis!"

Declaratia oficiala a directorului ANT, Iuliana Dancus, a fost cat se poate de concisa: "in luna decembrie nu am fost invitati la nici o petrecere a celor din CJ", dupa care a refuzat sa raspunda altor intrebari.

Spre finalul dialogului, convinsa ca reportofonul e inchis, Dancus a spus: "cum daca e normal sa cantam la petreceri private ale celor din CJ si cum daca oamenii sunt platiti pentru asta? Ei sunt angajati, au salar! Eu nu cred ca s-a plans cineva din orchestra. Iti spun ca nu s-au plans, pentru ca stiu cine au fost persoanele de acolo.

Noi am fost la Rustic si nici nu au fost din cadrul Ansamblului. Daca oamenii se simt exploatati, atunci imi pare rau. Cum exista voci? Iti spun ceva! Vocile astea, ar trebui sa stie ca au un servici, asa cum ii, si ca ar trebui sa-si respecte institutia. CJ ne-a sustinut! Daca s-a plans cineva, ti-a spus dintre dansatori. Noi mergem la orice petrecere, ca suntem platiti.

Nu inteleg de ce vi se pare asta asa de iesit din comun. Cum nu-i normal, daca eu vreau sa ma duc? Cum daca-i normal sa binedispun conducerea judetului? Pai lasa, ca om veni si vom canta si la voi, ca si la voi tot pa gratis am cantat. Nu tie? La altii, cu facturi si… neachitate."