Cosmin Enea face parte din noua generatie, cea a lupilor tineri care, dupa exemplul "dinozaurilor", sfasie totul in cale. Sunt mai cruzi insa, mai perfizi si cu un apetit financiar mai greu de satisfacut. Acest lucru se intampla de regula atunci cand se vad pusi in capul treburilor si nu stiu ce sa faca si de unde sa apuce firul ca sa descurce ghemul.

Cosmin Enea, secretar general al PNL Dolj si consilier judetean, nu face rabat de la acest tipar. Dupa modelul lui Adrian Nastase, tanarul a tintit direct la varf si nu a stat sa se incurce cu firimituri. Amintim, pe scurt, doar tunul din fonduri europene executat anul trecut impreuna cu amicul si colegul de partid Dan Mogos jr. (peste 180.000 de euro pentru doua proiecte SAPARD puse sub semnul intrebarii, privind construirea unor pensiuni turistice la Baia de Fier, judetul Gorj – n. r.) si campaniile de ajutorare a sinistratilor din vara lui 2005, cand 100 de milioane de lei proveniti din banii stransi de doljeni pentru sprijinirea locuitorilor din Mischii au poposit cuminti chiar in buzunarele consilierului judetean deoarece, pentru a nu se mai complica, Enea a livrat alimentele pentru victimele inundatiilor din Dolj de la propria societate, Coliseum SA, la care este si director si actionar.

Justificarile puerile privind profitul infim obtinut in urma tranzactiei cu alimentele il acuza si mai mult pe consilierul judetean, care incearca sa induca in eroare opinia publica: legea a fost incalcata chiar daca ar fi castigat un leu sau ar fi iesit in pierdere.

Mai mult decat atat, la impartirea ajutoarelor catre sinistrati a participat un important membru al Guvernului Tariceanu, coleg de partid cu Enea, fapt care arunca un semn de intrebare si asupra sustinerii politice de care, in mod surprinzator, beneficiaza. Ascunderea calitatii sale de actionar la societatea mentionata este de natura penala!

Cate din bunurile pe care le detine Enea au fost trecute insa in declaratia de avere? Raspunsul este simplu: niciunul!

Coliseum SA, firma de familie a lui Enea

Declaratia de avere, care poate fi consultata si pe siteul CJ Dolj, il incrimineaza pe tanarul liberal. Cele sase file ale declaratiei de avere sunt albe, singurul spatiu completat fiind cel de la capitolul VII, unde trebuie trecute "venituri ale declarantului si ale membrilor sai de familie, realizate in ultimul an fiscal incheiat (potrivit art. 41 din Legea nr. 571/2003,

Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare)". Cosmin Enea scrie aici ca detine functia de director al SC Coliseum SA, pentru care este remunerat cu 24.288.000 lei vechi anual. Acesta nu trece la punctul IV al declaratiei de avere faptul ca el insusi este actionar la Coliseum, alaturi de parinti, sora si alte rude. Valoarea actiunilor pe care le detine in cadrul firmei de familie se ridica la aproximativ 20.000 de euro, de circa patru ori mai mult decat valoarea minima ce trebuie specificata in declaratia de avere.

Firma Coliseum este infiintata in 1993, are sediul in casa bunicilor din Gorj, comuna Saulesti, iar printre primii actionari se numara si tatal lui Enea. Fiul a devenit actionar abia in anul 2002, iar de atunci nu s-a mai retras din firma, conform buletinului informativ al Registrului Comertului, pastrandu-si cota de participatie si capitalul subscris varsat neschimbate.

Motivul pentru care nu si-a trecut calitatea de actionar in declaratia de avere am incercat sa-l aflam chiar de la el. "Nu cred asa ceva. Eu stiu foarte bine ca mi-am completat declaratia de avere si am trecut si actiunile, detaliat, cu valoarea nominala a fiecaruia. Posibil sa fie o eroare de transmisie electronica in momentul in care a fost incarcat pe siteul Consiliului Judetean Dolj. Maine am sa verific personal aceasta chestiune", a afirmat cu seninatate Cosmin Enea.

Abia le-a dat puful, dar se infoaie ca paunii

Primul tun al lui Cosmin Enea a fost dat impreuna cu al sau coleg de partid si prieten, Dan Mogos jr. Amandoi au obtinut 188.456 de euro dupa ce le-au fost aprobate doua proiecte SAPARD identice, privind construirea unor pensiuni la Baia de Fier, in judetul Gorj.

Nu a contat faptul ca acestia nu au experienta in turism, la fel cum nu a contat nici modul in care, in calitate de consilieri judeteni, puteau desfasura activitati ca persoane fizice.

"Editie Speciala" a prezentat pe larg, in luna aprilie a anului trecut, povestea celor doua pensiuni. Daca Enea nu a binevoit sa dea declaratii de presa motivand ca haladuieste pe plaiuri straine (era plecat in Austria - n. r.), Mogos s-a autodenuntat folosind, culmea, acelasi pretext al mostenirilor de care a uzitat si liderul PSD, Adrian Nastase.

"Treaba mea de unde am bani de cofinantare. Am primit niste sume consistente din mai multe mosteniri. Am si cateva firme, vreo cinci. Toate sunt trecute in declaratia mea de avere. De fapt, am calitatea de actionar la aceste firme. (…) Am terenuri peste tot in judetul Dolj. Nici nu mai stiu cate", declara la acea data, cu un aer superior si persiflant, tanarul Mogos.

Mai mult, acesta afirma ca este actionar la cinci societati, fiind, totodata, proprietarul unei intinse suprafete de teren pe raza judetului Dolj.

Insa, in declaratia de avere, vizibila pe site-ul oficial al CJ Dolj, nici in dreptul consilierului judetean Dan Lucian Mogos nu apare vreo proprietate si nici nu se specifica faptul ca acesta este actionar la vreo firma, avand doar un depozit in valoare de peste un miliard de lei.

O simpla verificare a datelor prezentate succint in ancheta noastra jurnalistica dovedeste faptul ca Enea Cosmin, in calitatea de consilier judetean, a incalcat legea. Cu siguranta, cunoscand reactiile in urma altor anchete de presa, suveica relatiilor se va pune in miscare, incercandu-se musamalizarea acestui caz fragrant de incalcare a legii de catre un politician.

Pentru a preintampina astfel de "reactii", vom face demersurile necesare pentru a organele abilitate sa nu mai inchida ochii si de aceasta data. Cerem institutiilor abilitate sa se autosesizeze si sa ofere opiniei publice, intr-un timp rezonabil, rezultatele cercetarilor asupra afacerilor grupului de interese din care face parte Enea Cosmin.

Totodata, solicitam din partea domnului Calin Popescu Tariceanu, in dubla calitate de premier si de presedinte al PNL, o atitudine ferma in fata acestui caz care seamana, la o scara mult redusa, cu deja celebrul dosar al averii lui Adrian Nastase.

Cum era de asteptat, din partea consilierului judetean Enea nu a venit reactia fireasca, acesta incercand sa dea vina pe o eroare "electronica", imposibil a se produce in fapt.

Daca de demisia de onoare nici nu poate fi vorba, solicitam din partea conducerii PNL Dolj (in special a senatorului Mario Ovidiu Oprea) adoptarea unei decizii drastice. In acest fel, electoratul va intelege ca promisiunile electorale nu au fost simple minciuni. Si poate afla si politicianul Enea Cosmin de unde este acest citat: "Nimeni nu este mai presus de lege".