Situatia sediului Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Timis, aflat in renovare de peste un deceniu, va ajunge pe masa ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, daca nu chiar si in mana anchetatorilor de la Departamentul National Anticoruptie.

Cel putin asa vrea sa procedeze deputatul liberal de Timis, Cristian Busoi, pentru a forta cumva constructorul sa termine o treaba pe care a inceput-o, cu bani de la bugetul de stat, in 1994.

"Ii voi cere ministrului ca, la randul lui, sa ceara Oficiului National al Monumentelor Istorice sa il grabeasca pe constructor sau sa analizeze posibilitatea anularii contractului. Vreau sa fac un demers si la DNA, pentru a vedea cum de s-a tot prelungit contractul. Poate ascunde fapte de alta natura", sustine Busoi.

In situatia in care mai multe institutii din Timisoara, printre care si multe unitati medicale si scoli, sunt revendicate, iar personalul si aparatura risca sa ajunga in strada, cei de la Directia de Cultura nu se pot muta in sediul lor, acestia stand inghesuiti, de ani de zile, la ultimul etaj din Palatul Administrativ.

Lucrari tergiversate la nesfarsit

Lucrarile de renovare si restaurare a sediului din zona istorica a orasului de pe Bega au inceput in 1994 si trebuiau finalizate in 1996, termen care a fost amanat in mai multe randuri, pana la momentul 2004, care a trecut la fel de lejer fara sa ia cineva o masura. Ministerul Culturii a pompat in acesti ani tot mai multi bani in conturile firmei "Castrum Tim", cea care a efectuat lucrarea.

Valoarea initiala a contractului era sub 200 milioane lei vechi, pentru ca in 12 ani sa ajunga, in mod surprinzator la opt miliarde lei, adica peste 200.000 de euro. Responsabilii societatii au justificat sumele mentionand ca li s-a cerut sa faca lucrari in plus fata de contract.

O prelungire la nesfarsit a lucrarilor de restaurare s-a petrecut si la Palatul Baroc, situat in acelasi ansamblu arhitectural cu sediul directiei amintite si unde lucreaza oamenii aceleiasi firme.

Presedintele Consiliului Judetean, Constantin Ostaficiuc, a batut cu pumnul in masa si a impus termene fixe societatii, pentru ca in 1 martie Palatul Baroc sa poata fi inaugurat, la peste 12 de ani de cand s-au inceput santierele.

Renovarea acestei cladiri, care va gazdui colectia lui Corneliu Baba, a inceput, de fapt, prin anii '70, dar numai in ultimii 10 ani s-au cheltuit peste 35 de miliarde lei.

"Castrum Tim", abonata la contracte pe bani publici

Interesant este ca numele firmei "Castrum Tim" apare destul de des in contextul unor contracte din bani publici, lucrari tergiversate sau care au necesitat suplimentari de miliarde de la buget. Este cazul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, a carui restaurare a fost efectuata tot de firma timisoreana.

Initial, devizul lucrarii a fost de 11,2 miliarde lei vechi, dar contractul prevedea ca la finalizarea lucrarilor sa se plateasca 12,5 miliarde pentru restaurarea fatadei.

O alta lucrare facuta cu bani de la stat, de data aceasta din sumele alocate Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, s-a facut in 2003 la Inspectoratul Teritorial de Munca Timis, tot o cladire veche.

Renovarea facuta de firma a costat, la nivelul anului 2002, 2,7 miliarde lei, iar, dupa ajustarea preturilor, in 2003, s-a ajuns la 30,8 miliarde lei (un milion de dolari), pentru un cladire cu doua etaje si un front stradal de vreo 20 metri.

Controversate sau nu, ideile de refacere a unor monumente istorice au beneficiat de recunoasterea Ministerului Culturii, care a premiat, in 2004, societatea "Castrum Tim" cu premiul "Radu Popa" pentru proiectul "Lucrarile de restaurare pentru Biserica Sfantul Gheorghe din Lupsa, judetul Alba".