Si in cursul zilei de ieri, 25 ianuarie a.c., au fost inregistrate temperaturi foarte scazute, care au perturbat bunul mers al activitatilor din toate sectoarelor. In judetul Constanta, cea mai scazuta temperatura s-a inregistrat la Harsova, -16° C, in vreme ce la Constanta au fost –11° C, iar la Baneasa –13° C.

Circulatia pe drumurile judetene si comunale s-a desfasurat in conditii de iarna, carosabilul fiind acoperit cu gheata in zona Baneasa, in vreme ce in Constanta si in Topraisar a fost acoperit cu zapada. Angajatii Regiei Autonome Judetene pentru Drumuri si Poduri au actionat cu wole si material antiderapant, pe DC 38 Baneasa - Faurei - Tudor Vladimirescu.

si transportul fluvial a fost afectat, potrivit reprezentantilor Apele Romane „Dobrogea Litoral”, din cauza temperaturilor scazute formandu-se sloiuri si poduri de gheata pe Canalul Dunare-Marea Neagra, cat si pe Canalul Poarta Alba-Midia Navodari, in porturile Basarabi, Medgidia si Ovidiu. Pe de alta parte, lacurile si Marea Neagra s-au transformat in adevarate patinoare.

Chiar si lacul Techirghiol, unul dintre cele mai sarate lacuri din Romania, a inghetat in cursul noptii de 24/25 ianuarie. Stratul de gheata de pe lacul Techirghiol atinge in unele zone si peste 15 centimetri grosime, si asta dupa numai trei zile consecutive de ger. Marea Neagra atrage turisti si localnici precum in sezonul estival, fiind inghetata pe o suprafata de un kilometru.

Frigul naprasnic abatut asupra Romaniei a facut in cursul zilei de ieri sa fie inregistrate nu mai putin de 27 decese cauzate de hipotermie, in intreaga tara, dintre care si cazul Anetei Negreanu, de 60 de ani, care a decedat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, ca urmare a unei hipotermii severe si a stopului cardio-respirator neresuscitat.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii, sase dintre cei decedati erau persoane fara adapost, iar moartea a survenit si pe fundalul consumului de alcool. De asemenea, un remorcher fluvial, apartinand unei unitati logistice a Fortelor Navale Romane, dislocate la Tulcea, actioneaza pentru transportul populatiei civile din comuna Tudor Vladimirescu, judetul Tulcea.

Localitatea, aflata pe malul stang al Dunarii, a ramas izolata, astfel ca navigatia bacurilor care faceau legatura intre cele doua localitati nu se poate desfasura din cauza sloiurilor de gheata.

O rata, o lisita si trei scufundaci, salvati de la inghet

Cadrele medicale constantene au oferit ingrijiri unui barbat care de peste doua saptamani traieste intr-o casa neincalzita. Potrivit medicilor, barbatul nu cantareste mai mult de 40 de kilograme si in urma degeraturilor suferite ii vor fi amputate ambele picioare.

Tot in cursul zilei de ieri au fost adusi la Spitlaul Judetean doi barbati care au fost gasiti ratacind pe camp, dintre care unul in varsta de 80 de ani, gasit in zona Navodari. Inghetul a dat de furca si reprezentantilor Complexului Muzeal de stiinte ale Naturii, precum si celor de la Garda de Mediu, care in cursul zilei de ieri au participat la trei operatiuni de salvare.

Potrivit directorului Decebal Fagadau, in urma sesizarilor primite au fost salvate de la inghet, in Portul Tomis, o rata polara, o lisita si trei scufundaci. „Am fost anuntat de asemenea ca in zona Vama Veche au fost salvati doi pui de lebada. Am fost instiintati cum ca si langa Mangalia ar fi fost niste lebede inghetate, dar cand am incercat sa ne apropiem de ele, si-au luat zborul.

Sesizarea nu s-a adeverit”, ne-a declarat Decebal Fagadau, subliniind ca in ceea ce priveste animalele adapostite in Complexul Muzeal, nu a fost inregistrata nici o deficienta.