Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta a anuntat ieri numele societatii care a castigat licitatia pentru inchirierea incineratorului din Portul Constanta. Dupa cum a anuntat in premiera „Replica", aceasta este SC Rosal Ecologic & Recycling System SRL Bucuresti, parte a grupului de firme controlat de Silviu Prigoana.

Licitatia a ramas una destul de controversata, in ciuda eforturilor facute de APC de a asigura o transparenta deplina. Si asta pentru ca firma lui Prigoana nu detine autorizatie pentru activitatea de incinerare. Lucrurile sunt insa putin mai complicate.

Firma scoasa din cursa, SC Eco Fire Sistems SRL Constanta, avea toate autorizatiile necesare pentru utilizarea incineratorului, dar, potrivit conducerii APC, nu prezenta incredere din punct de vedere financiar. In cele din urma, banul a decis: „Pe mine ma intereseaza sa-mi recuperez investitiile", a declarat directorul APC, Mircea Banias.

Pentru inchirierea incineratorului din port, castigatoarea licitatiei trebuie sa plateasca 21.000 de euro pe luna. Cu toate ca ambele societati au oferit aceeasi suma, SC Eco Fire Sistems a mai pus si o serie de conditii, privind asigurarea de catre APC a unei anumite cantitati de deseuri.

In aceste conditii, Administratia Portului a ales celalalt ofertant, care era dispus sa plateasca suma stabilita, fara nici o conditie. Mai mult, in luarea acestei decizii au stat si indicatorii financiari ale celor doua firme.

Potrivit directorului Mircea Banias, cifra totala de afaceri a SC Eco Fire nu depasea contravaloarea chiriei pe care urma sa o plateasca APC, in conditiile in care Rosal derula fara probleme contracte de peste un milion si jumatate de dolari.

In aceste conditii, dincolo de aspectele referitoare la lipsa autorizatiilor de functionare, a primat forta financiara a ofertantilor: „Unul a zis «da, domnule, vi-i dam» (banii- n.red.), celalalt a zis «vi i-am da, dar nu stim daca vi-i putem da»", a infatisat, mai plastic, situatia, Mircea Banias.

Nici problema experientei in domeniul incinerarii nu a contat prea mult in desemnarea castigatorului. APC sustine ca in mod intentionat a intocmit caietul de sarcini pentru o categorie cat mai larga de ofertanti, in conditiile in care, in toata tara, exista doar patru firme autorizate in activitati de incinerare, iar selectionarea numai a acestor societati ar fi fost o masura restrictiva.

„Nu ma intereseaza autorizatiile, eu vreau sa-mi scot banii. Daca exista o societate in Constanta care se ocupa de incinerare, nu mai are voie sa se apropie nimeni?", a transat problema seful APC. Cert este ca Rosal trebuie acum sa obtina toate autorizatiile necesare pentru o astfel de activitate, inainte de a trece la utilizarea incineratorului.

La semnarea contractului, cele doua parti vor stabili termenul pana la care Rosal este nevoita sa rezolve problema autorizatiilor, timp in care chiria va intra oricum in conturile APC. Este vorba despre o perioada de circa trei luni de zile, potrivit estimarilor Administratiei portuare.

Totusi, daca Rosal nu va fi in stare sa respecte termenii, contractul va fi reziliat si va fi organiza o noua licitatie. Pana atunci insa, SC Eco Fire Sistems a depus deja ieri o contestatie cu privire la desemnarea castigatorului licitatiei si asteapta acum rezultatele actiunii lor.

Mai mult, reprezentantii firmei au decis sa dea in judecata Administratia Porturilor, astfel incat contractul de inchiriere nu se va putea derula. Incineratorul care a starnit atatea controverse este de provenienta franceza, a costat peste 2,5 milioane de euro si face parte din proiectul „Mediul si infrastructura in Portul Constanta", estimat la 22 milioane de euro.

Potrivit reprezentantilor APC, este situat la un kilometru de mare si la 500 de metri de cea mai apropiata locuinta, astfel incat respecta toate normele de mediu. In incineratorul cu o capacitate de 432 tone/an vor fi arse deseurile infectate de pe nave si deseurile spitalicesti.

Cum APC nu avea ca obiect de activitate incinerarea deseurilor, a decis inchirierea acestuia unei firme de specialitate, urmarind in acest fel si recuperarea investitiei.